Ţării, cît mai mulţi copii

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Bucurii uitate jpeg

A fost propus un proiect de lege prin care femeile care solicită un avort sînt obligate, mai întîi, să treacă pe la psiholog pentru o consiliere privind efectele pe care acest act medical îl are asupra organismului şi psihicului. Proiectul are ca punct de plecare, conform declaraţiilor celor care l-au iniţiat, „criza demografică şi impactul pe care acest act medical îl are asupra femeii“.

Este adevărat că România este într-o criză demografică. La fel de adevărat este că soluţia avortului, pentru a nu avea copii nedoriţi, n-ar trebui să fie prea la îndemînă. Dar felul în care s-au gîndit iniţiatorii legii să rezolve aceste probleme este amuţitor. Să le luăm pe rînd: 1) Criza demografică din ţară are nenumărate cauze, pe lîngă avort: plecarea masivă în străinătate pentru un loc de muncă şi o viaţă mai bună, sărăcia, sistemul medical deficitar, politicile sociale defectuoase etc. (În România, multe dintre femeile care fac avort sînt şi ele victime ale unui stat sărac, incapabil să ofere educaţie, protecţie, tratament etc.) Mai apoi, să le spui femeilor că au obligaţia civică de a face copii statului, fiindcă populaţia s-a micşorat, este o măsură abuzivă. Răspunderea pentru creşterea unui copil este exclusiv a familiei, care decide singură cît de mulţi urmaşi îşi poate permite să crească. Statul le poate încuraja pe femei să aducă pe lume copii, prin politici sociale, dar nu le poate obliga. 2) Presupun că atunci cînd s-au gîndit să lanseze un astfel de proiect, iniţiatorii au luat în calcul şi toată logistica necesară punerii lui în practică: psihologi, cabinete de consiliere, materiale informative. Ştim sigur că statul nu-şi poate permite un astfel de efort financiar. Dar să presupunem că poate: n-ar fi el mai eficient dacă ar fi folosit ca să producă măsuri de prevenire a apariţiei sarcinilor nedorite? (ca de exemplu: cabinete de consiliere pentru adolescenţi şi părinţi, ore de educaţie sexuală în şcoli, ţinute de profesionişti, nu de dirigintele de sport în faţa unei planşe, metode de contracepţie furnizate gratuit în zonele cu risc ridicat, filme care să le prezinte copiilor drepturile pe care le au şi felul în care statul îi protejează împotriva abuzatorilor, grădiniţe, şcoli, spitale etc.). 3) Felul în care este gîndită consilierea psihologică în textul proiectului arată cît de puţin ştiu iniţiatorii lui despre acest act: în primul rînd, pasul către consilierea psihologică nu poate fi obligatoriu, ci benevol. În al doilea rînd, consilierea înseamnă să-i prezinţi celui consiliat toate opţiunile pe care le are, şi nu să încerci să-i bagi pe gît o soluţie pe care statul o consideră acceptabilă. Datoria psihologului nu este aceea de a ajuta statul să depăşească criza demografică, ci de a-şi ajuta clientul să aleagă soluţia cea mai bună pentru el. 4) Proiectul descrie pe larg soluţiile la care poate apela o femeie aflată în imposibilitatea de a creşte un copil: centrele maternale, adopţia, centrele de plasament. Teoretic, ar putea reprezenta o variantă verosimilă. Practic, însă, soluţiile de ajutor oferite de stat sînt false. România nu mai poate oferi de mult cetăţenilor ei ajutorul social de care au nevoie: posturile de asistenţi sociali şi maternali s-au redus drastic, condiţiile de trai în centrele de plasament sînt mizere, centrele maternale sînt susţinute cu greu de cele cîteva ONG-uri încă optimiste şi generoase.

În sprijinul legii mai sînt invocate şi preceptele religiei ortodoxe. Aş spune doar atît: Parlamentul votează legi care să-i protejeze pe toţi cetăţenii ţării, fie ei credincioşi sau atei. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.