Vaccin și homeschooling

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Vaccin și homeschooling jpeg

Două personaje foarte cunoscute ale vieții publice autohtone, o cîntăreață și o jurnalistă, au dat pe site-urile de socializare cîteva „comunicate“ importante despre relația cu două sisteme publice de stat: școala și sistemul medical. Pe scurt, cele două doamne își exprimau neîncrederea în aceste sisteme și semnalau răul pe care îl pot produce asupra copiilor; în final, ele își anunțau decizia de a-și ține departe familia de ele. Evident, ambele anunțuri au fost comentate din rărunchi, mai mult sau mai puțin competent, mai mult sau mai puțin agramat, mai cu vorbă bună sau mai ca la bodegă. Una peste alta, faptul în sine că au apărut „dezbateri“ – sau oricum se vor fi numit ele – nu e rău. Dincolo însă de opțiunile fiecăruia, problema cea mai importantă mi se pare aceea a responsabilității pe care o ai atunci cînd eşti un nume cunoscut în mass-media şi faci afirmații publice citite de zeci de mii de fani, afirmații care nu vin din domeniul de competență profesională pentru care te-ai făcut remarcat. Iar aici se diferențiază cele două mesaje transmise pe Internet. Dar să le luăm pe rînd.

Iată afirmația artistei: „Mi-am dat seama că sistemul de învăţămînt, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţa altora şi cît ştiu, şi cît au învăţat este depăşit de vremurile pe care le trăim. (…) Consider, însă, că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară.“ Solista nu a chemat oștiri la luptă împotriva sistemului de învățămînt, nu a ridicat fortărețe, nu a îndemnat oamenii să ocolească străzile cu instituții şcolare. Și-a spus doar opinia despre cum vede ea educația propriilor copii. În legătură cu această opțiune, ar fi totuși de făcut cîteva comentarii: 1) educația în sistem homeschooling nu este încă, din păcate, reglementată prin lege, în țara noastră; 2) acest tip de educație este unul foarte costisitor, și ca timp, și ca bani. Sînt doar două motive pentru care homeschooling-ul nu poate fi propus ca soluție pentru educația de masă, ci doar ca opțiune privată. O opțiune care include, pe lîngă efecte formative benefice, și niscaiva bătălii de dus, bătălii care nu sînt numai ale adulților, ci și ale copiilor: bătălii cu sistemul oficial de educație, un sistem inerțial, înțepenit, foarte puțin deschis inovațiilor, bătălii cu presiunile opiniei publice şi bătălii cu prejudecățile comunității mici și mari din care familia face parte.

Să trecem la cel de-al doilea personaj: o jurnalistă care înfierează sistemul medical din țara noastră. Dar nu numai pe cel din țara noastră, ci din toată lumea. Și nu numai sistemul medical, ci toate achizițiile științifice din ultima sută de ani. Îmi pare sincer rău că doamna cu pricina a atras, prin postările dumneaei, valuri de grosolănii, injurii, mizerii. Nu există, în nici un caz, justificări pentru astfel de reacții. Dar asta e! Facebook-ul e mare, mai mare decît grădina lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, însă, cred că felul în care a ales doamna cu pricina să își facă cunoscute opiniile este cu totul nepotrivit. Am să dau cîteva exemple. 1) Domnia-sa spune: „Nu sînt om de știință, sînt doar un om care își expune opinia cu privire la neregulile din terapia nou-născuților (vaccinurile)“. Urmează, ca argumente, diverse statistici, cerecetări, dispute. Dar dacă cea care face aceste afirmații nu este om de știință, atunci nici nu poate trage concluzii științifice definitive asupra unor proceduri cercetate științific și nici nu poate face educație medicală altora. Poate cel mult să atragă atenția asupra unor posibile inadvertențe, anomalii produse de sistemul medical. 2) Jurnalista mai spune că are dreptul legal la opinie. Sigur că are dreptul legal, dar noi vorbim despre cel moral: aici nu vorbim despre Gigi din Focșani care spune la bodegă, duminică seară, cum a auzit că americanii nu au ajuns, de fapt, pe Lună, ci de ditamai jurnalistul, văzut, auzit și cunoscut de zeci, poate sute de mii de oameni, care spune că toate vaccinurile sînt rele și că nodulii tumorali trec de la sine pe bază de energie pozitivă. 3) Domnia-sa a activat în domeniul jurnalistic, a făcut chiar reportaje, anchete în domeniul medical. Este singura competență de care ar fi putut să se servească legitim, deontologic, pentru a ajunge la oameni: ar fi trebuit deci să posteze articole de informare, de analiză, de dezbatere, și nu unele de opinii personale. Investigații despre efectele nocive sau nu ale vaccinurilor, și nu eseuri despre puterile miraculoase ale laptelui matern. Documentații serioase despre mamografii, și nu statistici minore care fac senzație. Evoluăm, s-ar zice, spre o atmosferă publică în care oricine poate spune orice despre orice și despre oricine. E periculos.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.