Zodia auxiliarelor, cu autor retrograd

Publicat în Dilema Veche nr. 709 din 21-27 septembrie 2017
Zodia auxiliarelor, cu autor retrograd jpeg

Discuție aprinsă despre auxiliarele curriculare: ministrul Educației le interzice, dascălii le deplîng dispariția din ghiozdanele școlarilor, elevii nu au nici o părere, iar părinții sînt nedumeriți. Zilele trecute, presa anunța că legea prin care auxiliarele sînt desființate nu a fost publicată în Monitorul Oficial și că, deci, ele pot fi folosite încă în școli. Înțeleg că materialele didactice existente, deocamdată, pe piață sînt aprobate de Ministerul Educației. Și că ele vor dispărea (sau reapărea?) printr-o nouă lege, care spune că le vom vedea din nou pe piață aprobate tot de Ministerul Educației. Și de sindicatele din învățămînt. Ce legătură există între o organizație care apără drepturile dascălilor și certificarea unor manuale auxiliare nu putem spune. Mă rog, e un balamuc total, balamuc specific zodiei „Pop“, sub care stă învățămîntul de la o vreme.

Tot ce pot spune, răsfoind textele, este că același somn al rațiunii care a născut monștri numiți programe școlare sau manuale e vinovat și de crearea „auxiliarelor“. Și am să dau cîteva exemple.

În cel mai bun caz, aceste cărți/caiete ajutătoare sînt la fel de anoste și de antipatice precum multe dintre manuale, căci nu fac altceva decît să repete cerințele și informațiile care măcelăresc orice urmă de interes sau de curiozitate (am dat exemple multiple, de-a lungul timpului, în această rubrică). În cel mai rău caz, ele sînt direct nocive.

Literatura română. 67 de eseuri pentru bacaluareat și lucrul acasă: o carte, ni se spune, numai bună de folosit pentru absolut toate liceele, indiferent de profil (real, uman, tehnologic, vocațional). Ce conține? Comentarii literare gata făcute, împărțite pe fragmente numerotate, care pot fi alipite în funcție de cerința de la examenul de bacalaureat. Cum funcționează? În auxiliar este, de pildă, un comentariu lung despre basmul „Harap Alb“, împărțit în 17 fragmente (numerotate). Elevul va memora pentru examen tot comentariul și va combina între ele fragmentele, în funcție de subiect: dacă la testare i se cere să realizeze caracterizarea personajului principal, atunci pe foaie vor fi scrise fragmentele 1, 3, 5, 7 și 16. Dacă are de comentat relațiile dintre două personaje, atunci combinația cîștigătoare de fragmente va fi 1, 2, 7, 9 și 17. Ce nu înțeleg totuși este la ce s au gîndit autorii cînd au precizat că este vorba despre un manual pentru „lucrul acasă“? Ce lucru? Cum lucrează acasă elevii de liceu cu un astfel de comentariu? Mută fragmentele prin minte precum mobila prin casă?

Dar hai să vedem și cum sună un astfel de comentariu literar, dat ca model elevilor: „Basmul cult Harap Alb (…) respectă în linii mari structura populară a speciei literare epice, în care acțiunea debutează cu o situație de echilibru (expozițiunea) perturbată de un eveniment neașteptat (intriga), care declanșează o acțiune defășurată de protagonist în confruntare cu antagonistul, susținut de ajutoare și donatori, în vederea restabilirii ordinii inițiale, care culminează cu un moment de maximă încordare narativă (…).“ Aș vrea să subliniez, totuși, că orice asemănare a acestui comentariu cu basmul „Harap Alb“ este pur întîmplătoare.

Alt auxiliar: Jurnalul meu școlar pentru vacanță, un caiet plin de exerciții captivante, pe care elevul de clasa a V-a este nerăbdător să îl completeze în timpul lui foarte liber. Exemplu de exercițiu: copiii au de făcut o comparație între bacteriile din borș și verzeala zidurilor, precizînd pentru fiecare dintre ele: modul de viață, hrănirea, alcătuirea, înmulțirea, pentru ca, la sfîrșit, să tragă și niște concluzii. Fascinant! Dar Jurnalul are și glume, ca să rîdă elevul aflat în vacanță: „De ce a refuzat Omul Invizibil o ofertă de muncă? Pur și simplu nu reușea să se vadă în timp ce muncea!“ Citesc și plîng. Plîng. Are oare vreun rost să spun că nici eu nu mă văd în timp ce muncesc?!

Alt auxiliar: Lecturile școlarului – antologie de texte literare din literatura română și cea universală. În introducere sînt prezentate, hodoronc-tronc, „Cele zece porunci ale școlarului“. Prima: „Să mă scol odată cu răsăritul soarelui, să-mi spăl fața și mîinile și să-mi îndrept gîndul către Dumnezeu.“ A treia: „Să fiu atent la explicații și să respect cu sfințenie sfaturile doamnei/domnului învățător.“ Și ultima: „Să mă rog lui Dumnezeu pentru sănătatea părinților mei și a doamnei/domnului învățător.“ Pun pariu că autoarea manualului este o învățătoare.

Cam așa arată cîteva dintre auxiliare. Repet, nu sînt împotriva lor. Să existe, dacă fac bine. Să nu se revizuiască (legea), primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici, pe acolo (auxiliarele), și anume prin punctele esențiale! 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.