Singur ca o ciupercă

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Democraţia cititului jpeg

Singur ca o ciupercă  Expresia îi aparţine lui Llosa şi nu ştiu de ce mi-a plăcut atît de mult. Am văzut şi ciuperci crescute în pîlcuri, dar, dacă mă gîndesc bine, tot singure păreau, privite una cîte una. Cum singuri sîntem în oraşul ăsta mare; umăr la umăr pe străzi şi-n autobuze. Deunăzi mi-am dat seama şi de ce. Căutasem varii răspunsuri, nici unul mulţumitor. Acum ştiam clar. Pentru că sîntem plăsmuiri artificiale, domnilor. Nu sîntem făcuţi din carne, maţe şi ADN, ci din fire de lînă unii, din mătăsică, alţii, din fier forjat sau oţel inoxidabil iară – o bună parte din noi. Nişte alcătuiri fără suflet. 

Cu gîndul ăsta în cap, am văzut într-o bună zi strada şi o să vă povestesc acum ce a ieşit. Am plecat de acasă coborînd trepte care nu erau din piatră, ci din lespezi prelungi de muşchi roşiatici elastici sub călcătură. Portăreasa era din fier. Împletea un pulover din maţe subţiri şi, la fiecare mişcare, cotul drept îi scîrţîia îngrozitor. „Artrita, mamă“, zise. Pe unul dintre inelarele ruginite îi sclipea, montat în ligamente lucioase, un ochi cu un iris hipnotic de albastru. Am dat apoi colţul străzii şi, iat-o. Cerşetoarea fără un picior mă aştepta pe mine şi pe miile de trecători de fiecare zi. Din ciotul piciorului tăiat ieşeau trei fire: negru, albastru şi roşu. Cam ca-n Terminator, dacă aţi văzut filmul. Bomba cu ceas care era inima ei ticăia aşa ameninţător de vreo trei ani. Nimeni nu se încumetase să taie nici unul dintre fire de frică să nu greşească sau pur şi simplu din indiferenţă. Femeia trăia aşadar cu teama de moarte, dar odată eliberată de teama asta ar fi murit. Paradoxală creatură. 

Mai jos, la metrou, un domn făcut din lînică veche se agăţase încă de la intrare într-o sîrmă ieşită dintr-un gardian care ţipase la el. Domnul cobora treptele şi se deşira încetul cu încetul – un ochi pe faţă, unul pe dos –, într-o lentoare de o tristeţe de film italian. Pe undeva, la jumătatea drumului către casă, se va deşira cu totul, iar cei de la ambulanţă vor da un verdict sec: accident cerebral. Eu vedeam însă adevărata cauză, vedeam cum firele vechi de lînă se dezghiocau lent din împletitură şi nu puteam face nimic. 

Mai departe, un grup colorat de fete de liceu împreuna felurite materiale şi texturi într-un grup gureş. Una dintre ele strălucea, făcută din mătase blondă. Alta absorbea lumina în catifeaua neagră din care era făcută. Alte două, din tinichea aurită, clopoţeau vesel povestind ce au făcut de 1 Mai. Încă una, făcută din pănuşi de porumb, tăcea foşnitor. Avea fruntea spuzită de coşuri adolescentine, din ştrasuri. 

Erau privite insistent de nişte gospodine, şi ele strînse în grup. Lidera de opinie părea cea făcută din lurex. Restul prietenelor ei erau strîns împletite din bumbac cu amestec. În înghesuiala de fiinţe li se mai deranjaseră ba coafurile din permanent mic de liţe moi, roşcate, ba cîte o ureche rozaliu lăptoasă ce ajunsese să atîrne din cusătură. În învălmăşeala de trupuri care se aruncase în metrou, o bătrînă mică, din pîslă, se descususe între omoplaţi. Din ea ieşea un ghemotoc de vatelină, ca din ursuleţii de jucărie. Fusese pesemne agăţată de domnul făcut din fier forjat, nou-nouţ, care avea o mustaţă intricată stil Art Nouveau deasupra unei guri aflate într-o perpetuă grimasă. Domnul era însoţit de o doamnă, probabil nevasta. O proteja cu un braţ subţirel şi negru de asaltul mulţimii. Doamna era făcută din gresie lucioasă italienească. Avea multe borduri cu modele pe gît, la încheieturi şi la degete. Tînjea după pantofi de marmură, dar se mulţumea deocamdată cu o imitaţie. Fierul forjat şi marmura au coborît la Gara de Nord. Eu am coborît cu bătrîna descusută o staţie după. 

Cînd am ieşit din metrou ploua cu apă de sus. Pîsla din bătrînă prinse a se umfla şi îngreuna pînă ce biata femeie n-a mai putut umbla. Eu am început să mă topesc încet. Fusesem făcută, se pare, din gelatină alimentară cu şase feluri de E-uri. Teribil eram de singuri. Ca nişte ciuperci.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.