Ţării, cît mai mulţi copii

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Bucurii uitate jpeg

A fost propus un proiect de lege prin care femeile care solicită un avort sînt obligate, mai întîi, să treacă pe la psiholog pentru o consiliere privind efectele pe care acest act medical îl are asupra organismului şi psihicului. Proiectul are ca punct de plecare, conform declaraţiilor celor care l-au iniţiat, „criza demografică şi impactul pe care acest act medical îl are asupra femeii“.

Este adevărat că România este într-o criză demografică. La fel de adevărat este că soluţia avortului, pentru a nu avea copii nedoriţi, n-ar trebui să fie prea la îndemînă. Dar felul în care s-au gîndit iniţiatorii legii să rezolve aceste probleme este amuţitor. Să le luăm pe rînd: 1) Criza demografică din ţară are nenumărate cauze, pe lîngă avort: plecarea masivă în străinătate pentru un loc de muncă şi o viaţă mai bună, sărăcia, sistemul medical deficitar, politicile sociale defectuoase etc. (În România, multe dintre femeile care fac avort sînt şi ele victime ale unui stat sărac, incapabil să ofere educaţie, protecţie, tratament etc.) Mai apoi, să le spui femeilor că au obligaţia civică de a face copii statului, fiindcă populaţia s-a micşorat, este o măsură abuzivă. Răspunderea pentru creşterea unui copil este exclusiv a familiei, care decide singură cît de mulţi urmaşi îşi poate permite să crească. Statul le poate încuraja pe femei să aducă pe lume copii, prin politici sociale, dar nu le poate obliga. 2) Presupun că atunci cînd s-au gîndit să lanseze un astfel de proiect, iniţiatorii au luat în calcul şi toată logistica necesară punerii lui în practică: psihologi, cabinete de consiliere, materiale informative. Ştim sigur că statul nu-şi poate permite un astfel de efort financiar. Dar să presupunem că poate: n-ar fi el mai eficient dacă ar fi folosit ca să producă măsuri de prevenire a apariţiei sarcinilor nedorite? (ca de exemplu: cabinete de consiliere pentru adolescenţi şi părinţi, ore de educaţie sexuală în şcoli, ţinute de profesionişti, nu de dirigintele de sport în faţa unei planşe, metode de contracepţie furnizate gratuit în zonele cu risc ridicat, filme care să le prezinte copiilor drepturile pe care le au şi felul în care statul îi protejează împotriva abuzatorilor, grădiniţe, şcoli, spitale etc.). 3) Felul în care este gîndită consilierea psihologică în textul proiectului arată cît de puţin ştiu iniţiatorii lui despre acest act: în primul rînd, pasul către consilierea psihologică nu poate fi obligatoriu, ci benevol. În al doilea rînd, consilierea înseamnă să-i prezinţi celui consiliat toate opţiunile pe care le are, şi nu să încerci să-i bagi pe gît o soluţie pe care statul o consideră acceptabilă. Datoria psihologului nu este aceea de a ajuta statul să depăşească criza demografică, ci de a-şi ajuta clientul să aleagă soluţia cea mai bună pentru el. 4) Proiectul descrie pe larg soluţiile la care poate apela o femeie aflată în imposibilitatea de a creşte un copil: centrele maternale, adopţia, centrele de plasament. Teoretic, ar putea reprezenta o variantă verosimilă. Practic, însă, soluţiile de ajutor oferite de stat sînt false. România nu mai poate oferi de mult cetăţenilor ei ajutorul social de care au nevoie: posturile de asistenţi sociali şi maternali s-au redus drastic, condiţiile de trai în centrele de plasament sînt mizere, centrele maternale sînt susţinute cu greu de cele cîteva ONG-uri încă optimiste şi generoase.

În sprijinul legii mai sînt invocate şi preceptele religiei ortodoxe. Aş spune doar atît: Parlamentul votează legi care să-i protejeze pe toţi cetăţenii ţării, fie ei credincioşi sau atei. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.