Vaccin și homeschooling

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Vaccin și homeschooling jpeg

Două personaje foarte cunoscute ale vieții publice autohtone, o cîntăreață și o jurnalistă, au dat pe site-urile de socializare cîteva „comunicate“ importante despre relația cu două sisteme publice de stat: școala și sistemul medical. Pe scurt, cele două doamne își exprimau neîncrederea în aceste sisteme și semnalau răul pe care îl pot produce asupra copiilor; în final, ele își anunțau decizia de a-și ține departe familia de ele. Evident, ambele anunțuri au fost comentate din rărunchi, mai mult sau mai puțin competent, mai mult sau mai puțin agramat, mai cu vorbă bună sau mai ca la bodegă. Una peste alta, faptul în sine că au apărut „dezbateri“ – sau oricum se vor fi numit ele – nu e rău. Dincolo însă de opțiunile fiecăruia, problema cea mai importantă mi se pare aceea a responsabilității pe care o ai atunci cînd eşti un nume cunoscut în mass-media şi faci afirmații publice citite de zeci de mii de fani, afirmații care nu vin din domeniul de competență profesională pentru care te-ai făcut remarcat. Iar aici se diferențiază cele două mesaje transmise pe Internet. Dar să le luăm pe rînd.

Iată afirmația artistei: „Mi-am dat seama că sistemul de învăţămînt, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţa altora şi cît ştiu, şi cît au învăţat este depăşit de vremurile pe care le trăim. (…) Consider, însă, că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară.“ Solista nu a chemat oștiri la luptă împotriva sistemului de învățămînt, nu a ridicat fortărețe, nu a îndemnat oamenii să ocolească străzile cu instituții şcolare. Și-a spus doar opinia despre cum vede ea educația propriilor copii. În legătură cu această opțiune, ar fi totuși de făcut cîteva comentarii: 1) educația în sistem homeschooling nu este încă, din păcate, reglementată prin lege, în țara noastră; 2) acest tip de educație este unul foarte costisitor, și ca timp, și ca bani. Sînt doar două motive pentru care homeschooling-ul nu poate fi propus ca soluție pentru educația de masă, ci doar ca opțiune privată. O opțiune care include, pe lîngă efecte formative benefice, și niscaiva bătălii de dus, bătălii care nu sînt numai ale adulților, ci și ale copiilor: bătălii cu sistemul oficial de educație, un sistem inerțial, înțepenit, foarte puțin deschis inovațiilor, bătălii cu presiunile opiniei publice şi bătălii cu prejudecățile comunității mici și mari din care familia face parte.

Să trecem la cel de-al doilea personaj: o jurnalistă care înfierează sistemul medical din țara noastră. Dar nu numai pe cel din țara noastră, ci din toată lumea. Și nu numai sistemul medical, ci toate achizițiile științifice din ultima sută de ani. Îmi pare sincer rău că doamna cu pricina a atras, prin postările dumneaei, valuri de grosolănii, injurii, mizerii. Nu există, în nici un caz, justificări pentru astfel de reacții. Dar asta e! Facebook-ul e mare, mai mare decît grădina lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, însă, cred că felul în care a ales doamna cu pricina să își facă cunoscute opiniile este cu totul nepotrivit. Am să dau cîteva exemple. 1) Domnia-sa spune: „Nu sînt om de știință, sînt doar un om care își expune opinia cu privire la neregulile din terapia nou-născuților (vaccinurile)“. Urmează, ca argumente, diverse statistici, cerecetări, dispute. Dar dacă cea care face aceste afirmații nu este om de știință, atunci nici nu poate trage concluzii științifice definitive asupra unor proceduri cercetate științific și nici nu poate face educație medicală altora. Poate cel mult să atragă atenția asupra unor posibile inadvertențe, anomalii produse de sistemul medical. 2) Jurnalista mai spune că are dreptul legal la opinie. Sigur că are dreptul legal, dar noi vorbim despre cel moral: aici nu vorbim despre Gigi din Focșani care spune la bodegă, duminică seară, cum a auzit că americanii nu au ajuns, de fapt, pe Lună, ci de ditamai jurnalistul, văzut, auzit și cunoscut de zeci, poate sute de mii de oameni, care spune că toate vaccinurile sînt rele și că nodulii tumorali trec de la sine pe bază de energie pozitivă. 3) Domnia-sa a activat în domeniul jurnalistic, a făcut chiar reportaje, anchete în domeniul medical. Este singura competență de care ar fi putut să se servească legitim, deontologic, pentru a ajunge la oameni: ar fi trebuit deci să posteze articole de informare, de analiză, de dezbatere, și nu unele de opinii personale. Investigații despre efectele nocive sau nu ale vaccinurilor, și nu eseuri despre puterile miraculoase ale laptelui matern. Documentații serioase despre mamografii, și nu statistici minore care fac senzație. Evoluăm, s-ar zice, spre o atmosferă publică în care oricine poate spune orice despre orice și despre oricine. E periculos.

Maria Iordănescu este psiholog.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Investitor în criptomonede, inculpat pentru răpire și tortură. Ținea fotografii cu victima, abuzată pentru bitcoin
Un investitor în criptomonede a fost prezentat sâmbătă dimineață în fața unei instanțe penale din New York, fiind acuzat că a răpit un cetățean italian, pe care apoi l-ar fi bătut și torturat timp de mai multe săptămâni, în încercarea de a-l forța să divulge parolele pentru portofelele sale cripto.
scutul de la Deveselu foto EPA   EFE jpg
Ambasada SUA marchează aniversarea scutului de la Deveselu: „Un simbol al parteneriatului strategic cu România”
Misiunea diplomatică a Statelor Unite în România a transmis duminică, 25 mai, un mesaj cu ocazia aniversării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, amplasat la Baza Militară Deveselu.
image png
Sucul care detoxifică ficatul în doar 24 de ore. Lidia Fecioru: „Se bea chiar şi când este călduţ”
Lipsa unui stil de viață sănătos își pune amprenta asupra sănătății organismului nostru, implicit a organelor. Ficatul suferă atunci când fie consumăm prea mult alcool, fie avem o alimentație nesănătoasă, suntem stresați etc., motiv pentru care astăzi amintim de o băutură care poate detoxifia ficatu
Ioan Ovidiu Sabau (Sportpictures) jpg
Superliga, la final: România are patru echipe care se luptă în cupele europene
FCSB, CFR Cluj, U. Craiova și U. Cluj se pregătesc pentru Europa.
banner tavi clonda png
bai jpg
Băile termale aproape de România care există din Evul Mediu. Este o locație ieftină, iar peisajele îți taie respirația
La doar câteva ore de granița cu România, Ungaria oferă o adevărată comoară pentru cei care caută relaxare, sănătate și un strop de istorie: băile termale, moștenire vie din Evul Mediu, devenite astăzi simboluri ale turismului balnear european.
image jpeg
Moldovenii Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat la mustață „Te cunosc de undeva!” „Nu ne încape trofeul pe noptieră!”
Perdantele finalei de la Te cunosc de undeva au fost Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. Mark și Cristian au luat trofeul.
rachete iskander M
Noile rachete Iskander ale Rusiei păcălesc sistemele Patriot. Ucraina avertizează: „interceptarea devine mai complicată”
Modernizarea arsenalului rusesc aduce o nouă provocare apărării antiaeriene a Ucrainei.
euro foto pixabay jpg
Ce pensie poate primi un român care au lucrat 35 de ani într-o importantă țară europeană. Diferențe mari între sexe și regiuni
Zeci de mii de români au ales să muncească în țări europene occidentale de-a lungul anilor pentru salarii mai bune.