Serile Humanitas ale doamnei Smaranda Elian

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Bucurii uitate jpeg

Am participat de cîteva ori la Serile italiene, organizate de Editura Humanitas, Cercul de Studii Interdisciplinare al studenţilor italienişti şi Colectivul de Limba şi Literatura Italiană din Universitatea Bucureşti. Sînt seri construite cu eleganţă, pricepere, naturaleţe, aşa încît să învingă, cu paşi mici, dar viguroşi, ignoranţa, dezinteresul, prejudecata, care par a domina tabloul social care ne înconjoară. Personajele care fac totul ca la carte, de dragul cărţii, sînt doamna Smaranda Elian, profesoară la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti, alături de cadre didactice – „italienişti de mare viitor şi harnic prezent“, cum îi caracterizează doamna Elian –, şi anume: Oana Boşca-Mălin, Corina Anton, Miruna Bulumete, Ana Maria Gebăilă, Aurora Firţa; şi, nu în ultimul rînd, doamna Gabriela Maaz, director de promovare la Editura Humanitas, precum şi grupa de studenţi italienişti, inteligenţi, harnici, curioşi, fermecători. Iată cîţiva dintre ei: Cristina Tănase, Vlad Scutaru, Maria Pîrva, Diana Constantin, Alina Vlagea, Alexandra Irimia, Gabriel Zamfirescu.

Serile sînt pregătite cu multă rîvnă. Studenţii se împart în trei grupe de lucru: echipa de „conţinut“ – care pregăteşte dezbaterea –, echipa care realizează grafica şi conţinutul pliantului şi echipa de „răspîndaci“, care se ocupă de promovarea evenimentului – care este precedat de două-trei întîlniri ale studenţilor cu profesorii, în care sînt discutate toate detaliile unei seri italiene perfecte.

Ce se întîmplă, mai exact, în aceste întîlniri din librăriile Humanitas? Lucruri simple şi admirabile: se iau la puricat cărţi din cultura italiană, opere mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, cu invitaţi din rîndul culturii române şi cu spectatori amatori să asculte şi să rămînă pe gînduri. Nouăsprezece seri la rînd s-a vorbit despre Dante Alighieri, Giovanni Botero, Machiavelli, Galileo Galilei, Michelangelo, Torquato Tasso, Cesare Pavese, Alessandro Baricco, etc. Subiecte importante – „Serveşte istoria politicii?“, „Cultura arhaică şi literatura de azi“, „Machiavelli şi lumea politică de azi“, „Nuvela italiană din perioada barocului“, „Este teatrul imaginea lumii care îl creează?“, „Rîs şi vulgaritate în comedia de ieri şi de azi“, „Scriitori despre vîrsta adolescenţei“ – au fost dezbătute de oaspeţi prestigioşi: Vlad Russo, Vintilă Mihăilescu, Adrian Cioroianu, Radu Paraschivescu, Doina Ruşti, Ion Goian, Marina Constantinescu, Romulus Vulpescu, Dinu Flămând, Vlad Zografi, Maia Morgenstern etc.

Am fost la multe întîlniri ale scriitorilor cu publicul lor. Şi ştiu – am şi scris – că momentul întrebărilor din sală, cel al dezbaterii propriu-zise, este unul mai degrabă trist, în care predomină monologul pe lîngă subiect şi întrebările alăturea cu drumul. Ei bine, la serile italiene, dezbaterile sînt vii, incitante, originale, fermecătoare: studenţii vin bine pregătiţi şi au întrebări deştepte, nedumeriri ingenui, reflecţii oneste. Întreabă nu ca să se afle în treabă, ci ca să afle, să verifice, să cerceteze, să înţeleagă.

Pe scurt, serile italiene ale Editurii Humanitas sînt mici bijuterii de inteligenţă, cultură, eleganţă. (Între altele, trebuie spus că Humanitas oferă cititorilor ei nenumărate prilejuri de bucurie şi întîlniri savuroase: concursuri de cultură generală, „vînători de comori“, invitaţii gastronomice împletite cu lecturi seducătoare etc.) Sînt întîlniri profitabile pentru cei care mai mizează, încă, tenace, pe carte şi pe lumile ei.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.