Vinarsul, între cultură şi consum

Marinela Vasilica ARDELEAN
Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Vinarsul, între cultură şi consum jpeg

Așa cum clopotele bisericii dau timpului o măsură liturgică, umplîndu-l de rost, făcîndu-l pe om să iasă din rînduiala cotidiană și să intre într-o realitate mai presus de aceea care e supusă simțurilor, așa toți cei care pot auzi glasul clopotelor, în zi și în noapte, se pot împărtăși cu sfințenia aromelor angelice care te proiectează într-o lume de vis, dominată de note senzuale şi pasionante.

Licoarea angelică la început s-a născut din visul unui cavaler. Diavolul și coșmarurile provocate unui cavaler francez din secolul al XVI-lea au adus pe lume o băutură deosebită, care ia naștere printr-o adevărată alchimie nescrisă, taine cunoscute doar de maîtres de chai. Legenda spune că dubla distilare a fost inventată de Chevalier de la Croix Maron, senior de Segonzac. Probabil după mai multe pahare de cognac prost, omul a visat că Diavolul îl băgase într-un cazan pentru a-i fura sufletul. Nobilul a rezistat însă primei fierberi, grație credinței bine ancorate în suflet, așa că Diavolul a trebuit să-l mai treacă o dată prin foc. Cînd s-a trezit, cavalerul s-a gîndit să extragă și el toată esența din „apa vieții“ printr-o a doua distilare.

Cognac în Franța, Divin în Republica Moldova și Vinars în România.

Vinars înseamnă prestanță, maniere alese, mîndrie, naturalețe, blîndețe și empatie. Cît despre ambalarea vinarsului, este evidentă tendința spre lucrări literare, caligrafie admirabilă și, totodată, spre eleganță. Conexiunea dintre cultură și consumul de vin, vinars sau pur și simplu de mîncare a fost mereu una foarte strînsă. Cînd m-am întîlnit pentru întîia oară cu vinarsul Brâncoveanu, știam mai multe despre licoare decît despre domnitorul al cărui nume îl poartă.

La vîrsta de 34 de ani, cînd a fost ales domn, Constantin Brâcoveanu era un tînăr plin de prestanță, cu maniere alese, mîndru, totdeauna plăcîndu-i a fi urmat de o escortă de 30-40 de nobili, dar avînd un caracter natural, blînd, foarte plăcut tuturor. Constantin avusese parte de o „creștere îngrijită“ în urma căreia a deprins o caligrafie admirabilă. Avea aplecare „pentru citire, tendința de a îndemna spre lucrări literare, gust pentru lucrările istorice, același simț pentru artă ca unchiul său, stolnicul Cantacuzino. La aproape 40 de ani era deja „stăpîn pe o avere mare“, dar și „frumos, isteț, împodobit cu învățătură și versat în afacerile țării“.

Prin secolul al XVII-lea se constată o îmbogățire și o diversificare a ali­mentației. Pe vremea cînd Brâncoveanu se năștea, Vasile Lupu „bea un pocal de bere, căci aceasta era rece“, după mai multe pahare cu vin. Boierii erau deprinși „să bea bine, iar vinurile lor se împacă bine cu somnul, fără să îngreuneze capul“. La ospețele domnești ale Brâncoveanului se beau „cele mai fine lichioruri pe care le producea Europa“, după mărturia lui Maria Del Chiaro, secretarul personal. La un astfel de ospăț, domnul și boierii beau în sănătatea unora și-a altora, stînd cu toții în picioare. În privința alimentației, cea mai preferată pîine era o „pîine albă, franzela“, iar cît era caldă era mîncată cu unt. Pe vremea Brâncoveanului era foarte gustată și o mămăligă făcută din mei „foarte bun, negreșit după gustul lor, dar pentru mulți este de negustat“.

Ospețele boierești și domnești durau foarte mult. Puteau începe după-amiaza și durau pînă în zorii zilei. La ospețe doar oaspeții erau serviți în talere de argint, ceilalți mîncînd din talere de cositor. În Valahia, pînă la Șerban Cantacuzino, nu se folosise în mod curent la masă vesela de argint. În vremea lui Brâncoveanu se introduc noi specialități culinare, și anume obiceiul de a mînca broaște și melci. Se mîncau cu multă plăcere, mai ales în post. Ca desert, foarte apreciați erau cozonacii făcuți cu făină, lapte, zahăr și gălbenușuri de ou. Este epoca pregătirilor culinare în manieră germană, franceză și italiană. Și Brâncoveanu s-a folosit de servitori străini care să-i pregătească fastuoasele ospețe. Apoi, cafeaua și fumatul încheiau orice masă domnească.

Imaginea aulică a domnitorului cu accente imperiale și cu invocarea unor continuități ideale, dar oarecum metaforice cu Bizanțul este reflectată de personalitatea vinarsului Brâncoveanu, de un caracter puternic, dar rafinat, ale cărui calități remarcabile pot fi lăudate și de către neinițiați. Finețea și eleganța buchetului, îmbinate cu gustul catifelat și profund, se bucură de o îndelungată prezență în mintea noastră. O licoare în care sînt decantate o multitudine de influențe orientale, balcanice, occidentale și autohtone, vinarsul Brâncoveanu reușește să ne convingă de capacitatea noastră de a revigora tradiția moștenită în urmă cu trei secole. 

Marinela Vasilica Ardelean este profesor la Italian Chef Academy.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.