Unde e locomotiva?

Mihai TUDOR
Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Unde e locomotiva? jpeg

Nu este o întrebare retorică, aşteptîndu-şi încă răspunsul. Gara geme de călători înfriguraţi şi deprimaţi. Din păcate, un tren nu se poate deplasa singur, avînd nevoie de o locomotivă bună şi puternică. Altfel, va zace în continuare, plin de rugină, tăcut şi singuratic, într-o gară uitată de lume.

De unde să luăm locomotiva? O producem, o să ziceţi. Îi trebuie, însă, fiabilitate şi performanţă, şi un mecanic pe măsură. Mai are nevoie de drumuri care să i deschidă perspective şi destinaţii noi. E foarte greu să ai o locomotivă bună, pe care să te poţi bizui. Dacă sînt perturbări în trafic, mulţi cred că mecanicul este de vină sau că locomotiva nu-şi cunoaşte drumul. La fel de important este ca şi trenul să poată ţine pasul, altfel rămîne uimit şi dezorientat şi pufăie ca un trabuc.

De ce nu merge locomotiva? Pentru că a stat prea mult timp în triaj şi trebuie recondiţionată şi adaptată la cerinţele şi standardele marilor companii feroviare din lume. Pentru că oamenii trebuie din nou să înveţe să muncească şi s-o pregătească pentru viitor. Pentru că întreg traficul trebuie reorganizat pe criterii moderne şi eficiente. Pentru că mecanicul, în primul rînd – ca de altfel întreg personalul CFR –, are datoria să vegheze permanent la buna desfăşurare a călătoriilor. Imaginaţi-vă ce s-ar în-tîmpla dacă n-ar funcţiona semnalul, s-ar deteriora terasamentul, locomotiva n ar mai răspunde la comenzi sau ar adormi mecanicul. Haos, dezastru, ruină.

Dar trenul? Ce ar trebui să facă? Trenul are nevoie de vagoane solide, compartimente elegante şi curate, căldură şi lumină, şi trebuie să încerce să urmeze locomotiva oriunde e nevoie.

Unde merge oare locomotiva? Pe un drum bun? Răspunsul nu poate fi decît afirmativ, pentru că nu există cale de întoarcere. Niciodată şi pentru totdeauna. Chiar dacă mecanicul e priceput, obişnuindu-se deja cu traseul, este el într-adevăr cel dorit? Să spunem că da, deşi drumul este foarte anevoios şi necesită construirea unei întregi infrastructuri care să poată răspunde exigenţelor călătorilor.

Călătorii plătesc biletele şi aşteaptă ca trenul să-i ducă la destinaţie. Rapid şi fără complicaţii. Ei nu înţeleg că, dacă locomotiva nu are direcţia, ritmul şi viteza potrivite, trenul se poate prăbuşi. Iar alte trenuri sînt greu de prins, mai ales că sînt atît de rare…

Ce trebuie să facem pentru a putea călători cît mai lipsiţi de emoţii şi griji? Să căutăm o locomotivă care să nu ne înşele aşteptările, capabilă să accelereze şi să frîneze după cum o cer împrejurările, să asigurăm trenului mersul de care avem nevoie şi să avem încredere în ţelul călătoriei pe care o vom întreprinde şi căreia trebuie să ne dedicăm.

Unii spun că ar fi bună o locomotivă nouă, care să dărîme totul în cale, alţii vor locomotiva aceea veche care pocnea şi huruia din toate încheieturile, sînt şi voci care doresc o locomotivă de tip străin. Cert este faptul că locomotiva cu care mergem stă să se prăbuşească, iar trenul poate deraia oricînd.

Ce e de făcut? Mecanicii de pînă acum n-au catadicsit decît să dea vina pe defecţiunile şi greşelile anterioare, continuîndu-le seria cu rezultate prea puţin mulţumitoare şi ignorînd senin şi detaşat călătorii suferinzi şi consternaţi.

Nu ajunge să construim doar gări şi linii ferate, deşi sînt indispensabile, şi nici să ne mulţumim cu un personal bine calificat, dacă nu avem locomotive care să pună întreg traficul în mişcare.

Locomotiva poate fi schimbată dacă mecanicul ştie unde şi cum să o conducă.

Viteza este îngrijorător de mică, iar disfuncţionalităţile traficului atît de mari, încît călătorii, disperaţi şi revoltaţi, au început de mult şi tot mai des să-şi caute alte mijloace de locomoţie, de care pot fi cu adevărat mulţumiţi.

Nimeni nu ştie unde e locomotiva aceea care să poată străbate obstacolele apărute în cale şi să găsească ieşirea din tunel. E greu să mai tolerezi locomotive prost conduse de mecanici slab pregătiţi şi incompetenţi, care nu se gîndesc decît cum să rămînă cît mai mult la cîrma trenului.

Amintirea gradului de degradare a gărilor actuale, a reţelei ferate insuficiente sau anevoioasa funcţionare a structurilor de conducere sînt la fel de insuportabile.

Toate ne conduc la aceeași simplă şi gravă concluzie: nu am găsit locomotiva căreia să-i vină, o dată pentru totdeauna, un mecanic de hac. Poate că ar trebui să „importăm“ unul, ca la începuturile căilor ferate, dar unui mecanic străin nu i se potrivesc o locomotivă şi un tren care nu cunosc nici măcar regimurile de viteză.

Mă încearcă un gînd dureros uitîndu mă la vechea şi atît de melancolica noastră gară. De ce nu putem circula şi noi ca alţi călători, de ce trebuie să aşteptăm la nesfîrşit prin staţii, de ce biletele de călătorie sînt tot mai scumpe, de ce pentru unii trenurile sînt atît de rare şi, mai ales, unde este locomotiva?

Îmi revine mereu, obsesiv, această întrebare, dar încerc să o alung şi să mă liniştesc. Ce altceva aş putea face? Sînt multe semnale care tind să-i anunţe prezenţa, dar toate se pierd într-o suspectă nepăsare şi apatie.

Puţine sînt locomotivele care încearcă să găsească soluţiile optime pentru desfăşurarea normală şi civilizată a traficului. Cele mai multe se preocupă de bulversarea lui, chiar de întreruperea sa, împiedicînd sau izolînd activitatea celorlalte.

Trăiesc totuşi cu speranţa că-şi vor aduce aminte mai des de călătorii obosiţi şi trişti, şi nu vor uita că facem parte din acelaşi tren, pe care îl dorim şi îl aşteptăm să sosească cît mai curînd, sau cît mai e timp…

Pînă atunci, aşteptăm semnalul, acela al unei locomotive adevărate, și căutăm un mecanic potrivit.

Foto: wikimedia commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.