Un stat civilizat

Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
Un stat civilizat jpeg

Înţelegem cu toţii că trăim vremuri grele: sîntem o ţară săracă, sîntem incapabili să ne (răs)plătim cum se cuvine medicii, învăţătorii, poliţiştii, militarii. E criză – spun guvernanţii –, trebuie să tăiem din pensii, posturi de bugetari, indemnizaţii pentru creşterea copilului. Şi din concediile maternale. Putem pricepe că, în vremuri grele, statul nu poate fi generos cu împlinirea nevoilor reale ale cetăţenilor săi. Statul român mizează pe înţelegerea celor pe care îi conduce.  Dacă-i aşa, de unde se alimentează, totuşi, comentariile celor nemulţumiţi?  

Ar fi bine să avem profesori bine plătiţi, care să vină plini de avînt în faţa elevilor; mamele să poată sta doi ani alături de copiii lor abia născuţi; doctorii să nu aibă grija zilei de mîine cînd operează sau pun diagnostice; poliţiştii să nu fie tentaţi de mită, fiindcă salariul şi prestigiul le sînt suficiente. Nu se poate? Nu sînt bani? 

Atunci, daţi-ne altfel de ajutor: 1) micşoraţi taxele şi impozitele astfel încît salariile pe care le avem să ne permită să găsim soluţii pentru creşterea copiilor (toţi analiştii financiari, toţi oamenii de afaceri spun că cea mai mare greşeală în vremuri de criză este să măreşti dările către stat: bani mai mulţi la buget nu vor veni, în schimb se încurajează evaziunea fiscală); 2) încurajaţi iniţiativa privată prin legi eficiente: firmele private ar putea aduce locuri de muncă, ar putea sponsoriza creşe, şcoli, ar putea înfiinţa cursuri de pedagogie şi psihologie pentru bone, ar putea renova spitale (cu alte cuvinte, ar putea face ceea ce statul nu poate); 3) chemaţi oameni care se pricep să construiască programe pentru accesarea fondurilor europene, fonduri cu care să reparaţi, pe termen lung, drumurile şi străzile din oraşe, fiindcă o circulaţie fluentă mă va ajuta să ajung mai repede la copilul meu şi să nu mai plătesc ore suplimentare bonei. Aceleaşi fonduri ar fi bune şi pentru repararea şcolilor, pentru a da viitorilor dascăli burse de perfecţionare în străinătate sau pentru a-i ajuta pe ţărani să aibă pe tarabe produse proaspete şi sănătoase. Cu alte cuvinte, timpul de criză e cel mai bun pentru a-i învăţa pe oameni să pescuiască singuri, şi nu să primească peştele pe gratis. Nimeni dintre cei nemulţumiţi, şi responsabili, nu vrea pomană. Vor doar să nu mai vadă că bani pentru copii nu sînt, dar pentru parcurile auto ale parlamentarilor se găsesc. 

Că fondurile pentru pensii sînt micşorate de la o zi la alta, dar cele pentru deplasările în străinătate ale celor care ne conduc cresc, în acelaşi interval. Că bugetul pentru indemnizaţiile de creştere a copiilor este firav, dar cel pentru campanii electorale ilicite se dezvoltă fără limite.  

De cîte ori sînt invocate ţările civilizate din Vest, cu legi solide, bine făcute şi respectate, guvernanţii noştri aduc, de fiecare dată cu paloare în obraji, acelaşi contraargument: da, în Germania e altfel, dar noi sîntem sărăci. E ca şi cum ai spune că un tată de familie îndatorată are dreptul să fie abuziv cu fiii săi. Sau că e firesc ca un şef de firmă falimentară să-şi bată joc de angajaţii săi. Un stat sărac poate fi civilizat. Civilizat cu cetăţenii săi. Cum? Oferindu-le alternative. Dînd legi care să-i protejeze de corupţie şi de abuzuri, şi nu care să-i împovăreze. Avînd grijă de mamele, copiii, pensionarii săi. Un stat civilizat este cel care, fie şi în timp de criză, investeşte puţinul pe care îl are în educaţia şi sănătatea cetăţenilor săi. Care ştie că de felul în care va găsi de cuviinţă să depăşească această criză va depinde loialitatea şi încrederea celor pe care îi conduce.   

Maria Iordănescu este psiholog.

Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.
Jilava Prison jpg
Răutatea și contextul de viață
Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Labirintul din tufișuri de tuia și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști.
Zizi și neantul jpeg
Mentalități din alt film
Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
M-aș muta din București, dar unde?
Mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd.
p 19 WC jpg
Ordinea morală a lumii
Ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?
p 20 jpg jpg
„Cîntarea Cîntărilor” și tandrețea interpretării
În mijlocul unei istorii a poporului lui Dumnezeu aspru judecată, cu căderi și ridicări neîncetate, cu plîngeri și strigăte de speranță, pocăință, credință neclintită și întunecate lepădări stă un cîntec de dragoste care lovește pe cititor chiar în creștetul sufletului și al cărnii.

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.