Test de rezistenţă în cuplu

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

S-au certat pînă pe marginea unei despărţiri iremediabile, la faianţă, în Valea Cascadelor. El ar fi vrut nişte plăci simple, mai ieftine; banii economisiţi de acolo le-ar fi fost de folos, pentru că aveau nevoie şi de un televizor nou. Ea şi-ar fi dorit ceva italienesc sau spaniolesc, faianţă din aia mată, cu model din loc în loc – un soi de vas (toscan, cică) din care ieşeau nişte flori de un portocaliu ars. „N-aş fi crezut că e atît de kitschoasă.“ „N-aş fi crezut că e atît de scîrţar.“

Renovat, mutat, cumpărat mobilă de la Ikea. Dacă un cuplu reuşeşte să treacă de aceste încercări, are toate şansele să reziste pe viaţă. Hotarele respective din viaţa celor doi vor scoate la iveală o grămadă de lucruri cărora le stătea mai bine ascunse. E ca şi cum ai ridica un bolovan de sub care se va descolăci şerpăria îndoielilor, a resentimentelor înăbuşite, a acrelii ignorate. De unde să ştie el că ea şi-ar dori, de fapt, un pat din acelea cu cadre şi căpătîie complicat ornate, din fier forjat, în locul celui vechi, dar extrem de funcţional, cu ladă jos pentru aşternuturi? Sincer, nu se vedea dormind în aşa ceva, i se părea extrem de nemasculin să se scoale cu bulbi de lalele în cap, sau ce vor fi fost, tulpine complicat împletite într-o imitaţie caraghioasă de Art Nouveau, negru lucios. Mai mult, măgăoaia asta romantică avea nişte cadre de metal şi sus, de unde a înţeles că ea vrea să atîrne un soi de baldachine din pînzică. Pînă aici. Putea să accepte faianţa cu model, putea să accepte că living-ul va ajunge să arate ca o seră cu toţi ficuşii ăia de-o vîrstă cu ei, aduşi de la maică-sa, ba chiar putea să accepte în baie un aranjament deşănţat de creme pentru absolut toate zonele unui corp omenesc. Dar n-o să doarmă într-un pat de domnişoară Havisham. Nu. Aici refuzul a fost categoric. I s-a cerut, la schimb, să accepte în bucătărie construirea unei grinzi de care ea să atîrne oale şi crătiţi, aşa cum văzuse în nu ştiu ce model de bucătării rustice provensale. Provensal la bloc. Doamne Dumnezeule, dar de cînd se gîndea la chestiile astea? Cum de n-a putut să anticipeze o secundă în ce direcţie aveau s-o pornească dorinţele acestei femei, lîngă care stă, totuşi, de ceva ani?

De unde să ştie ea că el e atît de delăsător? A ajuns ea să sune la tot felul de zugravi şi instalatori, pentru că el tot amîna momentul şi pentru că atunci cînd punea mîna, totuşi, pe telefon nu răspundea nimeni. „Ai sunat la instalator?“ „Da, dar n-a răspuns.“ „Păi, şi ai sunat o singură dată?“ Uite-l cum stă şi se uită la ea cu ochii mari, de parcă l-ar pune să facă cine ştie ce grozăvie. Nu şi-a imaginat o clipă că e atît de îngrozit să vorbească cu oameni străini la telefon. Parcă ar avea cinci ani. Ea trebuie să sune, ea trebuie să planifice. S-a săturat să tot ducă în spate totul, totul şi pe acest bărbat care se pune pe picioarele din spate la orice propunere. Acum nu-i convine nimic, dar o să-i placă la final să stea într-o casă nouă şi curată. Nu înţelege de ce trebuie să se mişte tot timpul în reluare. Cînd s-au mutat, mai mult a încurcat. Ea a organizat cutiile, ea a scris pe ele ce şi cum, ba chiar s-a enervat şi a pus mîna pe măsuţa de televizor care stătea tuturor în drum, dar pe care el n-ar fi pus mîna s-o care. Cînd, într-un tîrziu, a reacţionat şi i-a spus că o căra el, că ce se grăbeşte aşa, au apucat-o toţi nervii. „Ce să stau, unde să mai stau?“ Ne apucă seara şi săptămîna viitoare pînă se hotărăşte el să facă ceva. Exact cum s-a întîmplat cu becul din debara. A stat ars două săptămîni şi tot ea a pus mîna şi l-a schimbat. Nu-i vreme de stat şi el e langa-fleanca, de parcă ar avea tot timpul din lume. După el, totul ar fi la minima rezistenţă. Ar mînca doar din farfurii de plastic, să n-aibă ce să spele. De unde nomadismul ăsta? Noroc că toată corvoada mutat-renovat nu mai durează mult. Strînge din dinţi: „Vii la masă?“ Nici un răspuns. În dormitor, perechea ei, soţul ei, contemplează mut o schiţă de asamblare a unui dulăpior de pantofi de la Ikea.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.