Zece ani pe Internet: cu Algoritma

Publicat în Dilema Veche nr. 145 din 3 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Protoistoria

Primul ziar care le-a oferit cititorilor şi o versiune electronică a conţinutului său a fost San José Mercury News, în 1992. Pe 9 septembrie 1996, titlul unui articol din Le Monde anunţa (cu un aer festiv?) că numărul de ziare şi reviste prezente pe Internet în toată lumea ajunsese la 1500. Printre ele (chiar dacă Le Monde n-o afirma explicit) se afla şi Dilema, care apărea pe Internet din 1995. „Apărea“ e un fel de a spune. Ne „ţinea“, alături de alte publicaţii din România, un server din SUA, unde trimiteam săptămînal un fel de sumar mai detaliat şi cîteva articole integral, care erau afişate pe www.netside.net/lobby_romania/dilema.html (nu daţi click, că nu mai există!).

Website? Tineretul din ziua de azi, dedat la interactivitate şi la multimedia (dar nu mai ştie de gopher...), să facă bine să nu pronunţe acest cuvînt: pe ecran apărea o listă de titluri scrise cu albastru pe fond alb, „utilizatorul“ făcea click pe unul dintre ele şi îl putea citi. De fapt, îl printa şi îl citea pe hîrtie - căci era greu de parcurs direct pe ecran. Aşa am convieţuit cu Internetul aproape un an. În instituţia care ne edita atunci - Fundaţia Culturală Română - exista un singur computer legat la Internet, pe care ne duceam să vedem „minunea“: aveam senzaţia că am dat buzna în globalizare.

Măsurători ale traficului? Da’€™ de unde... Statistici, vizitatori unici, afişări? Aş!... Presupuneam că ne citesc românii din străinătate (căci în ţară accesul la Internet era încă foarte redus), de la care, de altfel, primeam şi e-mailuri. Dar trăiam cu senzaţia că e foarte important să te poată citi oricine, de oriunde. „Pe Internet, important e să exişti“ - parcă aşa se spunea, nu? Existăm, existăm. Sîntem o sub-pagină din protoistoria „publicaţiilor electronice“ româneşti.

Algoritma

Acum tineretul din ziua de azi este rugat să pronunţe cu încredere cuvîntul website: am avut aşa ceva începînd din 1996. Numai şi numai al nostru. La început apăreau tot cîteva articole (10-12), mai tîrziu am pus pe Internet tot conţinutul. Site-ul a fost un cadou din partea firmei Algoritma, care ne-a şi găzduit în tot acest răstimp şi o face în continuare. Cînd l-am văzut, ni s-a părut foarte potrivit: cu pagină de deschidere, cu nişte butoane verzi animate, cu meniul pe partea stîngă, în fine, cu tot ce-i trebuia. Un site simplu şi eficient. În plus, avea posibilitatea căutării după numele autorului, după titlul articolului sau după număr. Şi - mai ales, pentru nişte obsedaţi textual şi ortografic ca noi, cei din redacţie, în majoritate filologi - avea diacritice. Ne-am simţit intraţi în rîndul lumii, mai ales că între timp numărul publicaţiilor româneşti prezente pe web sporise. De la numărul 193 din 20-26 septembrie 1996 şi pînă la numărul 559 din 20 decembrie 2003 (ultimul apărut sub denumirea Dilema), ne găsiţi acolo, cu toate dilemele noastre. Cînd ne-am schimbat editorul, Algoritma a fost alături de noi, aşa încît tot acolo se află Dilema veche, de la numărul 1 (16 ianuarie 2004) la numărul 131 (28 iulie 2006). Dilematicii cu ceva vechime ştiu de ani buni ce înseamnă www.algoritma.ro/dilema. Din august 2006, avem un nou site, „pe numele nostru“: www.dilema.ro sau www.dilemaveche.ro. L-au conceput şi realizat prietenii noştri de la DC Communications, cărora le mulţumim. Restul - găzduirea, problemele tehnice şi toate celelalte - „ţin“ tot de vechii noştri prieteni de la Algoritma. Arhiva Dilema veche este în curs de transferare pe site-ul nou. Dar site-ul vechi, cu arhiva Dilema, există în continuare şi vrem să-l păstrăm. Nu doar din simplă nostalgie, nu doar ca resursă documentară pentru noi şi cititorii noştri, dar şi pentru că este expresia unui parteneriat de zece ani între echipa noastră şi Algoritma. Un parteneriat care va continua şi care se datorează, în primul rînd, oamenilor care au lucrat pentru noi cu generozitate şi competenţă: dna Mihaela Rohan (care ne-a introdus textele, ani la rînd, în „lumea virtuală“), dl Sergiu Bejan (a cărui eficienţă tehnică este egalată doar de enorma sa amabilitate) şi dl Vlad Ţepelea, directorul firmei Algoritma, devenită între timp InOne Romania, omul care „a pus la cale“ şi a menţinut această lungă colaborare, cu un aer firesc şi cu o rafinată discreţie. Le mulţumim. P.S.: Şi în curînd vom avea şi forum...

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu, despre pensiile militare: Considerăm nefundamentate obiecțiile formulate de Avocatul Poporului
Premierul Marcel Ciolacu a avut noi consultări cu organizațiile care promovează drepturile rezerviștilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, pe tema pensiilor militare de stat.
David Popovici (EPA) jpg
andrei plesu dilema veche
Andrei Pleşu cere românilor să voteze pentru un parlament puternic: „E ultima şansă pe care o putem juca”.
Andrei Pleşu nu se poate gândi la un traseu raţional pentru care cineva ar putea vota cu Călin Georgescu şi îşi doreşte „să votăm în aşa fel încât Parlamentul să fie mai normal şi mai puternic decât preşedintele”.
test  X Y jpg
Poți găsi litera diferită? Doar cei cu un IQ ridicat reușesc în 13 secunde!
Un test de perspicacitate poate fi soluția perfectă pentru a-ți stimula creierul și a-ți îmbunătăți dispoziția!
Avram gal FB jpg
Fostul consilier parlamentar Avram Gal, achitat în procesul cu DNA: „Mi-a pus la încercare viața, dar și credința”
Fostul consilier în Parlamentul României Avram Gal a fost achitat în procesul în care procurorii DNA l-au acuzat trafic de influenţă, pe motiv că ar fi promis unui om de afaceri că îl va ajuta să bată palma cu o companie de stat.
barbat retinut incalcare ordin restrictie foto ipj dolj jpeg
Un bărbat din Dolj a fost reţinut după ce şi-a agresat soția și a încălcat ordinul de protecţie provizoriu
Un bărbat de 67 de ani din judeţul Dolj a fost reţinut de polițiști după ce şi-a agresat şi şi-a ameninţat soţia.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Când va fi reorganizat primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă CCR anulează scrutinul de duminică, 24 noiembrie. Șeful AEP a făcut anunțul
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va invalida primul tur al alegerilor prezidențiale.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur, ca premier mă voi asigura că va răspunde în faţa românilor
Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, va răspunde în faţa românilor, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Bursa deschide „pe roșu” a cincea zi la rând. Analist: Politicienii nu-și dau seama ce pericol ne paște
Indicii bursieri sunt extrem de sensibili față de tensiunile politice, ceea ce a făcut ca Bursa de Valori București să deschidă „pe roțu” pentru a cincea zi consecutivă.