O posibilă schimbare în mentalitatea religioasă

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
O posibilă schimbare în mentalitatea religioasă jpeg

Mai multe ziare au relatat cuvintele stropşite în biserică de un înalt preot, la Constanţa: „Dacă cineva crede că nu merge la referendum… şi după aceea crede că e creştin ortodox se înşală amarnic“. Adeziunea la credinţă şi adeziunea la referendum sînt una: iată verdictul unui preot, care e şi profesor universitar. 80% din alegători n-au găsit de cuviinţă să ia în seamă nici „referendumul pentru familia tradiţională“, nici verdictul cu pricina. Cei care, între ei, sînt ortodocşi se află aşadar „excomunicaţi“. Ce subţirime duhovnicească! Cîtă rigoare academică! Ce ton poruncitor, de decident în judecata de aici şi de apoi, de „stăpîn“ asupra conştiinţelor. Potrivit acestui preot şi nu numai lui, credinciosul trebuie să se supună scurt la ordin, fără să se mai încurce şi cu glasul propriei minţi.

Chiar dacă BOR nu a adoptat în genere asemenea stridenţe, ea şi a mobilizat aparatul persuasiv în lupta împotriva unui pericol neverosimil. Nici legislativ, nici concret, căsătoriile LGBT nu ameninţă ceea ce CpF, BOR şi politicieni oportunişti numesc „familia tradiţională“. Nu există în România o invazie organizată a grupărilor şi a propagandei gay. Iar a dezincrimina homosexualitatea şi a introduce parteneriatul civil nu înseamnă a promova o mişcare pornită să dezagrege comunitatea. Înseamnă a lărgi libertăţile individuale, a aplica într un caz comportamental aparte (care ar fi de dorit să-şi asume „diferenţa“ ca diferenţă) principiul de toleranţă propriu societăţii liberale. Spiritual vorbind, BOR nu a fost sensibilă nici la tema libertăţii persoanei, nici la atenţia compătimitoare faţă de excepţie. A fost sensibilă la retorica pericolului, a unui improbabil asediu.

Sigur, grija pentru familie, pentru creşterea copiilor într-un mediu normal face parte dintre preocupările sociale ale religiei. Şi nu numai ale ei. Dar nu un referendum va face această grijă lucrătoare. Pe de altă parte, corupţia care pretinde „să schimbe de gen“ şi să devină „lege“ nu pare să îngrijoreze BOR. Nici faptul că sănătatea societăţii e minată de venalitatea guvernanţilor, de dispreţul lor faţă de cei pe care trebuie să-i slujească. La acestea Biserica să nu aibă nimic de spus?

După părerea mea, eşecul referendumului nu indică o subită pierdere de influenţă a Bisericii în societatea românească. Nici o scădere a credinţei, o secularizare care a luat brusc viteză. Indică în schimb, după mine, o posibilă schimbare în mentalitatea credincioasă. S-a văzut că o însemnată parte dintre creştini nu urmează instituţia bisericească atunci cînd ea merge pe linii dur tradiţionaliste, pe încruntări antieuropene, pe spaime naţionaliste. Pe teme care nu răspund căutărilor şi sensibilităţii spirituale ale omului de astăzi. O mulţime de creştini par să nu (mai) urmeze modelul supunerii necondiţionate faţă de retorica instituţiei, faţă de ceea ce e convenţional, bombastic în discursul unor preoţi. Vor să aibă responsabilitatea credinţei lor, să judece în dialog cu slujitorii Bisericii, să-şi facă auzite întrebările, criticile, sugestiile, necesităţile spirituale. Reflectarea referendumului în media a fost în această privinţă sugestivă. Mai degrabă cîţiva laici au pus problema credinţei vii, cercetătoare, au aplicat lecţia christică situaţiei din teren. Nu pledoaria grandilocventă, neatentă la realităţi a oficialilor Bisericii.

Iată un indiciu că, în credinţă, libertatea conştiinţei, căutările, responsabilitatea persoanei capătă o sporită greutate. Biserica Catolică, mai sensibilă la semnele vremii, dă astăzi acestei teme o deosebită importanţă. De curînd, cardinalul Stella, prefect al congregaţiei pentru cler, a adresat preoţilor un avertisment împotriva „abuzului spiritual“: „Sîntem victimele unei tradiţii potrivit căreia preotul este conducătorul, el dirijează comunitatea şi, mai ales, el are o putere asupra conştiinţelor. Iată un punct foarte delicat. Fiindcă puterea asupra conştiinţelor trebuie să respecte întotdeauna libertatea persoanei“ (cf. Le Monde des religions, 20.10.2018).

Există, în rîndul preoţilor catolici tineri, chiar voci care sînt de părere că „directorul spiritual“ ar trebui înţeles ca un „însoţitor spiritual“. El ar trebui să susţină efortul şi traseul credinciosului asemenea unui prieten, nu să comande, să dea verdicte asemenea unui „şef“. Evident că aici e nevoie de un fin echilibru între colegialitate şi autoritate, între înţelegere şi exigenţă.

Să fie accentul pe libertatea conştiinţei o invenţie a modernităţii tîrzii? Îmbinarea autorităţii preotului cu colegialitatea lui faţă de credincios să mineze oare substanţa credinţei? Credincioşii să-şi fi luat nasul la purtare, răzgîiaţi de atmosfera libertară a zilelor noastre? Sau munca liberă a conştiinţei, reflecţia, strădania pe calea proprie, „însoţirea“ cu un maestru, nu „supunerea“ faţă de el, să fie teme perene?

Ce ne spune experienţa îndrumării spirituale? Desigur, maestrul lucrează asupra discipolului ca asupra unei materii plastice, ascultătoare. Sigur că, prin clarviziune, experienţă, discernămînt, îl modelează, îl limpezeşte, îl conduce pe ucenic. Sigur că îi poate preda acestuia o învăţătură, o metodă. Totuşi, nu postura de dominus face din el un maestru. Ceea ce face din el un maestru este intensitatea cu care asumă el însuşi postura ucenicului faţă de Logosul divin, este priceperea lui de călător spre/împreună cu ţinta care îl cheamă. Aceasta e excelenţa maestrului spiritual: asumarea intensă a condiţiei de ucenic şi de călător.

În cazul că s-ar limita la rolul de dominus, cerînd discipolilor numai ascultare faţă de persoana sa, el ar risca să devină o mască pe chipul fără margini al Adevărului. Ar refuza ucenicilor intimitatea cu Învăţătorul ultim, l-ar „uzurpa“ pe acesta.

Christos însuşi, în calitate de învăţător divin, se prezintă pe sine nu numai drept dominus (Ioan 13, 13), ci mai ales drept itinerant care trebuie urmat. Se califică pe sine drept „uşă“ (Ioan, 10, 7 şi 10, 9), drept cale (Ioan 14, 6). „Transparentul Cuvînt“ îl numeşte Clement Alexandrinul pentru a-i arăta caracterul vectorial, faptul că El trimite către adîncul dumnezeirii. Iar la Marea Cină, El îşi predă cuvintele unora pe care i-a transformat în prieteni (Ioan 15, 15).

Portretul maestrului spiritual se construieşte pe tensiunea dintre autoritate şi colaborare. Origen, de pildă, nu se consideră un deţinător de adevăr în privinţa sensului Scripturii. E un om cu ştiinţa cercetării, nu un posesor de certitudini pe care să le impună celorlalţi. Are mereu grijă să se păstreze ca „transparenţă“ între discipoli şi Cuvîntul pe care îl interpretează. Ceea ce le oferă, prin comentariile sale, sînt doar „prilejuri de contemplaţie“, care să-i stîrnească să se confrunte direct, intim cu Cel care dă sens Scripturii.

De-a lungul secolelor şi în prezentul credinţei, maestrul spiritual se străduieşte să-şi conducă cu autoritate elevii către condiţia de colaboratori. Se străduieşte să facă din ei însoţitori pe un drum care nu îi aparţine lui, ci care îi atrage pe toţi spre aceeaşi ţintă. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

ploi adevarul
Vreme deosebit de rece în zilele următoare. Meteorolog: „De ploi nu scăpăm cam toată săptămâna”
Vremea s-a răcit brusc în toată țara, după temperaturi de vară înregistrate vineri în anumite zone. Va continua să plouă în zillele următoare, iar vremea va fi „deosebit de rece”, conform prognozei ANM.
JD Vance FOTO AFP
„Era dominației necontestate a SUA s-a încheiat”, avertizează Vance
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a avertizat cu privire la sfârșitul unei „ere a dominației americane necontestate”, într-un discurs ținut vineri pentru absolvenții Academiei Navale, relatează Newsweek.
Claudiu Tarziu, foto Facebook Claudiu Tarziu jpg
Claudiu Târziu face praf mișcarea suvernistă din România. Ce spune despre colaborarea cu Ponta și Antonescu
Claudiu Târziu a făcut o scurtă radiografie a mişcării suveraniste după ce George Smion a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Nicuşor Dan.
image png
Momente dificile pentru o cântăreață faimoasă din România: a aflat de moartea mamei sale în timp ce trebuia să cânte pe scenă. „Am fost puternică”
Are o carieră muzicală de succes, o familie frumoasă și o viață la care multe femei poate doar aspiră. Chiar dacă se bucură de celebritate și de persoanele dragi, unul dintre cele mai dificile momente a fost pierderea mamei sale, veste pe care artista noastră a aflat-o în timp ce urma să urce pe sce
Elon Musk Foto Getty Images
Elon Musk atrage atenția că europenii nu mai fac copii. România, pe harta descrisă de miliardar „The Great Dying”
Elon Musk, celebrul fondator al Tesla și SpaceX, a comentat pe X despre criza fertilității din Europa, sugerând că Europa se confruntă cu o amenințare la nivel demografic.
alt mesaj 27890600 jpg
„Mai mare umilință...”. Olandezii au lipit mesaje în limba română la rafturile din supermaketuri: „Nu fura. Suntem cu ochii pe bunurile noastre!”
Mai multe supermarketuri din Olanda au lipit la rafturi mesaje în limba română, în care cei care fură sunt avertizați că vor fi dați pe mâna Poliției. „Vă vom preda imediat Poliției. Amenda este de cel puțin 181 de euro”, scrie în mesaj.
Trump a amenințat UE cu tarife de 50% FOTO Shutterstock jpg
Trump sugerează că nu mai este interesat de un acord cu UE: „E timpul să jucăm așa cum știu eu”
Președintele SUA, Donald Trump, a reaprins războiul comercial global vineri, după ce a amenințat UE cu taxe vamale de 50% și compania Apple cu tarife de 25% pentru produsele sale, în măsura în care aceasta nu acceptă să le fabrice în SUA.
8qvsZVBbXnWYZc9BNiirRQ 970 80 jpg webp
Submarin american pierdut acum 100 de ani găsit, lângă San Diego. 19 membri ai echipajului și-au pierdut atunci viața
Cercetătorii au localizat pe fundul mării, la câțiva kilometri de San Diego, epavele a două vehicule militare pierdute de mult timp: un submarin american care s-a scufundat în timpul unui accident de antrenament în 1917 și un avion de antrenament al Marinei SUA care s-a prăbușit în 1950.
Imagini de la accidentul rutier din Olt în care a murit primarul din Grădinari Mihai Ioana Foto Amator
Decizie surprinzătoare. Șoferul beat și drogat care a omorât un primar din Olt, ulterior părăsind țara, scapă de arestul preventiv
Șoferul care a provocat în ziua de Crăciun, în 2023, un accident mortal scapă de arestul preventiv, după ce timp de peste un an autoritățile l-au căutat în străinătate. A fost adus în țară în martie 2025 și arestat. Acum o instanță a dispus plasarea lui în arest la domiciliu.