Tinerii la interviu

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

De cîţiva ani încoace am parte, datorită meseriei, de discuţii ample cu potenţiali angajatori. Oameni care conduc firmei mai mari sau mai mici şi care „vînează“ tineri pentru diverse posturi. Şi care găsesc cu greu ceea ce îşi doresc. Am să scriu, poate, cu alt prilej, despre misiunea grea pe care cred că o are, în România zilelor noastre, cineva care îi oferă unui proaspăt absolvent un loc de muncă, misiune care nu se rezumă la un contract semnat şi la fişa postului livrată pe fugă, ci şi la formarea viitorului angajat.

Deocamdată am să mă rezum la cîteva observaţii despre felul în care se prezintă la interviu tinerii candidaţi, subliniind, totuşi, că există şi excepţii lăudabile de la portretul conturat, în cîteva puncte, mai jos.

1. Ar fi de spus, mai întîi, că tinerii aflaţi în faţa primului lor interviu şi a primei posibile slujbe habar nu au să dea răspunsuri omeneşti, „româneşti“, cinstite, autentice. Învaţă de pe tot felul de site-uri de doi lei care sînt răspunsurile „cu noroc“ la întrebările angajatorului şi le livrează precum automatele de cafea: „sînt proactiv/ă“, „interrelaţionez cu succes“, „defectul meu este că sînt prea sincer/ă, meticulos/oasă, sensibil/ă“, „caut un mediu motivaţional“ etc.

2. Ştiu, CV-ul unui candidat este primul test dat în faţa angajatorului, aşa că el trebuie să fie cît mai convingător. Însă tinerii au iluzia, inoculată de aceleaşi site-uri pline de sfaturi prost traduse din engleza corporatistă, că trei pagini pline de aşa-numitele cursuri de dezvoltare personală şi nici una, măcar, cu niscaiva luni de voluntariat sau practică în meseria pentru care au aplicat îi vor aduce mai aproape de slujba mult visată, fie ea una de manichiuristă sau de secretară.

3. Există cîteva răspunsuri cu efect hipnotic în rîndul tinerilor, dar care nu au nici o legătură cu ceea ce caută un posibil angajator. Spre exemplu, la întrebarea „ce ştii să faci cel mai bine?“, răspunsul cvasi-unanim este: „să comunic cu oamenii (!)“, cu varianta „să relaţionez“, ca şi cum toţi ar vrea să se angajeze la firma lui Mark Zuckerberg.

4. Ideea că pentru tinerii de azi computerul este o lume în care păşesc cu nonşalanţă şi ale cărei teritorii le sînt extrem de familiare este total falsă. Mulţi dintre ei termină o facultate fără să ştie să introducă un alineat în Word sau să aranjeze un tabel în Excel după un algoritm dat. Nici cu Google-ul nu stau prea bine: dacă le dai să facă o documentare pe un subiect, rîvna de a căuta cele mai serioase site-uri păleşte după primele zece rezultate afişate, iar discernămîntul şi cultura necesare în a detecta sursele de referinţă valide le lipsesc cu desăvîrşire.

5. Atunci cînd li se oferă posibilitatea de a adresa la rîndul lor întrebări, foarte rari sînt cei care au curiozităţi în ceea ce priveşte responsabilităţile slujbei scoase la concurs. În general, întrebările sînt despre beneficii, orele peste program, posibilităţile de avansare. Sigur, este îmbucurător că tinerii de azi îşi cunosc drepturile, mai ales că piaţa muncii din România oferă nenumărate exemple de abuzuri din partea angajatorilor. Dar niţică îngrijorare şi interes faţă de sarcinile pe care le vei avea de rezolvat nu strică.

Pentru toate acestea şi pentru multe alte lipsuri din formarea lor pentru piaţa muncii nu ei sînt (singurii) vinovaţi. Tot ceea ce e prost în şcoala românească – programe, manuale, pregătire profesională – se reflectă în modul în care tinerii absolvenţi de liceu sau de facultate sînt lăsaţi de izbelişte în faţa drumului greu către un loc de muncă onorabil.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.
Muncitor jpg
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ
Un Mondial de 230 de miliarde de dolari, cât a costat organizarea, a devenit posibil datorită unor „oameni invizibili“.
Iancu Nedelcu
Șef de păcănele din Brăila, șantajat de interlopi. Ce interdicție au primit după executarea pedepselor
Doi interlopi din Brăila au fost condamnați pentru că au distrus mai multe aparate de jocuri ca să îl forțeze pe cel care le administra să le cedeze folosința acestora.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.