Spectacol autentic românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Spectacol autentic românesc jpeg

Țara pare captivă în mîinile dizgrațioase ale corupției și imposturii. Nici măcar în fața Europei, mai-marii țării nu s-au străduit să ascundă mizeria sub preș, dimpotrivă, au ieșit țanțoș la tribună, cîntînd fals romanțe deocheate despre demnitate și respect. Căci pare un banc vulgar să îl auzi pe Florin Iordache vorbind despre virtuți și onoare, cînd exact cu doi ani în urmă, din cauza acțiunii lui anti-Justiție, s-au adunat în stradă peste trei sute de mii de oameni. Pare o glumă nerușinată să o auzi pe doamna Dancilă cerînd Europei să ne considere egali și afirmînd că vorbește în numele românilor, cînd de un an guvernează disprețuind românii, Justiția, educația, economia țării. Mesajul transmis de guvern, la Ateneu, pe 10 ianuarie, a fost unul cît se poate de simplu, direct, fără menajamente: n-avem valori, avem doar oameni utili partidului, n-avem principii, avem doar polițe de plătit celor care ne-au criticat, n-avem modele, avem doar putere, pe care o vom folosi ca să adunăm voturi și averi.

Nu știu cu ce impresie despre „înnoirea României“ au plecat invitații din străinătate spre casele lor. Dar ce am văzut noi nu lasă loc pentru speranță, pentru renaștere. Momentul „Ateneul Român“ din 10 ianuarie ar fi trebuit să fie unul care să resusciteze optimismul, să reconfigureze solidaritatea și încrederea, să aprindă curajul și inițiativa de a-ți construi destinul în țara natală. Ce le am oferit, însă, tinerilor, adolescenților, părinților a fost doar o imagine de gașcă resentimentară, iritată de oaspeții care au picat pe capul lor. Acolo, pe scena Ateneului, ar fi trebuit să avem modele de competență profesională și de moralitate, pe care, privindu-le, să poți căpăta convingerea că vor face ceea ce e bine pentru țara asta. Ce le-am oferit, însă, tinerilor, adolescenților, părinților a fost doar certitudinea că nimeni dintre cei de la vîrf nu dă doi bani pe educație, reformă, corectitudine, onoare, construcția unui viitor. (Printre invitații de onoare ai Guvernului României s-a aflat și domnul Adrian Severin, protagonist, în Parlamentul European, al unei telenovele jalnice, iritante și cu epilog penal.)

Parlamentari și miniștri, majoritatea compromiși de acte de corupție și de ignoranță, îmbrăcați la patru ace, cu zîmbete false pe chip, plimbîndu-se nonșalant printr-o clădire care dă seamă despre vremuri în care cultura era prețuită și interesul pentru viața românilor era autentic și eficient: mii de români i-au privit și mii de români au înțeles că, așteptînd reforme instituționale, economice, sociale, pierd, de fapt, vremea.

Momentul maxim de cinism (și de kitsch) a fost atins, însă, cu proiectarea unui film despre valorile României. Un film despre cuvîntul dor, cu aceleași poncife vechi de zeci și zeci de ani: nu există în nici o altă limbă străină, numai românii știu ce-i dorul etc. Mă întreb dacă, în timpul rulării filmului, vreunul dintre miniștrii prezenți, cel al Educației, al Diasporei, al Economiei, al Muncii, s-a simțit vinovat pentru dorul a milioane de români plecați în străinătate, pentru dorul a zeci de mii de copii lăsați în grija bunicilor.

Nu cred. Ultima declarație a doamnei Ecaterina Andronescu nu lasă loc nici unei îndoieli: „România este cea mai bine integrată țară din UE datorită celor cinci milioane de români plecați să ne facă cunoscuți și mîndri“ (cf. ziarului Capital din 11 ianuarie 2019). Fără nici un dubiu, acest tip straniu de integrare în UE, la care nu s a gîndit – sînt convinsă – nici unul dintre inițiatorii proiectului european, i se datorează și doamnei ministru din plin. Înțelepciunea domniei-sale ne spune că integrarea noastră europeană va fi deplină atunci cînd vom pleca toți! Nu cinci milioane, ci douăzeci. O idee originală, foarte potrivită ca „program“ pentru cele șase luni în care vom exercita, mîndri, președinția Consiliului UE: integrarea prin emigrare generalizată… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Adevarul.ro

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.