Zile nu chiar perfecte

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

„Orice funcționează” a fost un motto și o scuză pe care le-am folosit atît pentru mine, cît și pentru cei din jur. Orice ar fi putut să mă facă să trec mai ușor peste o perioadă de început, peste incertitudine, peste neîmplinirile dintr-un domeniu sau altul, peste frică, peste rușine. Orice te ajută să mergi înainte nu poate fi decît bun, util, dezirabil. Nu știam atunci că acele strategii la care apelăm pentru a mai diminua sau chiar a elimina experiențe emoționale inconfortabile se numesc mecanisme de coping. Spre deosebire de mecanismele de apărare, care sînt o adaptare inconștientă a psihicului, făcută tot cu scopul de a ne proteja, mecanismele de coping sînt conștiente, învățate, repetate și alese din ce am considerat că ni s-ar potrivi.

Specialiștii împart aceste mecanisme în două categorii: coping focalizat pe problemă – însemnînd acțiuni concrete de a face față unei anumite situații, cum ar fi adunarea de informații, imaginarea de posibile scenarii, împărțirea unei sarcini majore, stresante, în segmente mai mici și mai ușor de rezolvat, solicitarea de sprijin – și coping centrat pe emoție, care vizează gestionarea a ceea ce simțim legat de situația respectivă. În acest al doilea caz, meditația, tehnicile de respirație, activitatea fizică, ținerea unui jurnal, cînd e o problemă pentru care nu există alte soluții, cum ar fi pierderea cuiva drag, ajută. Dincolo de acestea, există mecanisme de coping dăunătoare (dezadaptative, în termeni de specialitate), care nu sînt utile cu nimic pe termen lung și pot duce la dependențe: recurgerea la droguri și alcool, distragerea atenției cu jocuri de noroc sau cu navigat în neștire pe rețelele sociale, izolarea de cei din jur și retragerea din interacțiunile necesare în societate, ruminarea la nesfîrșit a problemei fără a acționa sau, din contra, evitarea ei permanentă, mîncatul în exces, refugierea în muncă sau în activități care să ne țină ocupați tot timpul.

Alte voci susțin că mecanismele de coping centrate pe emoții nu funcționează, de fapt, decît pe moment. Asta pentru că încearcă să ușureze simptomul (adică emoția) și nu rezolvă situația concretă care îl generează, dimpotrivă, ocolesc adresarea ei. Meditația și alergatul în jurul parcului nu vor schimba cu nimic faptul că, într-o situație profesională, nu ești în stare să trasezi limite ferme. Nici respirațiile adînci nu te vor face să tolerezi la nesfîrșit teama de zbor. Pur și simplu, după o vreme nu vor mai merge, iar atunci vei intra într-o goană de găsire a unui mecanism nou, timp în care problema adevărată (confruntarea cu emoțiile) rămîne neatinsă. Contrastrategia propusă de unii psihologi ar fi acceptarea emoțiilor, exact așa cum sînt și vin ele, fără a le eticheta drept periculoase, fără a le lăsa să ne întrerupă activitatea, chiar dacă sînt inconfortabile.

Perfect Days © Bad Unicorn
Perfect Days © Bad Unicorn

În Perfect Days, cel mai recent film al regizorului Wim Wenders, personajul principal are o rutină a fiecărei zile pusă la punct aproape draconic. Aceleași oră de trezire și băutură de dimineață, același traseu parcurs pentru a curăța temeinic, ba chiar obsesiv, toaletele publice din Tokyo, întrerupt doar de pauza de prînz, între aceiași copaci, timpul bine stabilit pentru a asculta muzică sau a citi. Pare să se bucure de toate lucrurile mărunte și zîmbește în fiecare zi. Dar, dincolo de asta, mi s-a părut că întrezăresc niște mecanisme de coping șlefuite pînă au devenit pietre prețioase. Un film despre cum să fii bine cînd, de fapt, nu ești, după cum foarte precis l-a caracterizat un spectator, pe principiul „orice funcționează” pentru a putea duce o viață cît mai aproape de normalitate. Iar cînd trecutul se încăpățînează să apară și să bată la ușă, tot eșafodajul migălos asamblat începe să se clatine, așa cum se întîmplă și în viața reală.

Am ajuns la vîrsta de mijloc și principiul „orice funcționează” – refugiere în muncă, cumpărat de haine în exces, ideea că dacă evit total anumite persoane, ele se vor evapora și nu va mai trebui să mă confrunt cu ele vreodată, prezență sufocantă în social media – scîrțîie rău de tot. Micile relaxări de moment n-au rezolvat anxietățile de durată. Așa că l-am înlocuit cu o întrebare, iar asta mă face să stau pe loc o vreme, fără să mă mai ascund nicăieri. Și anume: care este, de fapt, adevărata problemă?

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.