Un „caz Skripal“ de acum 40 de ani – interviu cu Dorian GALBINSKI

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Un „caz Skripal“ de acum 40 de ani – interviu cu Dorian GALBINSKI jpeg

Cazul Skripal îi redeșteaptă unui fost redactor la BBC România amintiri de acum 40 de ani, din timpul Războiului Rece. Atunci era asasinat la Londra, cu o umbrelă otrăvită, jurnalistul bulgar Gheorghi Markov.

În Marea Britanie și-au găsit sfîrșitul în condiții neelucidate mai mulți disidenți din estul Europei, fie că vorbim de cei de astăzi, fie că ne referim la cei de dinainte de 1989. Dar dacă Serghei Skripal, agentul dublu atacat la Salisbury la începutul lui martie, a scăpat dintr-un astfel de atac (și recent, potrivit britanicilor, a fost externat din spital), alții nu au fost la fel de norocoși. Și-i putem aminti aici pe un alt agent rus, Alexandr Litvinenko, sau pe magnatul Boris Berezovski. Un caz celebru la vremea lui a fost cel al lui Gheorghi Markov, un jurnalist la secția bulgară a BBC World Service, otrăvit cu ricină pe stradă, cu ajutorul unei umbrele special modificate. Martor al acelor zile din 1978, cînd cazul Markov făcea furori la Londra precum astăzi cazul Skripal, Dorian Galbinski își amintește cum a fost receptată la Bush House, sediul BBC World Service, vestea atacării unui coleg din secția bulgară. Dorian Galor, cum îl știu ascultătorii din România după numele de microfon, spune că și atunci, dar și acum, „semnătura“ de pe cele două atacuri îi pare aceeași. (I. I.

Vreau să pornesc de la ce îmi spuneați, că redacțiile în limbile română și bulgară erau vecine.

Da, erau ambele la etajul 5 în aripa sud-estică a clădirii Bush House din centrul Londrei în care pe atunci își avea sediul BBC World Service. Birourile noastre erau alăturate. Gheorghi Markov a venit la BBC prin 1972, adică la doi ani după ce am ajuns eu acolo. Era un tip -înalt, nu foarte volubil, chiar aș spune că destul de retras.

Vă întîlneați ocazional, prin redacții sau prin clădire?

Ne întîlneam și prin clădire, pe holuri, dar dacă era vreo problemă, ceva care se întîmpla în Bulgaria, intram la ei în birou și îi întrebam. Sau invers, dacă era nevoie, veneau ei la noi. Aveam relații colegiale foarte bune.

Vă știați deci de aproximativ șase ani cînd s-a întîmplat, în septembrie 1978, atacul cu umbrela otrăvită.

O, sigur că da! Îl știam foarte bine, ne întîlneam aproape zilnic. Ori pe coridor, ori veneam la el în birou, ori ne întîlneam jos la cantină, se mai întîmpla să mîncăm împreună.

Și ce spunea? Cum era ca om? Markov era și scriitor, și un analist politic al ac-tualității de atunci din Bulgaria.

Culmea este că noi nu știam multe despre el, abia după ce a fost asasinat am aflat o mulțime de lucruri. Știam că a scris în Bulgaria, că a publicat cărți, că era cunoscut, dar de exemplu noi nu am știut că el transmitea și pentru Europa Liberă acele analize acide privind regimul Todor Jivkov. Noi semnaserăm un acord cu BBC-ul că nu putem scrie sau vorbi la alte posturi de radio decît cu aprobarea expresă a BBC-ului, or’ BBC-ul – atunci și nu numai atunci – nu a făcut o presă de genul atacării directe a liderilor comuniști, mai ales personal, cum a făcut Markov. Am fost foarte mirat că el a primit permisiunea să lucreze și pentru Europa Liberă.

În ’78, pe 7 septembrie, cînd el a fost înțepat cu umbrela otrăvită, erau deci șanse să fiți de serviciu amîndoi.

Păi, da, chiar așa a fost. În acea seară, după program, eram cu băieții, cu cîțiva colegi în clubul BBC-ului, beam o bere, cînd a apărut un prieten de-al lui Markov, care lucra și el în secția bulgară. Bine, prieten… poate e cam mult spus, era un mare admirator al lui Markov, era codița lui… îl adora. Bulgarul acesta făcuse cu mulți ani înainte o călătorie în Australia și acolo și-a pierdut piciorul într-un accident stupid. Menționez episodul pentru că a primit o mulțime de despăgubiri pe care el le bea, în fiecare seară era la club. Ca și în seara respectivă, de 7 septembrie, cînd a apărut transfigurat – nu o să îi uit niciodată fața –, s-a așezat la masa noastră și ne-a spus că „au încercat să îl asasineze pe Markov“.

Întîmplarea cu Markov a avut loc în felul următor: el venea spre serviciu și aștepta autobuzul în stație, a fost înțepat, iar odată ajuns la birou a început să se simtă rău.

Da, de la serviciu a fost dus la spital. Iar colegul acesta al lui, după ce Markov a fost dus la spital, a venit jos la club să ne spună. Adică nu să ne spună nouă, să spună cuiva și întîmplarea a făcut că ne a găsit pe noi.

Exista deja suspiciunea de tentativă de asasinat?

Da, Markov, cînd a ajuns la BBC, a văzut că nu îi trece durerea de la înțepătură, s-a uitat, a văzut o mică umflătură și i a spus lui: „Cred că am fost otrăvit“. Și asta ne-a comunicat și el în aceeași seară, că Markov rîdea că a fost o încercare nereușită de asasinare. Sincer, inițial nu l-am crezut, mai ales că avea reputația că bea destul de mult, am zis că halucinează, că iarăși era beat.

Dar Markov era deja în drum spre spital.

Era deja dus, dar noi nu știam. A doua zi ne-am lămurit… că exista suspiciunea că fusese victima unei tentative de lichidare. Culmea este că, la cîteva zile după aceea, buletinul de seară de la BBC a început cu știrea că un al doilea membru al secției bulgare a fost găsit mort în locuința sa. Era vorba de un tînăr sub 30 de ani care, într-adevăr, a fost găsit mort în josul scărilor din casă, dar se pare că a fost un accident. De această dată noi nu am mai crezut că a fost un accident, eram convinși că și el a fost asasinat. Dar pînă la urmă s-a dovedit că a fost un accident.

Și ce s-a întîmplat apoi? Ce se discuta a doua zi despre cazul Markov?

Nu s-au spus prea multe, toată lumea se întreba cum a fost posibil ca el să transmită și pentru Europa Liberă, acesta era principalul subiect.

Dar după trei zile el a încetat din viață, adică nu au putut să îl salveze. A fost -luată atunci în considerare ipoteza asasinatului?

Da, bineînțeles, pentru că în Marea Britanie orice moarte neexplicată sau inexplicabilă trebuie să fie discutată în fața unui așa-numit „coroner“ (medic legist – n.n.), care face un fel de anchetă și la urmă dă un verdict. Cîteodată verdictul este „deschis“, numit și „open verdict“, pentru că nu sînt dovezi în nici o direcție. Nu mai țin minte ce verdict s-a dat în cazul lui, cred că s-a dat un verdict în sensul de omucidere cu autori necunoscuți. Bine, bănuieli existau că autorul a fost serviciul secret bulgar pentru că Markov, în tinerețe și în primii ani ai maturității lui, era foarte cunoscut în Bulgaria, era scriitor, dramaturg, făcuse parte din elita bulgară. Cunoștea pe toată lumea, le cunoștea multora secretele și se spune că începuse să le transmită la radio. Se spune că a fost avertizat să se oprească, dar el, fiind un disident neîmpăcat al regimului, a continuat. La un moment dat, nu știu dacă nu era chiar un intim al lui Jivkov, însă e destul de sigur că Jivkov ar fi vrut tare mult să îl aibă în anturajul lui.

Apropo de Jivkov, s-a făcut o legătură între moartea lui Markov și faptul că liderul comunist bulgar semnase un decret prin care autoriza serviciile secrete bulgare să acționeze, citez: „prin orice mijloace pentru a-i reduce la tăcere pe opozanții regimului“, un decret din ’77, așadar cu un an înainte de atacul de la Londra.

Da, în orice caz, ce pot spune este că asasinatul ne-a pus pe gînduri, ne-am gîndit că dacă au început cu chestii din astea, mai ales că au fost și cazurile de la Europa Liberă, după bătaia pe care a mîncat-o Monica Lovinescu la Paris în anul precedent, deci începuseră să devină din ce în ce mai agresivi împotriva noastră.

Și cum era atmosfera în redacție în aceste condiții?

A fost o atmosferă foarte, foarte sumbră. Se spune că mulți șefi de secții est europene încetaseră să mai mănînce la cantina BBC-ului, că își aduceau de acasă sandvișuri ca să fie siguri că nu vor fi otrăviți. Mă rog, nu știu dacă e adevărat sau nu, dar știu că dintr-odată parcă deveniserăm puțin mai atenți.

Regulile de pază și de acces în clădire s-au schimbat?

În perioada respectivă, în Londra și în Marea Britanie în general era foarte prezent și terorismul irlandez. Măsurile de securitate care s-au luat la Bush House și la celelalte clădiri ale BBC-ului nu știu dacă erau atît împotriva unor potențiali asasini, cît împotriva terorismului irlandez. Noi obișnuiam să ne parcăm mașinile în curtea unei clădiri vecine de vizavi, dar apoi nu am mai putut să parcăm acolo. Apoi au intervenit legitimațiile de intrare în clădirea BBC ului, au început să fie încuiate studiourile. Securitatea s-a înăsprit după asasinarea lui Markov, bănuiesc că atacul asupra lui a jucat un rol, dar schimbările s au făcut în așa fel încît să nu sperie pe nimeni.

Dar în interiorul redacției BBC în limba română s-a discutat despre cazul Markov?

Da, s-a discutat mult și oricum ne-a afectat pe toți. Mulți au sperat, mai ales serviciile britanice, mai ales după ’89, odată cu prăbușirea comunismului, că se va afla cine a dat ordinul asasinării lui Markov… Nu s-a aflat. S-au făcut tot felul de speculații, au fost tot felul de zvonuri, dar în general e greu să afli cine poartă responsabilitatea finală a deciziei asasinării lui. Și, pînă la urmă, versiunea care a rămas în mintea oamenilor este că a fost asasinat de un agent al serviciilor secrete bulgare care a cerut ajutorul Uniunii Sovietice pentru otrava folosită și pentru umbrela modificată, și așa mai departe.

Da, a fost vorba de ricină. Rămîne cazul Markov cel mai grav incident în care a fost implicat un membru al unei redacții BBC World Service în timpul Războiului Rece?

Da, cu siguranță, pentru că el a fost ținta unui atac al serviciilor secrete ale unui stat comunist. Și noi am făcut o paralelă mai tîrziu, cînd a fost asasinat Litvinenko, chiar și acum, recent, cu Skripal. Toți acești oameni puteau fi asasinați de serviciile secrete (sovietice, bulgare sau oricare ar fi ele) în liniște. Ori un accident de mașină, ori un jaf pe stradă, se puteau face ușor înscenări. Nu era nevoie de atîta publicitate pentru că era clar că o umbrelă modificată și o otravă care nu se găsea în farmacii nu pot veni decît de la un serviciu secret. Cu alte cuvinte, a fost un mesaj foarte clar transmis și celorlalți disidenți: „Fiți atenți, uite ce se poate întîmpla dacă nu vă potoliți“. Și am făcut o comparație cu ce i s-a întîmplat lui Litvinenko, care a fost și el otrăvit, cu plutoniu, și cu ce i s-a întîmplat mai recent lui Skripal, cu otrava foarte sofisticată, care nu poate fi făcută decît într-un laborator.

Elementul comun fiind că toate aceste atacuri erau purtătoare ale mesajului „Iată, aici e clar semnătura noastră, noi sîntem“.

Exact, „Nu puteți dovedi nimic, dar e clar că noi sîntem, așa că aveți grijă“. Astfel că și acum 40 de ani și acum 40 de zile, să zic așa, nu știu cît e exact de la cazul Skripal, am avut impresia că avem de-a face cu același tip de mesaj.

a consemnat Ionuţ IAMANDI

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

ovi 4 (80) jpg
Povestea vinului spumant care ajunge pe masa oaspeților Casei Regale a României. „În comunism, cea mai mare cantitate se ducea la ruși”| REPORTAJ
Cea mai veche fabrică de vin spumant din țară construită la suprafața pământului, care a funcționat neîntrerupt, se găsește la Azuga. Aici se pregătește vinul care ajunge și la Casa Regală a României.
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Zodia care o să aibă parte de o surpriză imensă pe 1 aprilie. A visat toată viața la acest lucru
În fiecare an, ziua de 1 aprilie aduce cu sine surprize și momente amuzante, dar pentru o anumită zodie, acest început de lună va fi cu totul special.
Ronda aerial jpg
Trei destinații turistice de lux care nu-ți lasă gaură în buget. Sunt puțin cunoscute, oferă experiențe de neuitat și au costuri decente
Să-ți petreci concediul în destinații exotice, cu facilități de lux, pare mai degrabă un vis interzis pentru mulți români din cauza costurilor ridicate. Pasionații de călătorii au găsit însă imposibilul: peisaje spectaculoase şi condiții de lux la prețuri decente.
blocuri pixabay jpg
Schimbări majore pe piața imobiliară: apetitul speculanților scade; taxele ar putea crește după alegeri
Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin și din sectorul de creditare, în contextul în care mulți dintre români se bazează pe împrumuturi pentru a deveni proprietari.
coaja banana jpg
Este sănătos să mănânci prima mușcătură de banană? Ce spun nutrioționiștii
Bananele sunt fructe extrem de populare și apreciate pentru dulceața lor și beneficiile nutriționale. Însă, mulți dintre noi s-au întrebat dacă este sănătos să consumi prima mușcătură.
lingouri de aur Foto Magnor png
Prețul aurului nu îi sperie pe investitori. Se așteaptă noi recorduri în 2025
Piața aurului a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, depășind record după record și atingând noi maxime istorice. Și în România, prețul aurului a crescut cu aproximativ 50% în ultimele 12 luni, ajungând la 450 lei/gram.
somn (1) jpg
Cum să adormi rapid în 10, 60 sau 120 de secunde. Sfaturile specialiștilor pentru un somn mai rapid
Dacă adormi greu sau petreci mult timp încercând să adormi, nu ești singurul. Se estimează că aproximativ 1 din 3 persoane din Statele Unite suferă de privare de somn, iar problemele legate de somn pot avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale.
clasa pregatitoare 0 jpeg
Care e vârsta perfectă pentru înscrierea copilului la școală? Învățătoare: „Deprinderile de acasă contează, uneori, mai mult decât vârsta”
Luni a început înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, iar la secretariatele unităților de învățământ s-a făcut coadă încă de dimineață.
image png
10 dintre cele mai frumoase înțelepciuni arabe care te vor inspira să trăiești o viață mai bună. Toată lumea te va respecta
Cultura arabă este o comoară de înțelepciune. Deși în multe cazuri aceasta poate părea o lume îndepărtată, proverbele și învățăturile ei sunt universale și ne pot transforma perspectivele asupra vieții.