Viaţa ca un blues cu tine însuţi

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Viaţa ca un blues cu tine însuţi jpeg

În perioada studenţiei, eram un obişnuit al cluburilor, rătăceam, uneori, şi cîte trei nopţi pe săptămînă, însă, în ultimii ani, cum vechile găşti s au destrămat, prietenii s-au căsătorit sau au plecat din Bucureşti, ieşirile s-au rărit vertiginos. Dar ce  am remarcat – deşi fenomenul nu e recent – este că, în multe cluburi, nu mai există acele melodii lente, la care bărbaţii invitau femeile la dans. Înainte, după fiecare interval de „zbumţi-zbumţi“, urmau „blues“-urile, cum erau ele numite. Mulţi ieşeau în cluburi special pentru şansa de a schimba cîteva vorbe cu cineva în preţiosul timp ce urma invitaţiei la un asemenea „blues“. Era un ritual în timpul căruia, pe fundalul unei melodii de Chris de Burgh sau Michael Bolton sau al unei balade a celor de la Metallica, Guns N’ Roses sau Nazareth, se rosteau inepţii şi banalităţi înfiorătoare, dar care, pentru partenerii angrenaţi în „strînsoarea“ unu-la-unu, aveau o miză uriaşă. Nici vorbă ca dansul să garanteze vreo lovitură pe tărîmul cuceririlor – cei mai mulţi rămîneau cu buza umflată –, însă facilita o apropiere între fată şi băiat care acum s-a perimat, fiind înlocuită de prezenţa cocktailurilor şi a unei animaţii irepresibile.

Refuzul îi arunca pe băieţi în ghearele disperării. Fetele, la rîndu-le, erau disperate că sînt invitate cu predilecţie de alţii decît şi-ar fi dorit. Dacă acceptau invitaţia, întrebările din seria „Cum te cheamă?“, „Unde eşti studentă?“, „Ce zodie ești?“ şi „Ce muzică asculţi?“ le provocau căderi nervoase, dată fiind frecvenţa cu care le auzeau repetate. Mai ales cînd întrebările veneau din partea celor cărora le acceptaseră invitaţia din politeţe şi care, fără a-şi cunoaşte lungul nasului, deveneau apoi insistenţi, ţinîndu-se scai de ele.

Dinamica socializării bărbat – femeie s-a adaptat azi noilor cerinţe şi reguli. Au apărut manuale de agăţat, conţinînd replici inspirate cu ajutorul cărora persoana abordată să se topească instantaneu după tine, oricît de anost ai fi, au apărut cărţi care îţi explică ce aşteaptă concret femeile de la tine ca să laşi o impresie răvăşitoare şi cum ar trebui tu, ca femeie, să îl păstrezi pe el numai pentru tine, dacă destinul vă va pune faţă în faţă… vertical şi, apoi, orizontal. Dai peste tot felul de instrucţiuni care îţi garantează fericirea, dragostea şi succesul. Tot ce trebuie să faci e să te ţii de ele.

Nu susţin preeminenţa unei epoci asupra alteia, cu atît mai puţin că generaţia mea era mai romantică, mai fericită sau mai cu capul pe umeri. Astea sînt inepţii. Dar, atunci, în ciuda izolării relative în care se afla societatea, sau poate tocmai datorită acestui fapt, oamenii erau „forţaţi“ să fie ei înşişi – chiar dacă nu însemna mare lucru – şi mai puţin încarnarea artificială a unor modele ce promiteau „succesul“ – care azi înseamnă foarte mult, dacă nu totul.

Naturaleţea, stîngace cum era, a fost înlocuită cu exhibiţionismul. Ca să pătrunzi în rîndul lumii, azi trebuie să te pui în slujba unei naturi cît mai dezinhibate. Lipsa emancipării a devenit păcatul major al societăţii urbane actuale, tabuurile fiind un cîmp magnetic în care orice fiinţă modernă, fără complexe, trebuie să intre pentru a arăta că nu are o problemă în a convieţui cu ele.

De asemenea, relaţionarea bărbat – femeie aduce acum mai puţin cu un flirt şi mai mult cu un interviu purtat cu un expert de la HR. Discuţiile sînt pragmatice, ca nişte proiectile cu ţintă directă: din primele cinci minute eşti întrebat de profesie, intenţii şi loc de muncă, de ce eşti aşa şi nu altfel. Înainte, conversaţiile erau mai naive, curiozitatea, puţin mai castă, emoţia, mai firească, răbdarea, o virtute mai apreciată, dorinţa de a-l cunoaşte pe celălalt nu începea musai cu partea fizică, iar relaţiilor le lua mai mult timp să se închege şi durau mai mult.

Nu se mai poartă. Nu mai e timp. Preceptele epocii îndeamnă să guşti cît mai mult, din cît mai multe, într-un timp cît mai scurt. Tentaţiile clamate din afară înăbuşă poezia timidă din interior. Femeia, ca şi bărbatul, şi-a externalizat responsabilităţile. Laolaltă cu inteligenţa şi emoţiile. Ba cu întreaga fiinţă, pe alocuri. Deşi aplecarea asupra sinelui a fost dintotdeauna o încercare temerară şi nu prea atrăgătoare, azi – din pricina comodităţii fiinţei umane care, asaltată de reţete cu efect instantaneu, doreşte totul de-a gata şi aşteaptă, cînd ceva nu funcţionează, sugestii cărora să li se conformeze – a căzut fatalmente în dizgraţie. Dacă încerci un sentiment de inadecvare, dacă protestezi împotriva toleranţei fără margini care a luat locul intransigenţei de ieri, eşti expirat sau desuet. Cu siguranţă, nu în pas cu vremurile.

Non-conştiinţa universală s-a substituit inconştienţei individuale, iar acest modus vivendi – pătruns de aura relativismului şi a unui cinism infantil – mătură totul în calea lui, ca şi cum nimic nu ar mai conta. E o goană furibundă, nimeni nu mai are răbdare, nimic nu mai impresionează, nimic nu mai are valoare, nu ne mai rezervăm timp să gîndim pe îndelete, să aprofundăm ce ni se întîmplă, ne înfigem colţii în lucruri pe care nu le înţelegem, mestecăm concepte şi idei pe care nu le putem înghiţi, dar care pretindem că ne ţin de foame spirituală, ne declarăm prea ocupaţi să pierdem vremea cu nimicuri, altădată, importante, deşi mai ales cu nimicuri o consumăm. Viaţa se derulează pe repede-înainte şi totul, în jur, se perimează de azi pe mîine. Cu noi la bord.

Nici nu ar trebui să ne mire că sexul fără complicaţii primează în faţa sentimentului care angajează, că relaţiile se destramă într-un ritm mai alert decît le-a luat să se formeze, că divorţurile-s la ordinea zilei, moralitatea, un subiect de băşcălie, consumul de băuturi alcoolice, fumatul şi începerea vieţii sexuale la vîrsta liceului, o banalitate, iar educaţia, un moft ce păleşte în faţa şcolii vieţii.

Însă, cu cît omul proclamă mai mult dreptul la o viaţă cum ar trebui să fie şi i se oferă mai multe reţete spre a o atinge, cu atît mai puţin are parte de ea. Şi, cu cît se doreşte ca societatea să fie mai permisivă, cu atît individul devine mai angoasat.

Încotro ne îndreptăm? Habar nu am. Şi, sincer, cui îi pasă? Să fim serioşi! Pînă la urmă, fiecare generaţie cu obiceiurile ei.

În cincisprezece-douăzeci de ani, curentul hipsteresc, cu anexele ei metro şi lumbersexuale, va penetra conştiinţa viitorilor tineri pentru a le stimula energiile imaginative asupra unei epoci pe care nu au trăit-o corespunzător gradului de nostalgie pe care îl exercită acum mişcarea flower-power din anii’ 70. Ce e provocator şi excentric azi devine obositor şi desuet mîine, iar poimîine sursă de inspiraţie pentru alţii care vor extrage din ea elemente cu ajutorul cărora vor da naştere altor curente ş.a.m.d.

Şi, cum toate cele vechi redevin noi, sub o altă formă, într-un etern ciclu al morţii şi reînvierii, în ce mă priveşte, mi ar plăcea ca, peste o vreme, să văd iar în cluburi perechi dansînd blues. Ca pe vremea cînd era bunica fată, cum vor spune tinerii de atunci.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.