Studiile excepţionale care nu fac rating

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Rezultatele a două cercetări extrem de importante, referitoare la educaţia şi protecţia copiilor noştri, au fost făcute publice în ultimele două luni: una privind implicarea copiilor în diverse proceduri judiciare (realizată de Centrul de Resurse Juridice), iar cealaltă, privind „lumea manualelor de azi“ (realizată de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti). Ambele descriu cu acurateţe simptomele unei societăţi căreia nu-i prea reuşesc eforturile de resuscitare a propriului interes pentru felul în care îşi duc copilăria cîteva zeci de mii de cetăţeni ai acestei ţări. 

Să le luăm pe rînd. 

În 2012, Centrul pentru Resurse Juridice a realizat un studiu asupra felului în care copiii-victime traversează un parcurs judiciar, de la anchetă şi pînă la proces. Concluziile compun o imagine de secol XIX, o imagine din care lipsesc cu desăvîrşire protecţia, empatia, procedurile, oamenii care să îi ajute pe cei mici să răzbată prin momentele dificile ale unui demers justiţiar. Iată cîteva aspecte semnalate în raport: 1) procedurile penale şi civile se desfăşoară în mare parte în conformitate cu reglementările şi procedurile aplicabile adulţilor; 2) nu există nici o metodologie naţională care să ghideze specialiştii în ceea ce priveşte maniera în care ar trebui să conducă audierea copiilor şi nici o metodologie cu privire la informarea şi pregătirea copilului pentru proceduri; 3) au fost semnalate şi alte probleme: audieri repetate (cu efect traumatizant asupra copilului), spaţii de audiere inadecvate, audieri publice (care expun copilul victimă sau martor la contactul cu făptuitorul), lipsa specializării profesioniştilor implicaţi şi absenţa serviciilor de sprijin; 4) dreptul copilului la informare nu este asigurat în mod adecvat, nici un specialist nu are responsabilitatea să informeze sau să verifice dacă copilul implicat în proceduri judiciare a primit informaţii. 

Tot imagini de secol XIX relevă şi studiul asupra manualelor realizat de Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti. Ilustraţiile şi textele din manuale creionează personaje stereotipe, neconforme cu realitatea secolului XXI: „bunicii sînt sedentari şi nu aud bine, femeile sînt mai ales mame care pregătesc masa, învăţătoare sau doctoriţe – în timp ce bărbaţii apar într-o diversitate de meserii, dar prea puţin ca taţi“; „autorităţile statului sînt dominant prezentate prin personaje masculine; la fel şi figurile marcante ale istoriei României. Personajele feminine par să aibă autoritate şi prestigiu doar în familie şi în sala de clasă“; grupurile minoritare sînt foarte slab reprezentate, ca şi copiii cu dizabilităţi. Rezultatele studiului aduc la lumină, desigur, multe alte exemple ale felului în care realitatea este modificată clişeistic, datat, discriminatoriu, precum şi clarificări asupra modului în care acest fapt are efecte negative în educaţia copilului. 

Ambele studii oferă date extrem de utile tuturor celor care au în grijă, într-un fel sau altul, destinul copiilor: părinţi, educatori, profesori, psihologi, judecători, procurori, asistenţi sociali etc. Prin urmare, îmi imaginez că emisiuni, conferinţe, dezbateri pe marginea lor ar aduce ceva rating, pînă şi celor mai nepricepuţi dintre iniţiatori. Şi totuşi, cu cîteva mici excepţii, teme ca acelea de mai sus nu par să suscite curiozitatea publică. Nu s-a auzit nici un cuvînt nici despre copiii implicaţi în procese, nici despre manualele învechite. Mi se pare, totuşi, în contextul dat, că vorbim prea mult despre caniculă. 

Maria Iordănescu este psiholog.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.