Simplitate, frumuseţe şi alte asemenea

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Mîrlanii cu palat jpeg

Sînt cîte unii care stau la oraş, dar tînjesc după sat. Ajunşi la sat, strîmbă din nas la casele cu etaj şi balustrade din inox, trofeul portocaliu al celor plecaţi să-şi rupă spinările prin cealaltă Europă. Un curent păşunist-naţionalist-religios bîntuie peste unii care nu mai contenesc cu laudele pentru „oamenii frumoşi şi simpli“. Ca să intri în categoria asta de „oameni frumoşi“, de pildă, ar trebui să-ţi faci o casă de chirpici, cu două camere, şi să te muţi cu trei copii mici în ea, în fundul unui sat. Zilele trecute a bîntuit pe Facebook o asemenea poveste exasperantă, care a adunat sute de oftaturi de admiraţie din partea locuitorilor de blocuri, care habar n-au să taie o surcică de foc.

Casa – parte a unui proiect imobiliar din care proprietarul vrea să cîştige bani (nimic anormal în asta) – e prezentată însă ca rodul unei epifanii trăite de un cuplu care stătea înainte „la vilă“ – alt vis suprem al multora. Locuinţa de chirpici – un talmeş-balmeş de stiluri şi IKEA. Interesante sînt, însă, comentariile lăcrămoase care au curs după aia.  Ah, varul simplu dat pe pereţi, şi nu o lavabilă nemţească. Ah, puţul din curte, de unde scoţi vara apa rece ca gheaţa! Ah, lemnele care trosnesc iarna în sobele nu-ştiu-cum! Greierii, busuiocul, florile. Şi multe aplauze pentru un panseu răscitat şi răsmorfolit din Brâncuşi, care zice: „Simplitatea nu este un scop în sine, dar ajungi la ea fără să vrei, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor.“ Dovadă că n-au înţeles nimic din ce-a vrut să zică omul ăsta, care visa o Coloană a Infinitului din oţel inoxidabil. Tot printre cititorii şi admiratorii locuinţei de hobbit românesc mai era unul care se întreba serios dacă se poate face şi cu etaj! (Aici mi-a venit să pun un emoticon din acelea cu omuleţi care rîd în hohote.)

Ai zice că poporul ăsta nu s-a urbanizat niciodată. Vezi din ce în ce mai mulţi tineri răscoliţi de fibra autentică românească, care vorbesc de reîntoarceri la tradiţii şi rădăcini şi trai simplu. Păi, nu ştiu dacă s-a plecat vreodată de acolo, iar dacă s-a plecat, nu v-a plăcut ce-a ieşit. Păi, au ieşit casele din Certeze, de pildă. N-a fost bine – căci aşa-numitele monstruozităţi ridicate de bieţii oameni care nu ştiu ceva mai presus în eleganţă decît o sticlă de lichior sub formă de turn Eiffel au stricat, cică, satul autentic. Păi, de ce au plecat, atunci? Să se mai ducă la latrina puturoasă din curte? Să-şi rupă spatele tăind iarna la lemne pentru foc? Să care apă cu cobiliţele? Ăştia care şi-au făcut după capetele lor case în care cred din toată inima, fala satului şi a neamurilor, nu-s nişte oameni frumoşi? Cum naiba să-i ceri lui Ion, care-şi zice acuma Gioni, să reinterpreteze moderno-eclectic-eco chirpiciul? De unde să ştie Gioni, care munceşte de-i iese tîrnoseala pe nas, care n-a învăţat boabă din limba ţării unde s-a autoexilat, că frumoasă nu-i maşina cu care ridică praful de pe uliţele satului unde s-a născut, frumoasă nu-i casa portocalie de o mie de metri pătraţi, cu cascade artificiale prin curte, şi că frumoasă nu-i intrarea în curte, sprijinită pe patru piloni colosali, georgieni? De unde să ştie el că frumoasă e, de fapt, casa în care a crescut, din care a vrut cu disperare să scape, rămasă acum mititică şi mizeră, în umbra mîndrului său palat? Că nici n-a venit nimeni să-i înveţe pe oamenii ăştia ceva noţiuni de conservare, de integrare arhitectonică şi alte asemenea. Şi nici vreo autoritate n-a făcut nici o regulă de construit. În Bucureşti e haos, darămite la ţară. Şi atunci, vin oamenii ăştia „frumoşi“ să laude chirpiciul, ia, vatra, lîna, doina.

Simplu e frumuseţe. Ba nu e. Şi simplitatea asta devine şi mai nasoală cînd îşi ia un aer profetic, aşa. Ia uitaţi-vă în jur. E complicat, e mişto. Asfaltul e frumos. Fata de azi-dimineaţă din metrou, cu rimelul curs şi cu tricoul atîrnînd aiurea pe ea e frumoasă. Un oval albicios, al unei feţe indistincte, îndepărtîndu-se încetişor într-un Apolodor cu parasolare Hello Kitty, prinse în ventuze, e frumos de asemenea.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.