Un film în loc de manual

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Die Welle, un film german al cărui scenariu se bazează pe fapte reale: un profesor experimentează, împreună cu elevii săi, punerea în practică a unei ideologii totalitare. Elevii sînt sceptici la început: într-o Germanie apăsată încă de vinovăţia şi ruşinea ororilor comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pericolul naşterii unei guvernări autoritare este nul.

Şi totuşi, profesorul începe experimentul. Primul pas este să „identifice“ un lider de grup, care trebuie să fie cel mai entuziast, cel mai priceput, cel mai puternic. Fără nici o ezitare, dar încă amuzaţi de joc, elevii se supun noilor reguli de dialog şi de comportament, impuse de profesor. Mai apoi, profesorul le pune dinainte iluzia că visul fiecăruia, oricare ar fi el, va putea fi împlinit numai în grupul nou format. Tinerii sînt entuziaşti: aleg un logo şi o uniformă distinctivă, îşi creează o pagină pe site-urile de socializare, inventează un salut. Începe, încet-încet, izolarea celor care dau semne de rezistenţă: mai întîi prin ignorare, apoi prin ridiculizare şi forţă fizică. Adeziunea totală la grupul represiv se face simplu: elevii sînt convinşi, cu vorbe meşteşugite, că fac un bine ţării şi congenerilor. Că doar ei pot face asta. Că ei sînt aleşii. Experimentul scapă însă de sub control: profesorul şi elevii ajung faţă în faţă cu agresivitatea ultimă, cu crima.

Un film numai bun ca bază de discuţie pentru o oră sau mai multe de dirigenţie. Căci e un film care naşte multe întrebări, întrebări care, la rîndul lor, deschid cărţi de istorie, psihologie, geografie, filozofie, analiză socială etc. Cît de simplu e să construieşti structuri ale răului şi violenţei? Care sînt personajele cele mai vulnerabile în faţa unui discurs malefic? Cine opune rezistenţă, de ce şi care este preţul pe care este pregătit să îl plătească pentru a nu se lăsa absorbit de rău? Pot avea experienţele trăite de generaţiile anterioare un rol pedagogic şi preventiv? Cît de mare este presiunea de grup? Cît de mult te poate modifica opţiunea masivă a celor din jur, alta decît a ta? Cum te poţi opune răului? Ce instrumente ai la îndemînă ca să detectezi, din timp, drumul greşit?

Filmul nu pune însă numai problema violenţei la scară mare, consemnată istoric, ci şi a felului în care ea prinde contur în grupuri mici, în comunităţi restrînse: în şcoli şi facultăţi, în competiţiile sportive sau în familii. Prieteni la cataramă sau cupluri de îndrăgostiţi, profesori şi elevi, părinţi şi copii se trezesc de părţi diferite ale unei baricade ridicate din ignoranţă, nepricepere, dorinţa de putere sau de a-şi demonstra superioritatea.

Discuţiile despre bine şi rău purtate în şcoală au, în general, rate mici de succes: principiile sînt livrate, de multe ori, sub forma unei dădăceli convenţionale, de mătuşă, sau a unei reţete de manual stufos şi anost. Dar, mai ales, iniţiativa lansării lor aparţine mai curînd profesorilor. Un astfel de film, care îi aduce pe elevi faţă în faţă cu propriile experienţe şi cu propriile dileme, ar putea da şanse mai mari unui dialog autentic. Nu merită încercat?

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.