Ţării, cît mai mulţi copii

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Bucurii uitate jpeg

A fost propus un proiect de lege prin care femeile care solicită un avort sînt obligate, mai întîi, să treacă pe la psiholog pentru o consiliere privind efectele pe care acest act medical îl are asupra organismului şi psihicului. Proiectul are ca punct de plecare, conform declaraţiilor celor care l-au iniţiat, „criza demografică şi impactul pe care acest act medical îl are asupra femeii“.

Este adevărat că România este într-o criză demografică. La fel de adevărat este că soluţia avortului, pentru a nu avea copii nedoriţi, n-ar trebui să fie prea la îndemînă. Dar felul în care s-au gîndit iniţiatorii legii să rezolve aceste probleme este amuţitor. Să le luăm pe rînd: 1) Criza demografică din ţară are nenumărate cauze, pe lîngă avort: plecarea masivă în străinătate pentru un loc de muncă şi o viaţă mai bună, sărăcia, sistemul medical deficitar, politicile sociale defectuoase etc. (În România, multe dintre femeile care fac avort sînt şi ele victime ale unui stat sărac, incapabil să ofere educaţie, protecţie, tratament etc.) Mai apoi, să le spui femeilor că au obligaţia civică de a face copii statului, fiindcă populaţia s-a micşorat, este o măsură abuzivă. Răspunderea pentru creşterea unui copil este exclusiv a familiei, care decide singură cît de mulţi urmaşi îşi poate permite să crească. Statul le poate încuraja pe femei să aducă pe lume copii, prin politici sociale, dar nu le poate obliga. 2) Presupun că atunci cînd s-au gîndit să lanseze un astfel de proiect, iniţiatorii au luat în calcul şi toată logistica necesară punerii lui în practică: psihologi, cabinete de consiliere, materiale informative. Ştim sigur că statul nu-şi poate permite un astfel de efort financiar. Dar să presupunem că poate: n-ar fi el mai eficient dacă ar fi folosit ca să producă măsuri de prevenire a apariţiei sarcinilor nedorite? (ca de exemplu: cabinete de consiliere pentru adolescenţi şi părinţi, ore de educaţie sexuală în şcoli, ţinute de profesionişti, nu de dirigintele de sport în faţa unei planşe, metode de contracepţie furnizate gratuit în zonele cu risc ridicat, filme care să le prezinte copiilor drepturile pe care le au şi felul în care statul îi protejează împotriva abuzatorilor, grădiniţe, şcoli, spitale etc.). 3) Felul în care este gîndită consilierea psihologică în textul proiectului arată cît de puţin ştiu iniţiatorii lui despre acest act: în primul rînd, pasul către consilierea psihologică nu poate fi obligatoriu, ci benevol. În al doilea rînd, consilierea înseamnă să-i prezinţi celui consiliat toate opţiunile pe care le are, şi nu să încerci să-i bagi pe gît o soluţie pe care statul o consideră acceptabilă. Datoria psihologului nu este aceea de a ajuta statul să depăşească criza demografică, ci de a-şi ajuta clientul să aleagă soluţia cea mai bună pentru el. 4) Proiectul descrie pe larg soluţiile la care poate apela o femeie aflată în imposibilitatea de a creşte un copil: centrele maternale, adopţia, centrele de plasament. Teoretic, ar putea reprezenta o variantă verosimilă. Practic, însă, soluţiile de ajutor oferite de stat sînt false. România nu mai poate oferi de mult cetăţenilor ei ajutorul social de care au nevoie: posturile de asistenţi sociali şi maternali s-au redus drastic, condiţiile de trai în centrele de plasament sînt mizere, centrele maternale sînt susţinute cu greu de cele cîteva ONG-uri încă optimiste şi generoase.

În sprijinul legii mai sînt invocate şi preceptele religiei ortodoxe. Aş spune doar atît: Parlamentul votează legi care să-i protejeze pe toţi cetăţenii ţării, fie ei credincioşi sau atei. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.