Teatrul minciunii

Alina NECȘULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Fluture Morpho/ wikimedia commons
Fluture Morpho/ wikimedia commons

Fluturele Morpho, crabul decorator, cefalopodele și alte animale își pot schimba aspectul pentru a se potrivi cu mediul înconjurător cu scopul protecției față de prădători sau pentru comunicare între membrii aceleiași specii. Neîndoielnic, lupta pentru supraviețuire printre animale a facilitat dezvoltarea unor mimetisme și strategii decepționante. De la Charles Darwin este cunoscut avantajul evolutiv oferit de abilitatea de a decepționa. 

Deși nu este întotdeauna cea mai fericită soluție, minciuna este considerată de mulți cercetători ca fiind un avantaj similar celui descris în etologie, care a ajutat la dezvoltarea conștiinței umane aptă să decepționeze pe alții, dar și pe sine (Trivers, 1985; Smith, 2004, Lemma, 2004). Minciuna poate avea mai multe funcții: de protecție a intimității, de manipulare a relațiilor din jur cu scopuri bine definite sau de creare a unei imagini diferite. Fiecare dintre aceste moduri dezvăluie un modus vivendi și un modus operandi distincte. De la psihopatul care minte iscusit folosind adevărul pentru obținerea puterii, bogăției sau faimei la mitomanul patologic prins în pseudologia fantastică face fundamental diferența între prezența sau absența sentimentului de vinovăție. 

Wilfred Bion (1970) dezvoltă ideea conform căreia nevoia oamenilor de a le fi liniștite anxietățile copleșitoare îi face vulnerabili la acceptarea unei îmbrățișări a minciunii, chiar dacă acestea sînt diametral opuse în esența lor. Falsificările periculoase, de natură antisocială, iau diferite forme. O provocare legată de minciună și aspectele ei neetice este în strînsă legătură cu Inteligența Artificială. Diferit de tehnologiile precedente, ChatGPT are capacitatea de a genera conținut și poate avea ca efect dezinformarea. ChatGPT mimează o conversație bazată pe răspunsuri prescrise. Pentru că generează mai degrabă decît să redea cu exactitate, acesta este predispus la erori și răspunsuri care sînt convingătoare, dar false. Prin urmare, nu este o sursă de adevăr și nici vreo autoritate în vreun subiect de orice natură, în ciuda imitației unor astfel de voci. ChatGPT este ca și cum ar fi o conștiință umană, avînd capacitatea de a susține dialoguri pe termen îndelungat și să genereze răspunsuri. Aceste răspunsuri sînt bazate însă pe tipare recunoscute, nicidecum pe înțelegere și gîndire. Fără îndoială, este un instrument util în anumite domenii precum cercetarea medicală în care a fost folosit la descoperirea unei noi clase de antibiotice pentru tratarea stafilococului auriu (Collins, J. et. al., 2023). Pe de altă parte, pseudo-empatia, simularea emoțiilor prin folosirea unui limbaj generat pot fi periculoase. Deși oamenii știu că este non-uman, dorința profundă a fiecăruia de a exista o a treia zonă dintre realitate și fantezie poate produce o supunere inconștientă. Amenințarea unei apatii a realității, în care oamenii se luptă să discearnă între adevăr și fals, poate să devină copleșitoare și să producă renunțarea la efortul de a mai încerca să le distingă. Popularitatea de multe ori depășește raționalul, după cum se poate observa în momentele de alegeri electorale, prin urmare ChatGPT are nevoie de o reglementare atentă de natură etică, așa cum a fost implementată și în aria geneticii, pentru a nu se ajunge în scenariul nefast de falsificare a identităților umane în toate formele ei.

Susceptibilitatea indivizilor și a grupurilor la mincinoșii talentați este susținută de căutarea unei figuri mesianice care ar oferi un sentiment al siguranței în fața anxietăților existențiale. Nancy Winters (A home to the lie: The contemporary (per)version of truth, 2023) se axează pe explorarea modului în care capacitatea oamenilor de a gîndi este înghițită de nevoile lor emoționale, analizînd un exemplu contemporan, cel al fostului președinte Trump, care a construit o imagine mesianică folosindu-se de tehnici și terminologii demagogice. O altă minte periculoasă și antrenată și să înnoade minciuna cu adevărul pentru a confisca vulpește conștiința altora a fost și Nicolae Ceaușescu. Ceaușescu a torturat pe toate căile posibile mințind cu iubirea față de popor, ca un părinte care își înfometează și abuzează copiii pe toate planurile argumentînd că e spre binele lor. Minciuna distrugătoare de sine și ceilalți face piruete cu încrederea pînă cînd amețește complet capacitatea de a face distincții între imaginar și fals a victimei. Întotdeauna minciuna revendică o auditoriu, un public. Promenada de minciuni închiriază adevăruri trunchiate și depersonalizează. Luați prin învăluire, pe fondul unor nevoi inconștiente, oamenii se cuibăresc în confuzie, paralizînd în pînza de păianjen a minții celuilalt. Seducția și suavitatea minciunii șerpuitoare tulbură mintea publicului, o năucește și are efect înrobitor prin inundarea lucidității. Aidoma calomnierii și denigrării, aceasta nu este o bătălie, ci un masacru prin intermediul unor adevăruri prefabricate, deghizate în bune intenții. Minciuna poate merge pînă în punctul la care mincinosul îl face pe cel mințit să pară a avea deficiențe grave. Mincinosul, șubred din punct de vedere al propriei identități, își îmbracă confiscarea identității celuilalt în bune intenții, pervertind funcția de protecție a minciunii din alte situații, precum ar fi să nu îi rănească sentimentele și astfel ridicînd la rang de virtute, de act caritabil, propria meschinărie. 

Minciuna este un mod de apărare sau de atac, cu valențe conștiente sau inconștiente.

Minciuna inconștientă, cea care se construiește în relație cu propria persoană, are scopul de a altera realitatea pentru a se proteja de inundația unor adevăruri emoționale dureroase. Consecința nefastă a acestor tipuri de minciuni pe care oamenii și le fabrică singuri este că dezmembrează echilibrul sănătos dintre imaginație și realitate, veștejind procesul care îndeplinește nevoia de sens și construiește în loc o buclă a amăgirii și dezamăgirii. Fie că sînt distorsiuni ale visului, gînduri reprimate, amintiri și dorințe refulate sau sentimente în afara conștiinței, forme de apărare proiective, forme de negare, halucinații și iluzii, toate au scopul de a ocoli un adevăr emoțional copleșitor și a de îngusta realitatea experienței. Una din funcțiile minciunii este de a controla distribuirea cunoașterii. Uneori, a cunoaște lucruri despre sine poate fi trăit ca intruziv în relație cu propria persoană, intimitatea eului se protejează de penumbrele propriilor adîncuri.

Întîlnirea cu minciuna are loc prima oară în copilărie. Din povestea lui Pinocchio (Aventurile lui Pinocchio, Carlo Collodi, 1883) putem învăța modul în care aceasta apare folosită de un copil marionetă pentru a scăpa din diferite situații și a dezvolta un sine independent de relația cu Geppetto, tatăl lui. Minciuna face parte din dezvoltare în această etapă. Prin intermediul minciunii, copilul transformă ceva neadevărat în ceva adevărat despre sine în mintea celuilalt, facilitînd explorarea propriei lumi interne prin răspunsul celuilalt la născocirea lui. Problemele pot apărea în situațiile în care copilul se poate simți iubit doar dacă se falsifică, iar psihicul lui devine împletit cu minciuni despre sine într-o relație parazitară care îl împiedică ulterior să se cunoască și să experimenteze realitatea propriei existențe, blocîndu-se într-o zbatere narcisică, precum un actor care își pierde identitatea prin interpretările unor roluri. Această situație nu este a lui Pinocchio, el reușește să înțeleagă consecințele distorsiunii realității de sine în urma unui periplu întortocheat și învață sentimentul de iubire și acceptare care îl umanizează și individualizează. Așa cum există și actori care se dezvoltă în interpretarea unor roluri prin apelul la părți de rezonanță din propria identitate cu cea a personajului interpretat și care se descoperă mai mult pe sine prin intermediul rolurilor, fără să îmbrace mimetismul care frizează kitsch-ul și induce asfixierea.

Prima minciună a copilului poate reprezenta un pas important în descoperirea autonomiei și separării prin simplul fapt că poate păstra pentru sine aspecte care țin de el însuși. O persoană necioplit de onestă care își afirmă o libertate deșănțată de a spune tot ce îi trece prin cap în contexte nepotrivite este ca și cum nu ar avea limitele propriei identități, aflată în permanentă fuziune cu lumea, sau are plăcerea ascunsă, sadică, de a produce suferință prin expunerea intruzivă și forțată a celorlalți la toate conținuturile ei interne. Oamenii au nevoie uneori de o anumită prudență cu adevărul. 

Prin urmare, este minciuna pardonabilă? Minciuna ca garnizoană a intimității de sine și a celorlalți nu pare să aibă valențe păguboase, ci doar respectul dreptului propriei intimități, precum și a celorlalți, a cărei expunere nu ar fi utilă nimănui. Acest rol îl are îmbrăcămintea care ascunde goliciunea propriului corp, anumite cusururi intime, și fără de care oamenii s-ar simți înfrigurați, expuși și umiliți. 

Ficțiunea este prin natura ei neadevărată, dar ce este mai adevărat decît firea umană descifrată în ficțiuni precum, de pildă, Macbeth sau Hamlet? Urmînd firul Ariadnei (fiica lui Minos, regele Cretei, care l-a ajutat pe Tezeu să scape de propria rătăcire) pentru a ieși din coridoarele întortocheate ale labirintului minciunii, o minciună este întotdeauna o formă ocolită de comunicare a lumii interne care, indiferent de scopul ei, dezvăluie un adevăr despre sine. Autenticitatea, adică asumarea propriilor contradicții, nu este posibilă fără noblețea onestității. Cu toate acestea, adevărul complet poate fi distructiv, așa cum uneori diferite ascunderi pot să protejeze. Uneori ne punem măști în funcție de context, în mod adaptat, precum ne purtăm hainele adecvate la mediul și temperatura potrivită. 

Așadar, oamenii au nevoie de diferite falsificări pentru a putea rămîne loiali propriului adevăr, poate de aceea tocmai cuvîntul personalitate conține însăși rădăcina latinească persona, cu semnificația de mască. Există permanent o tensiune între adevăr și minciună. Nimeni nu poate exista nemijlocit într-un adevăr absolut. Cu toate acestea, e important să se poată distinge între ce fel de minciuni sînt folosite, în ce context și cu ce final. Există minciuni blînde, albe, malițioase, așteptate, și minciuni nespuse. Încrederea este fundamentul tuturor relațiilor și se bazează pe grija reciprocă, nu pe onestitatea absolută deșirată și nici pe livrare de realități mutilate cu scopul de a handicapa logic pe celălalt.

Alina Necșulescu este psihoterapeut specializat în psihanaliză.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.
Adevarul (2) (7) (1) jpg
Fertilizarea in vitro – Șansa ta la fericirea de a fi părinte
În ultimii ani, a devenit foarte populară metoda de fertilizare in vitro (FIV), care oferă multor cupluri posibilitatea de a fi fericiți, de a-și ține propriul copil în brațe. Multe femei nu reușesc să devină mame prin metoda convențională.
marele hotel jpg
Ce fel de preparate existau în meniul unui restaurant, în 1855: „Se găsește în orice timp mâncări reci și calde” Cât costau ochiurile, borșul de pasăre și friptura?
În ianuarie 1885, Maria Zadic, proprietara unui restaurant situat în prestigiosul Hotel Moldavie din Iași, își invita clienții să descopere un meniu variat și accesibil.