Universul tactil şi intuitiv

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Universul tactil şi intuitiv jpeg

Vasile Adamescu are 72 de ani și este pensionar. În timpul liber, modelează în lut, se plimbă, navighează pe Internet, interacționează cu oamenii și explorează ce îi oferă neprevăzutul vieții. E absolvent al Facultății de Psihopedagogie Specială a UBB Cluj cu media 9,75 și, pînă în 2004, a fost profesor la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca. A fost căsătorit de două ori și nu a avut copii, însă foștii săi elevi l-au adorat și continuă să îi scrie pînă în ziua de azi. În 2013, a publicat un volum autobiografic intitulat Înfruntînd viața, prima parte a unei trilogii. Pînă aici, profilul biografic al lui Vasile Adamescu pare cel al unei persoane obișnuite împlinite, cu o viață dedicată ajutorării aproapelui său privat de unul dintre simțuri, un om care continuă să își trăiască viața mînat de o curiozitate mereu vie și de o energie care se realimentează în permanență din pasiunea față de nou. Ceea ce-l separă, însă, de tipologia standard e faptul că, în urma unei meningite, și-a pierdut auzul și vederea la vîrsta de doi ani și jumătate, astfel încît a rămas surdo-mut-orb, un copil sărac născut în comuna Borcea din județul Călărași.

Consătenii lui Vasile Adamescu nu îi dădeau acestuia nici o șansă la o viață normală. Copilul era captiv într-o lume de neînțeles atît pentru el însuși, cît și pentru ceilalți, și avea un comportament sălbatic. Sătenii erau oameni fără carte și mulți dintre ei au rămas la fel și în ziua de azi, cînd Adamescu i-a uimit cu realizările sale și cu faptul că a scris o carte pe care ei nu o pot citi, nu fiindcă nu văd, ci fiindcă nu știu alfabetul. Derulînd firul evenimentelor în copilăria celui afectat de surdocecitate, viața i s-a schimbat la 11 ani, în momentul în care a fost îmbrăcat cu singurele sale haine bune și trimis la Cluj-Napoca, unde exista o școală specială pentru cei cu deficiențe de vedere. Vasile Adamescu a fost preluat de profesoara Florica Sandu, dublu specializată pentru nevăzători și deficienți de auz, care a încercat imposibilul. Cazul ei era cel mai dificil, iar șansele de reușită păreau nule. Cu toate acestea, a izbutit o primă performanță remarcabilă: a obținut acordul pentru înființarea unei clase speciale pentru Adamescu, o clasă al cărei unic elev era el. După aceea a urmat travaliul scoaterii elevului ei din completa ignoranță și beznă și descifrarea realului în termeni concreți. Învățîndu-l să pipăie și să recunoască diverse obiecte, profesoara l-a învățat treptat și literele alfabetului. Acestea au compus, pe rînd, cuvinte. Realul s-a concretizat, iar abstractul a început să capete contur. Definirea noțiunilor impalpabile s-a dovedit a fi cea mai grea, dar pe măsură ce munca cu elevul ei progresa, Florica Sandu a identificat calitățile care în cele din urmă îl vor face pe Vasile Adamescu să devină un fenomen: o inteligență excepțională, o curiozitate insațiabilă și o ambiție supraumană. Prin urmare, la 13 ani, copilul izolat și insondabil a devenit un adolescent demutizat, care știa să citească și să scrie, dar și să vorbească. Vasile Adamescu a recunoscut că cel mai dificil i-a fost să perceapă vocala i, pe care a exprimat-o la un moment dat accidental, într un moment de frustrare, pe care l-a înregistrat apoi cu grijă în memoria sa colosală.

Deși percepe universul doar la nivel tactil și intuitiv, Adamescu nu s-a lăsat izolat într-o zonă de confort și de securitate, ci l-a explorat în permanență și l-a perceput ca pe o provocare. Îi plac călătoriile cu trenul și cele cu mașina și poate stabili viteza cu precizie, doar scoțînd mîna pe geam și luînd contact cu curentul de aer. Percepe vibrațiile generate de mișcările din jur, simte corpurile în mișcare, le diferențiază cu exactitate și poate înțelege cuvinte, aflat la o distanță corespunzătoare de interlocutor, pe baza vibrațiilor produse de aerul pe care acesta îl degajă în timp ce articulează silabele. Reține contactele interumane și a fost în stare, fiind filmat, să recunoască un consătean după un interval de 15 ani, numindu-l apoi Dudu, ca odinioară. Recunoaște și cea mai măruntă alee pe care se află, chiar dacă nu a străbătut-o decît o singură dată pînă atunci. Epiderma sa e un imens receptacul de senzații și emoții aflat în conexiune directă cu sinapsele în care a înmagazinat tot ce a atins sau i-a vibrat vreodată sub piele. Recunoaște instantaneu literele odată ce îi sînt scrise pe corp ca și cînd ar deține un milion de ochi care văd, deși nu pot privi. Lumea îi scrie în general în palmă, dar un rezultat identic se poate obține și pe frunte, obraji, piept, spate, brațe și picioare.

A fost dintotdeauna fascinat de zbor, în special de cel cu elicopterul, și a reușit să își împlinească și acest vis. Nu s-a victimizat niciodată, nu s-a autocompătimit și nu a încetat să evolueze mai mult decît au reușit s-o facă cei perfect sănătoși care nu contenesc să își fabrice singuri complexe și obstacole, invocînd mereu un sprijin de care nu au cu adevărat nevoie. I-au plăcut, de asemenea, limbile străine, și a învățat cinci dintre ele: engleza, italiana, spaniola, franceza și esperanto.

vasile adamescu 5 jpg jpeg

Absolvent al Facultății de Psihopedagogie Specială, printre studenții fără nevoi speciale, Vasile Adamescu a terminat-o printre primii și a profesat cu pasiune și cu mari satisfacții. Întîlnirea cu unul dintre elevii săi, Viorel Micu (în prezent, psihopedagog), s-a dovedit providențială. Fostul elev a ținut legătura cu mentorul său și a dezvoltat pentru acesta o legătură care a depășit granițele unei simple prietenii, devenind, în urmă cu zece ani, interpretul lui Vasile Adamescu. În prezent, aceștia locuiesc împreună cu soția domnului Micu, iar prezența în cadrul familiei a fostului profesor vine ca o completare. Viorel Micu își însoțește cu devotament fostul profesor peste tot unde acesta e chemat (iar invitațiile sînt frecvente, în cele mai îndepărtate colțuri de țară) și, împreună, întrețin un fel de a comunica ce pare, celor neinițiați, apropiat de simbioză: se înțeleg frecvent doar din atingeri, iar pentru mesajele mai complexe, Viorel Micu îi scrie în palmă lui Vasile Adamescu în alfabetul numit Sistemul Block. Informația circulă fluent fiindcă domnul Micu poate reda fără dificultate 120 de semne pe minut care îi parvin maestrului său direct, iar acesta aprobă uneori mesajul receptat dînd ușor din cap sau doar zîmbind.

Vasile Adamescu este la curent cu noutățile politice, sociale și culturale și se documentează singur. Dispune de un calculator cu o tastatură special adaptată, prin care se informează în permanență, fiindcă nu tolerează ignoranța. Navighează cu plăcere pe Internet, citește presa, diverse portaluri online, deține un canal pe YouTube și o pagină de Facebook pe care o administrează personal. Povestea lui a devenit cunoscută în special după lansarea, în anul 2013, a primului volum al trilogiei intitulate Înfrun­tînd viața, cu care a avut lansări în toată țara și în urma căruia a atras atenția mass-media, devenind subiectul a numeroase reportaje. Volumul s-a vîndut, pînă în prezent, în peste 2000 de exemplare, fără a fi distribuit în librării, și a fost de curînd tradus în engleză. Între timp, a fost finalizată și partea a doua a trilogiei, urmînd să fie lansată în cursul lunii aprilie. Tot în 2013, a fost decorat de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler „în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru profesionalismul și dăruirea de care a dat dovadă, la catedra Liceului de Nevăzători din Cluj Napoca, ajutînd mai multe generații de persoane cu dizabilități să își făurească o carieră în cadrul societății“.

Fostul profesor a continuat să se ocupe de o pasiune veche: modelajul în lut. O parte a lucrărilor sale au fost expuse cu ocazia unui eveniment organizat de Asociația Podium și Primăria Municipiului Tg. Mureș la sediul asociației, centrul cultural Castelul Cunoașterii, unde Vasile Adamescu a susținut un atelier pentru copii, dar și pentru părinții acestora. Printre exponate s-au numărat diverse animale, mîini care își scriu în palmă, Iisus, bătrîni șezînd și cuge­tînd, meșteri olari, tăietori de lemne. Lucrările sînt realizate cu o precizie remarcabilă, care dezminte statutul de nevăzător al autorului. Fiind întrebat despre acuratețea execuțiilor, Viorel Micu a răspuns pentru Vasile Adamescu că acesta a acordat mereu o mare atenție detaliilor și că, dacă nu ar fi fost nevăzător și surd, cu siguranță ar fi urmat o carieră în domeniul ingineriei.

La final, mă îndrept și eu spre acesta, să îi transmit un mesaj în palmă. Pe măsură ce compun literele, majuscule, cu vîrful arătătorului drept, Vasile Adamescu pronunță cuvintele în felul acela misterios, deconcertant și fascinant în același timp, silabe care, alăturate, au sens, dar par a veni din adîncuri sau de undeva de foarte sus. Cuvinte rostite de un om care se află dincolo de cuvinte și poate că le înțelege sensul chiar mai bine decît cei obișnuiți. Îi transmit că voi scrie un material frumos despre el. Pînă la urmă, l-am scris, și sper că e frumos. Sau, cel puțin, frumos pentru cel căruia îi e dedicat. Nu știu cum să îmi închei mesajul, așa că mai scriu un ultim cuvînt: Respect. După care chiar simt că nu mai e nimic de adăugat. 

Andrei Vornicu este scriitor şi jurnalist cultural.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Halep retragere FOTO INQUAM Photos Alex Nicodim jpg
Simona Halep iese de la „masa bogaților”. Out din clasamentul cu care se mândrea
Românca, nevoită să pună capăt carierei, după 19 ani.
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
A doua oară va fi cu noroc? Ce scrie presa ucraineană despre alegerile prezidențiale reluate din România?
Românii au revinit duminică, 4 mai, la urne, într-un exercițiu democratic tensionat, cu miză regională, după anularea precedentului tur electoral de către Curtea Constituțională.
smiley gina pistol si fiica josephine jpg
Cât de talentată de fiica lui Smiley și ce îi place celebrului artist să facă atunci când e acasă: „
Smiley este un adevărat entertainer și nu se dezice atunci când este acasă.
Klaus Iohannis vot, foto oradesibiu jpg
Klaus Iohannis, de la biserică, la secţia de votare. „Sper să fie o zi bună pentru România”
Fostul preşedinte Klaus Iohannis a fost, duminică, mai întâi la biserică şi apoi la vot.
dieta 5 2 Mosley jpg
Cum slăbeşti fără să ţii dietă. Trucuri dovedite
Dacă dietele ţi se par o corvoadă, adoptă unele trucuri simple pentru a slăbi. Acestea susţin pierderea kilogramelor fără prea mare efort.
Dinamo FCSB (Sportpictures) jpg
Se prelungește suspansul: FCSB, obligată la victorie cu Dinamo ca să ia titlul
FCSB va primi vizita lui Dinamo, în meciul etapei.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce scrie presa rusă despre alegeri prezidențiale reluate în România, după anularea scrutinului din noiembrie 2024
Românii sunt chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, la doar șase luni după anularea alegerilor din noiembrie anul trecut.
CFR Cluj Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
CFR Cluj, prima victorie din sezon cu U. Cluj. Dan Petrescu mai speră la titlu
Ardelenii depind de ceea ce va face FCSB cu Dinamo.
banner smiley png
Cum e acasă la Smiley când începe Românii au talent? Până la ce oră îi dă voie artistul fiicei sale, Josephine, să se uite la televizor
Smiley (41 de ani) este un artist și un tătic implicat. Josephine, fiica lui și a Ginei Pistol, are deja 4 ani, îi place muzica dar și să își urmărească celebrul tată la televizor.