Un interviu fără răspunsuri

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Într-o ţară în care educaţia aduce numai veşti şi statistici proaste, un interviu cu ministrul Educaţiei ar fi trebuit să devină prilej de ample dezbateri publice şi să producă titluri provocatoare pe primele pagini ale ziarelor: „Iată care sînt eforturile pe care le facem pentru ca învăţămîntul să meargă bine! Avem soluţii, ştim care sînt următorii paşi de făcut pentru reforma sistemului! Ne gîndim serios la ameliorări prompte!“ 

Răspunsurile domnului Câmpeanu în interviul luat de ziarul Adevărul par, însă, ale unui funcţionar mărunt din minister, care se făleşte dinaintea familiei, la masa de duminică, cu o strategie de reformare a învăţămîntului pescuită de pe holurile de la serviciu şi de pe comentariile forumiştilor din subsolurile articolelor despre educaţie. Pe scurt, domnul Câmpeanu livrează cîrpeli, însăilări, visuri, fanfaronade, inexactităţi, incompetenţe. Am să dau cîteva exemple. 

Povestea nesfîrşită a manualelor pentru ciclul primar: o editură care a pierdut licitaţia a contestat procedura de acordare a licenţelor pentru o editură concurentă şi a cîştigat în instanţă. Numai că acest cîştig a venit după ce manualele au fost tipărite, aşa că acum e posibil ca miile de manuale ale editurii care este în culpă să fie retrase. Care este soluţia domnului ministru al Educaţiei pentru ca totuşi copiii să nu rămînă fără cărţi? E mai mult o rugă către divinitate: decizia oficială a instanţei să vină după încheierea anului şcolar, adică peste trei luni şi jumătate. Urmează un discurs bramburit despre cîte manuale alternative vor fi alese, despre cum o să aleagă cu unul în plus, fiindcă, dacă vor fi contestaţii şi va trebui să renunţe la unul dintre ele, să rămînă măcar cu două, în fine, fraze lungi, apoase, în care situaţia manualelor capătă mai degrabă necunoscute decît limpeziri. 

Altă problemă spinoasă a învăţămîntului: cea a pregătirii cadrelor didactice, a instruirii şi selecţiei lor. Care este răspunsul domnului ministru? Că este, într-adevăr, o problemă importantă! Şi că îl nemulţumeşte faptul că unii profesori, deşi au primit programe şi manuale noi, „predau tot aşa cum ştiu ei“. Şi că se vor mări salariile. Nu destul, dar orişicît. 

Problema manualelor de religie? Se rezolvă, spune domnul Câmpeanu. Ştim că trebuie revizuite. Vor fi. Ministrul însuşi îşi va asuma răspunderea pentru avizele profesionale pe care le va da Ministerul pe manuale şi auxiliare. Simplu ca bună ziua, atît de simplu că te întrebi ce s-a întîmplat pînă acum: ori manualele de religie şi auxiliarele existente nu au primit niciodată aviz, şi atunci părinţii şi educatorii au investit bezmetic, ori avizele au fost date mai mult formal, şi atunci toţi miniştrii anteriori ar trebui trimişi în judecată pentru subminarea educaţiei naţionale. 

La categoria

am să citez integral răspunsul domnului Câmpeanu la întrebarea privind controversata lege care îi dă voie şefului domniei sale să renunţe la doctorat fără a fi tras la răspundere pentru plagiat: „Atît timp cît au existat presiuni pentru rezolvarea unei probleme punctuale, am încercat să găsim soluţii, poate nu cele mai inspirate. În momentul în care am constatat argumente care trebuiau luate în considerare, altele poate nu, am decis că este mai bine să aşteptăm să se pronunţe Parlamentul asupra oportunităţii şi necesităţii acestei reglementări. Dacă Senatul va spune că trebuie să rămînă, voi da şi eu Ordinul de ministru. La Camera Deputaţilor au votat aproape în unanimitate împotriva acestei ordonanţe.“ 

În încheiere, aş vrea doar să îi reamintesc domnului ministru al Educaţiei ponosite din România că foloseşte greşit cuvîntul

: el este pluralul de la

şi, aţi ghicit, este incorect să spui noile „curricule“. Este ca şi cum ai spune

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.