Teatrul minciunii

Alina NECȘULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Fluture Morpho/ wikimedia commons
Fluture Morpho/ wikimedia commons

Fluturele Morpho, crabul decorator, cefalopodele și alte animale își pot schimba aspectul pentru a se potrivi cu mediul înconjurător cu scopul protecției față de prădători sau pentru comunicare între membrii aceleiași specii. Neîndoielnic, lupta pentru supraviețuire printre animale a facilitat dezvoltarea unor mimetisme și strategii decepționante. De la Charles Darwin este cunoscut avantajul evolutiv oferit de abilitatea de a decepționa. 

Deși nu este întotdeauna cea mai fericită soluție, minciuna este considerată de mulți cercetători ca fiind un avantaj similar celui descris în etologie, care a ajutat la dezvoltarea conștiinței umane aptă să decepționeze pe alții, dar și pe sine (Trivers, 1985; Smith, 2004, Lemma, 2004). Minciuna poate avea mai multe funcții: de protecție a intimității, de manipulare a relațiilor din jur cu scopuri bine definite sau de creare a unei imagini diferite. Fiecare dintre aceste moduri dezvăluie un modus vivendi și un modus operandi distincte. De la psihopatul care minte iscusit folosind adevărul pentru obținerea puterii, bogăției sau faimei la mitomanul patologic prins în pseudologia fantastică face fundamental diferența între prezența sau absența sentimentului de vinovăție. 

Wilfred Bion (1970) dezvoltă ideea conform căreia nevoia oamenilor de a le fi liniștite anxietățile copleșitoare îi face vulnerabili la acceptarea unei îmbrățișări a minciunii, chiar dacă acestea sînt diametral opuse în esența lor. Falsificările periculoase, de natură antisocială, iau diferite forme. O provocare legată de minciună și aspectele ei neetice este în strînsă legătură cu Inteligența Artificială. Diferit de tehnologiile precedente, ChatGPT are capacitatea de a genera conținut și poate avea ca efect dezinformarea. ChatGPT mimează o conversație bazată pe răspunsuri prescrise. Pentru că generează mai degrabă decît să redea cu exactitate, acesta este predispus la erori și răspunsuri care sînt convingătoare, dar false. Prin urmare, nu este o sursă de adevăr și nici vreo autoritate în vreun subiect de orice natură, în ciuda imitației unor astfel de voci. ChatGPT este ca și cum ar fi o conștiință umană, avînd capacitatea de a susține dialoguri pe termen îndelungat și să genereze răspunsuri. Aceste răspunsuri sînt bazate însă pe tipare recunoscute, nicidecum pe înțelegere și gîndire. Fără îndoială, este un instrument util în anumite domenii precum cercetarea medicală în care a fost folosit la descoperirea unei noi clase de antibiotice pentru tratarea stafilococului auriu (Collins, J. et. al., 2023). Pe de altă parte, pseudo-empatia, simularea emoțiilor prin folosirea unui limbaj generat pot fi periculoase. Deși oamenii știu că este non-uman, dorința profundă a fiecăruia de a exista o a treia zonă dintre realitate și fantezie poate produce o supunere inconștientă. Amenințarea unei apatii a realității, în care oamenii se luptă să discearnă între adevăr și fals, poate să devină copleșitoare și să producă renunțarea la efortul de a mai încerca să le distingă. Popularitatea de multe ori depășește raționalul, după cum se poate observa în momentele de alegeri electorale, prin urmare ChatGPT are nevoie de o reglementare atentă de natură etică, așa cum a fost implementată și în aria geneticii, pentru a nu se ajunge în scenariul nefast de falsificare a identităților umane în toate formele ei.

Susceptibilitatea indivizilor și a grupurilor la mincinoșii talentați este susținută de căutarea unei figuri mesianice care ar oferi un sentiment al siguranței în fața anxietăților existențiale. Nancy Winters (A home to the lie: The contemporary (per)version of truth, 2023) se axează pe explorarea modului în care capacitatea oamenilor de a gîndi este înghițită de nevoile lor emoționale, analizînd un exemplu contemporan, cel al fostului președinte Trump, care a construit o imagine mesianică folosindu-se de tehnici și terminologii demagogice. O altă minte periculoasă și antrenată și să înnoade minciuna cu adevărul pentru a confisca vulpește conștiința altora a fost și Nicolae Ceaușescu. Ceaușescu a torturat pe toate căile posibile mințind cu iubirea față de popor, ca un părinte care își înfometează și abuzează copiii pe toate planurile argumentînd că e spre binele lor. Minciuna distrugătoare de sine și ceilalți face piruete cu încrederea pînă cînd amețește complet capacitatea de a face distincții între imaginar și fals a victimei. Întotdeauna minciuna revendică o auditoriu, un public. Promenada de minciuni închiriază adevăruri trunchiate și depersonalizează. Luați prin învăluire, pe fondul unor nevoi inconștiente, oamenii se cuibăresc în confuzie, paralizînd în pînza de păianjen a minții celuilalt. Seducția și suavitatea minciunii șerpuitoare tulbură mintea publicului, o năucește și are efect înrobitor prin inundarea lucidității. Aidoma calomnierii și denigrării, aceasta nu este o bătălie, ci un masacru prin intermediul unor adevăruri prefabricate, deghizate în bune intenții. Minciuna poate merge pînă în punctul la care mincinosul îl face pe cel mințit să pară a avea deficiențe grave. Mincinosul, șubred din punct de vedere al propriei identități, își îmbracă confiscarea identității celuilalt în bune intenții, pervertind funcția de protecție a minciunii din alte situații, precum ar fi să nu îi rănească sentimentele și astfel ridicînd la rang de virtute, de act caritabil, propria meschinărie. 

Minciuna este un mod de apărare sau de atac, cu valențe conștiente sau inconștiente.

Minciuna inconștientă, cea care se construiește în relație cu propria persoană, are scopul de a altera realitatea pentru a se proteja de inundația unor adevăruri emoționale dureroase. Consecința nefastă a acestor tipuri de minciuni pe care oamenii și le fabrică singuri este că dezmembrează echilibrul sănătos dintre imaginație și realitate, veștejind procesul care îndeplinește nevoia de sens și construiește în loc o buclă a amăgirii și dezamăgirii. Fie că sînt distorsiuni ale visului, gînduri reprimate, amintiri și dorințe refulate sau sentimente în afara conștiinței, forme de apărare proiective, forme de negare, halucinații și iluzii, toate au scopul de a ocoli un adevăr emoțional copleșitor și a de îngusta realitatea experienței. Una din funcțiile minciunii este de a controla distribuirea cunoașterii. Uneori, a cunoaște lucruri despre sine poate fi trăit ca intruziv în relație cu propria persoană, intimitatea eului se protejează de penumbrele propriilor adîncuri.

Întîlnirea cu minciuna are loc prima oară în copilărie. Din povestea lui Pinocchio (Aventurile lui Pinocchio, Carlo Collodi, 1883) putem învăța modul în care aceasta apare folosită de un copil marionetă pentru a scăpa din diferite situații și a dezvolta un sine independent de relația cu Geppetto, tatăl lui. Minciuna face parte din dezvoltare în această etapă. Prin intermediul minciunii, copilul transformă ceva neadevărat în ceva adevărat despre sine în mintea celuilalt, facilitînd explorarea propriei lumi interne prin răspunsul celuilalt la născocirea lui. Problemele pot apărea în situațiile în care copilul se poate simți iubit doar dacă se falsifică, iar psihicul lui devine împletit cu minciuni despre sine într-o relație parazitară care îl împiedică ulterior să se cunoască și să experimenteze realitatea propriei existențe, blocîndu-se într-o zbatere narcisică, precum un actor care își pierde identitatea prin interpretările unor roluri. Această situație nu este a lui Pinocchio, el reușește să înțeleagă consecințele distorsiunii realității de sine în urma unui periplu întortocheat și învață sentimentul de iubire și acceptare care îl umanizează și individualizează. Așa cum există și actori care se dezvoltă în interpretarea unor roluri prin apelul la părți de rezonanță din propria identitate cu cea a personajului interpretat și care se descoperă mai mult pe sine prin intermediul rolurilor, fără să îmbrace mimetismul care frizează kitsch-ul și induce asfixierea.

Prima minciună a copilului poate reprezenta un pas important în descoperirea autonomiei și separării prin simplul fapt că poate păstra pentru sine aspecte care țin de el însuși. O persoană necioplit de onestă care își afirmă o libertate deșănțată de a spune tot ce îi trece prin cap în contexte nepotrivite este ca și cum nu ar avea limitele propriei identități, aflată în permanentă fuziune cu lumea, sau are plăcerea ascunsă, sadică, de a produce suferință prin expunerea intruzivă și forțată a celorlalți la toate conținuturile ei interne. Oamenii au nevoie uneori de o anumită prudență cu adevărul. 

Prin urmare, este minciuna pardonabilă? Minciuna ca garnizoană a intimității de sine și a celorlalți nu pare să aibă valențe păguboase, ci doar respectul dreptului propriei intimități, precum și a celorlalți, a cărei expunere nu ar fi utilă nimănui. Acest rol îl are îmbrăcămintea care ascunde goliciunea propriului corp, anumite cusururi intime, și fără de care oamenii s-ar simți înfrigurați, expuși și umiliți. 

Ficțiunea este prin natura ei neadevărată, dar ce este mai adevărat decît firea umană descifrată în ficțiuni precum, de pildă, Macbeth sau Hamlet? Urmînd firul Ariadnei (fiica lui Minos, regele Cretei, care l-a ajutat pe Tezeu să scape de propria rătăcire) pentru a ieși din coridoarele întortocheate ale labirintului minciunii, o minciună este întotdeauna o formă ocolită de comunicare a lumii interne care, indiferent de scopul ei, dezvăluie un adevăr despre sine. Autenticitatea, adică asumarea propriilor contradicții, nu este posibilă fără noblețea onestității. Cu toate acestea, adevărul complet poate fi distructiv, așa cum uneori diferite ascunderi pot să protejeze. Uneori ne punem măști în funcție de context, în mod adaptat, precum ne purtăm hainele adecvate la mediul și temperatura potrivită. 

Așadar, oamenii au nevoie de diferite falsificări pentru a putea rămîne loiali propriului adevăr, poate de aceea tocmai cuvîntul personalitate conține însăși rădăcina latinească persona, cu semnificația de mască. Există permanent o tensiune între adevăr și minciună. Nimeni nu poate exista nemijlocit într-un adevăr absolut. Cu toate acestea, e important să se poată distinge între ce fel de minciuni sînt folosite, în ce context și cu ce final. Există minciuni blînde, albe, malițioase, așteptate, și minciuni nespuse. Încrederea este fundamentul tuturor relațiilor și se bazează pe grija reciprocă, nu pe onestitatea absolută deșirată și nici pe livrare de realități mutilate cu scopul de a handicapa logic pe celălalt.

Alina Necșulescu este psihoterapeut specializat în psihanaliză.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.