Vocile tinere ale protestului

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Vocile tinere ale protestului jpeg

Elevii de liceu protestează. Pe foile de examen, pe YouTube, pe blog uri sau la televiziuni. „Pe mine nu mă interesează din ce partid e Ecaterina Andronescu, pe mine mă interesează strict activitatea ei, ce a făcut şi face în calitate de ministru, pentru că a avut un impact asupra mea“, spune un vlogger de 18 ani, Selly, celebru în lumea mare a Internetului. O elevă din Satu Mare, Andy Varga, scrie pe foaia de examen: „Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dînd foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformîndu-ne foaia de examen într un manifest față de învățământul românesc.“ Protestele tinerilor sînt descifrate, comentate de publicul larg în zeci de tonalități și emoții: de la iritare (cine sînt ei să ne dea lecții, mai bine să pună mîna pe carte!) la cinism (i-au dat apă la moară puștiului vlogger, să vezi cîți bani or să-i intre în cont, vorbind despre dezastrul școlii românești), de la defăimări și minciuni care murdăresc biografia tinerilor protestatari la imagini idealizante despre eroii noii generații (tinerii de azi sînt mai inteligenți decît am fost noi astăzi, nu (mai) pot fi mințiți așa de ușor, își cunosc drepturile mai bine decît adulții etc.).

Eu cred că tinerii din ziua de azi nu sînt nici mai inteligenți, nici mai maturi, nici mai vigilenți cu drepturile lor decît erau cei din ziua de ieri. Sînt tinerii vremurilor lor: cu acces la informații și la mijloace care să le facă auzită vocea, cu modele de revoltă răspîndite planetar, cu vieți trăite intens în mijlocul unei permanente „reajustări“ a normalității, a ceea ce este acceptabil sau nepermis, cu lumi virtuale infinite, care abia încep să-și formeze reguli de supraviețuire etc. Adolescenții din lumea modernă nu pot fi mințiți? Își cunosc drepturile? Sînt mai inteligenți? Orice statistică a victimelor abuzurilor de orice fel, a victimelor înșelătoriilor sau a victimelor dezastrelor produse de fraudă sau incompetență vă vor arăta o lume a adolescenților sau a tinerilor vulnerabilă, fragilă, necoaptă pentru greul care va să vină. A le construi portrete de Avram Iancu sau de Ana Ipătescu ai reformei școlare nu înseamnă altceva decît a-i împovăra cu responsabilități pentru care nu au nici experiența, nici forța, nici expertiza să le asume. „Școala nu ne pregătește pentru viață, spre exemplu nu ne explică nimeni ce este o ordonanță de urgență, iar eu mă pregătesc să votez!“, spune unul dintre protestatari. Pare neverosimil ca un tînăr cu Internetul la îndemînă să spună că nu știe nimic despre legi sau instituții. „Trebuie să acumulăm informații într-un timp foarte scurt, ceea ce devine stresant!“, spune altul. Și iar îți vine să ridici sprînceana și să bombăni împotriva „tinerilor din ziua de azi“ care înghit sute de informații inutile de pe site-uri, dar crîcnesc în fața celor primite prin programele școlare. În fața revoltelor lor, să nu ne lăsăm, însă, copleșiți de clișee și prejudecăți: sînt mai bine informați? Asta nu înseamnă că și sînt mai bine pregătiți. Au posibilitatea să comunice cu o lume întreagă ? Nu rezultă, însă, că nu au nevoie de dialog formativ. Știu să ajungă din tastatură în orice colț al lumii și să viseze la orice slujbă sau viață de vis? Se poate, dar pe lîngă asta au nevoie, ca și tinerii de ieri, de ghidaj, hărți, repere. Sînt vocali și protestează? I-ar ajuta să aibă, lîngă ei, modele, virtuți, principii. Şi, în fond, printre rîndurile protestelor lor, asta citim: nevoia de dialog, formare, modele, principii, dezbateri, implicare, scopuri nobile, idealuri. Nevoia de şcoală performantă. Protestul lor este impresionant tocmai din acest motiv: nu este o formă de manifestare a tinereţii rebele, nu e revolta tipic adolescentină, ci una prin care ne cer ajutorul, ca de la copii la adulţi. Ne cer să le dăm educaţie.

Adolescenții de azi sînt aidoma celor de ieri. Doar că singurătatea și vulnerabilitatea lor în fața viitorului se aude din ce în ce mai greu, din cauza zgomotului multiplicat al neașezatei lumi noi. Cît despre problemele școlii românești şi despre ce poate ea oferi astăzi din ceea ce le trebuie tinerilor, rămîne cum am stabilit… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.