Serile Humanitas ale doamnei Smaranda Elian

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Bucurii uitate jpeg

Am participat de cîteva ori la Serile italiene, organizate de Editura Humanitas, Cercul de Studii Interdisciplinare al studenţilor italienişti şi Colectivul de Limba şi Literatura Italiană din Universitatea Bucureşti. Sînt seri construite cu eleganţă, pricepere, naturaleţe, aşa încît să învingă, cu paşi mici, dar viguroşi, ignoranţa, dezinteresul, prejudecata, care par a domina tabloul social care ne înconjoară. Personajele care fac totul ca la carte, de dragul cărţii, sînt doamna Smaranda Elian, profesoară la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti, alături de cadre didactice – „italienişti de mare viitor şi harnic prezent“, cum îi caracterizează doamna Elian –, şi anume: Oana Boşca-Mălin, Corina Anton, Miruna Bulumete, Ana Maria Gebăilă, Aurora Firţa; şi, nu în ultimul rînd, doamna Gabriela Maaz, director de promovare la Editura Humanitas, precum şi grupa de studenţi italienişti, inteligenţi, harnici, curioşi, fermecători. Iată cîţiva dintre ei: Cristina Tănase, Vlad Scutaru, Maria Pîrva, Diana Constantin, Alina Vlagea, Alexandra Irimia, Gabriel Zamfirescu.

Serile sînt pregătite cu multă rîvnă. Studenţii se împart în trei grupe de lucru: echipa de „conţinut“ – care pregăteşte dezbaterea –, echipa care realizează grafica şi conţinutul pliantului şi echipa de „răspîndaci“, care se ocupă de promovarea evenimentului – care este precedat de două-trei întîlniri ale studenţilor cu profesorii, în care sînt discutate toate detaliile unei seri italiene perfecte.

Ce se întîmplă, mai exact, în aceste întîlniri din librăriile Humanitas? Lucruri simple şi admirabile: se iau la puricat cărţi din cultura italiană, opere mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, cu invitaţi din rîndul culturii române şi cu spectatori amatori să asculte şi să rămînă pe gînduri. Nouăsprezece seri la rînd s-a vorbit despre Dante Alighieri, Giovanni Botero, Machiavelli, Galileo Galilei, Michelangelo, Torquato Tasso, Cesare Pavese, Alessandro Baricco, etc. Subiecte importante – „Serveşte istoria politicii?“, „Cultura arhaică şi literatura de azi“, „Machiavelli şi lumea politică de azi“, „Nuvela italiană din perioada barocului“, „Este teatrul imaginea lumii care îl creează?“, „Rîs şi vulgaritate în comedia de ieri şi de azi“, „Scriitori despre vîrsta adolescenţei“ – au fost dezbătute de oaspeţi prestigioşi: Vlad Russo, Vintilă Mihăilescu, Adrian Cioroianu, Radu Paraschivescu, Doina Ruşti, Ion Goian, Marina Constantinescu, Romulus Vulpescu, Dinu Flămând, Vlad Zografi, Maia Morgenstern etc.

Am fost la multe întîlniri ale scriitorilor cu publicul lor. Şi ştiu – am şi scris – că momentul întrebărilor din sală, cel al dezbaterii propriu-zise, este unul mai degrabă trist, în care predomină monologul pe lîngă subiect şi întrebările alăturea cu drumul. Ei bine, la serile italiene, dezbaterile sînt vii, incitante, originale, fermecătoare: studenţii vin bine pregătiţi şi au întrebări deştepte, nedumeriri ingenui, reflecţii oneste. Întreabă nu ca să se afle în treabă, ci ca să afle, să verifice, să cerceteze, să înţeleagă.

Pe scurt, serile italiene ale Editurii Humanitas sînt mici bijuterii de inteligenţă, cultură, eleganţă. (Între altele, trebuie spus că Humanitas oferă cititorilor ei nenumărate prilejuri de bucurie şi întîlniri savuroase: concursuri de cultură generală, „vînători de comori“, invitaţii gastronomice împletite cu lecturi seducătoare etc.) Sînt întîlniri profitabile pentru cei care mai mizează, încă, tenace, pe carte şi pe lumile ei.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.