Viaţă la cutie

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Oameni pe stradă jpeg

V ă amintiți de celebra scenă cu punga de plastic luată de vînt din American Beauty, nu? Punga asta a simbolizat atîtea, a fost simțită, văzută, disecată și pusă în toate contextele posibile și imposibile, că a devenit o referință culturală de neratat. Eu, una – și, odată cu mine, probabil că multă altă lume de prin părțile astea ale Europei –, rezonez foarte bine cu imaginea pungii rătăcite, ba chiar cu imaginea unei cutii de plastic refolosibile care poate fi lăsată să zacă regizoral în colțul cadrului – semn de preaplin care acum e gol, semn al speranței sau poate al dezolării, depinde de ochiul care o privește.

Căci noi, prin părțile astea ale Europei, știm să apreciem o pungă de calitate și o cutie de plastic cu un capac zdravăn. Înainte de ’89 era un semn de bunăstare să porți public o pungă colorată dintr-un Aldi nemțesc sau, mai bine, dintr-un duty-free, ca pe un fanion al sofisticării, ca pe un Vuitton al pungilor. Toate ambalajele venite din Occident erau bine păstrate, netezite și scoase apoi la purtat cu mîndrie. Obiceiul iese greu din sistem. Părinții noștri păstrează încă pungi și pungulițe, deși nu le mai folosesc la nimic. Multe femei, la primele ore ale dimineții, pe lîngă poșetă, au musai și o pungă cu pachețel pentru serviciu sau mai știu eu ce. Alea mai sofisticate au pungi mai mici de hîrtie, de la Sephora, Zara sau Mango. Eu am o pungă mare în care păstrez pungi în care sînt alte pungi, într-o punere domestică în abis.

Acum, imediat după Crăciun, multă lume a mers prin oraș cu pungi în care se aflau cutii și cutiuțe. Multă lume a plecat din vizita la părinți și la rude cu sarmalele, salata de boeuf și cu prăjiturile făcute cadou la pachet. Pe 25 decembrie, dimineața, o fată tînără ieșea din casa învecinată alături de bunică-sa. Ducea pe palme un soi de platou sau o cutie înfășurată în folie de aluminiu. Toată lumea părea că se prăbușise pe umerii fetei care, clar, n-avea nici un chef să iasă cu bunică-sa în cine știe ce vizită, ba mai mult, ducînd în brațe un platou incomod. „Ține-l drept, Diana“, o atenționase bunică-sa, care i s-a agățat apoi fetei de braț. Pot să jur cu mîna pe inimă că Diana avea lacrimi în ochi.

Maică-mea strînge tot. Borcane cu capac, pungi și cutii de înghetață. Avea o întreagă colecție de cutii de plastic speciale pentru transportarea alimentelor, care i s-a evaporat în timp. Evident, vinovații sîntem noi, copiii. Din vizita duminicală în familie se pleacă obligatoriu cu mîncare la pachet. „Ți-am tot dat cutii și nu mi le-ai adus niciodată înapoi. Să nu le arunci, că tot pentru voi le strîng“, obișnuiește să spună maică-mea. Nu le arunc, numai că toate cutiile astea pleacă apoi într-un circuit incontrolabil. Eu, la rîndul meu, pot trimite cîte un amic acasă cu niște prăjituri făcute de mine la pachet. Într-una din cutiile maică-mii, adică. Nu știu ce e cu pachetul ăsta, dar ne dă multora un soi de confort mental al datului și al luatului, devine o păturică moale și comodă din foietaj vanilat, un zid de sarmale la adăpostul căruia nu ți se poate întîmpla nimic rău, ești aprovizionat, ești bine, nu duci lipsă de nimic și, mai ales, cineva se gîndește la tine.

O altă logistică se întîmplă cu pachetele puse de alte mame „pe tren“. Acolo e un trafic complicat cu șunci, fripturi, sarmale și prăjituri ambalate după priceperea fiecăruia. Îmi povestea cineva care încă primește pachet de acasă, deși nu mai e de mulți ani la facultate, că e o artă să faci în așa fel încît pachetul pus la tren să nu miroasă a mîncare. Altminteri se pare că e deschis și o parte din conținut e mîncat pe drumul spre destinație. Înfășori chifteaua bine, ca pe un drog, să nu miroasă în afară.

N oi ne-am născut pe aici cu punga de un leu la cap și o să murim cu una în mînă. Un pensionar fără o pungă e incomplet. Ba chiar indecent. Observați-i un pic, vă rog. Intrați în vorbă cu ei. Vor gesticula și vă vor arăta lucruri cu mîna în care țin punga. E o regulă. Uitați-vă.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic