Un an fără Mubarak

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Un an fără Mubarak jpeg

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak renunţa la putere pe 11 februarie 2011, dar fără să îşi dea oficial demisia. La un an de la plecarea lui, Egiptul intră în zodia Islamului politic.

Armata nu vrea să se clintească nici un centimetru de pe poziţia sa, adică să ţină strîns puterea, în perioada de tranziţie, pînă la alegerile prezidenţiale din iunie, deşi pe străzi se aude deja constant, şi  de multe ori violent, cererea să se retragă. Între timp, pînă la scrutinul prezidenţial, parlamentul capătă tot mai multe feţe ale Islamului militant politic. Alegerile au adus, pînă acum, în Camera Deputaţilor egipteană o majoritate de sorginte islamistă. În condiţiile în care aproape jumătate dintre locurile de deputaţi revin partidului Fraţilor Musulmani, marii cîştigători ai alegerilor pînă în prezent, pe locul 2 se situează, fapt neanticipat de analişti, partidul radical islamist salafist Nour, cu 24%, iar pe locurile 3 şi 4 partidul liberal Wafd şi coaliţia secularistă Blocul Egiptean. Adunarea Poporului are de format o comisie cu 100 de membri care să schiţeze o nouă constituţie. Documentul ar urma să fie supus unui referendum înainte de alegerile prezidenţiale programate în luna iunie, după care Consiliul militar ar trebui să renunţe la putere. Între timp sînt în desfăşurare alegerile pentru Shura – Senat, care, după toate aparenţele, va fi dominat tot de islamişti. Îngrijorarea trezită de procentul uriaş deţinut de partidele islamiste a fost iar alimentată cînd, la depunerea jurămîntului, mai mulţi deputaţi islamişti au cerut modificarea textului prin care se cere respectarea constituţiei şi a legii. Islamiştii au solicitat să se adauge respectarea „Legii lui Dumnezeu“. 

Ecuaţii misterioase

Deja au apărut pronosticuri legate de viitoarele alianţe în legislativ. Cert este că, şi dacă seculariştii s-ar alia, tot nu ar reuşi să facă faţă numărului uriaş de islamişti. În plus, dacă tendinţa demonstrată de alegerile pentru Adunarea Poporului se păstrează – şi deocamdată nu sînt semne că ar putea interveni vreo schimbare – şi la scrutinul pentru Shura – Camera Superioară a Legislativului (echivalentul Senatului românesc) –, numărul de islamişti din parlamentul de la Cairo ar putea să crească şi să asigure o dominare completă. În aceste condiţii, partidul cel mai curtat pentru viitoare alianţe în legislativ va fi Partidul Libertate şi Justiţie al Fraţilor Musulmani. Chiar dacă o alianţă cu partidul salafist Nour pare firească, datorită rădăcinilor islamiste comune, nu este exclus ca politicienii din organizaţia Fraţilor Musulmani să prefere o alianţă cu partidul liberal, ca să elimine imaginea de formaţiune cu agendă islamistă – spun unii analişti egipteni. 

Liberali şi islamişti

Liberalul Sameh Makram Ebeid susţine că noua conducere a liberalilor ar fi intrat deja în negocieri cu Fraţii Musulmani, încă dinainte de alegeri: „Eu unul mi-am dat demisia din biroul de conducere al partidului pentru că sînt nemulţumit de performanţele partidului, de lipsa de dinamism şi de mesajul neclar, cine sîntem, sîntem liberali, sîntem de centru-dreapta, sîntem cumva parte din organizaţia Fraţilor Musulmani, eu sînt profund nemulţumit de legăturile noii conduceri liberale cu Fraţii Musulmani. Acum partidul liberal este ca un gulaş românesc, adică un amestec de interese“. Liberalul Sameh Makram Ebeid avertizează că Fraţii Musulmani vor impune şaria – legea islamică – drept bază pentru întreaga legislaţie egipteană, ceea ce poate afecta turismul egiptean, posibil doar în condiţii de libertate socială. „Nimeni din străinătate nu va veni într-o ţară care nu e liberă de condiţionalităţi“ – argumentează el. Dar jurnalistul Mohamad Saad susţine că islamul serveşte doar ca inspiraţie şi că Fraţii Musulmani vor activa ca orice partid politic, în special cu o agendă anticorupţie şi de reconstrucţie economică: „Fraţii Musulmani vor acţiona ca orice partid, vor colabora în procese politice cu celelalte formaţiuni, aşa cum au şi colaborat în ultima vreme şi în ultimii cinci ani, cu partide de toate felurile, de la naserişti radicali sau islamişti pînă la liberalii de la Wafd“. 

Capitalism sau socialism islamic 

Dincolo de discuţiile despre ideologie, Egiptul se confruntă acum cu o gravă situaţie economică, iar străzile sînt în continuare marcate de nemulţumiri, proteste şi greve provocate de nivelul de trai scăzut. Liberalul Sameh Makram Ebeid consideră că, în acest moment, trebuie stimulate deopotrivă investiţiile străine, dar şi protecţia socială: „Egiptul a trecut de la statul socialist din vremea lui Nasser la un fel de stat semicapitalist în vremea lui Saadat, apoi s-a ajuns – în vremea lui Mubarak – la un stat marcat de capitalism sălbatic, extrem, care, aşa cum a afectat România, a lovit grav şi Egiptul. Modelul de viitor pentru care pledează chiar şi cei de centru-dreapta ca mine este un stat nu tocmai social, ci o economie de piaţă liberă însă dublată de egalitate socială, adică un aşa-numit «capitalism cu inim㻓 – explică Sameh Makram Ebeid. Şi în programul Partidului Libertate şi Justiţie, aripa politică a organizaţiei Fraţilor Musulmani, pe primul loc figurează dreptatea socială, dar modelul politic este numit „regim democratic bazat pe şaria“, cu toate libertăţile sociale în limitele legii islamice, iar modelul economic este similar celui din sistemul bancar islamic, fără dobînzi, adică – potrivit şaria – fără profit din tranzacţii ori speculaţii financiare.

Carmen Gavrilă este jurnalist la Radio România.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Litoralul românesc dincolo de iluziile Instagramului. „Nu vă lasați păcăliți” VIDEO
În era rețelelor sociale, fotografiile perfecte de pe litoralul românesc sunt omniprezente, atrăgând turiști din întreaga țară în locuri care par să fie scoase dintr-o destinație exotică. Dar realitatea din spatele acestor imagini idilice este adesea surprinzătoare.
image
Pandemia viitorului. Cu ce boală ne-am putea confrunta peste 20 de ani
Virusul gripei aviare care s-a răspândit în rândul bovinelor din America ar putea să se transmită, mai departe, la om. Este semnalul de alarmă pe care îl trag inclusiv specialiștii români. Cât de posbil este să ne confruntăm cu o nouă pandemie a explicat pentru „Adevărul” medicul Gindrovel Dumitra.
image
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen
O vacanță s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost înregistrată cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată.

HIstoria.ro

image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.
image
Mihail Sebastian, sub teroarea bombardamentelor: „Războiul vine spre noi”
Pentru Sebastian, vara anului 1944 este una a angoaselor, a singurătății, a fricii de moarte și, așa cum știm astăzi, este ultima lui vară.