Serbia: blocarea accesului la informaţii

Simon LENORMAND
Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Serbia: blocarea accesului la informaţii jpeg

Potrivit clasamentului ONG-ului spaniol Access Info and the US Centre for Law and Democracy, Serbia are a doua cea mai bună lege din lume privind accesul public la informație, pe primul loc situîndu-se Mexicul. Această poziție fost o surpriză, avînd în vedere că jurnaliștii din Serbia acuză încontinuu dificultățile pe care le întîmpină în meseria lor.

Potrivit lui Stevan Dojcinovici, directorul centrului de investigații Krik, paradoxul e ușor de explicat: „Multe dintre legile din Serbia sînt irelevante, pentru că statul însuși nu le respectă“. Krik, ai cărui jurnaliști sînt specialiști în investigarea corupției, are sprijin financiar de la cîteva ONG-uri, Dojcinovici fiind -luat în vizor în mod repetat de către guvernul Aleksandar Vucici, în special după descoperirea unor bunuri ascunse ale prim mi-nistrului.

„Am publicat mai multe investigații, iar ei și-au dat seama cît de periculos este accesul la informații pentru ei, așa că au hotărît să ne închidă.“ Stevan Dojcinovici a declarat că instituțiile publice au primit instrucțiuni să nu mai colaboreze cu Centrul Krik. „Am ajuns să nu mai avem acces nici măcar la documente de mică importanță.“

Lupta zilnică pe care o duce Bojana Pavlovici, jurnalistă la Krik, este de a recupera aceste documente. „În timp ce ne documentam asupra proprietăților politicienilor, brusc, toți oamenii care lucrau la Departamentul Registrului Proprietăților, și cu care stabiliserăm un contact, au fost înlocuiți. Acum ni s a spus că informațiile pe care le-am solicitat nu mai sînt de interes public.“ Și același lucru se întîmplă și cînd jurnaliștii solicită informații de la judecători, privind verdictele asupra investigațiilor. „Ai nevoie de un efort supraomenesc ca să obții informații care, potrivit legii, ar trebui oferite fără nici cea mai mică ezitare.“ Jurnaliștii de la Krik lucrează acum în special cu ajutorul unor surse anonime sau al unor rețele internaționale de jurnaliști, precum -OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Așa au reușit să expună afacerile primarului Belgradului, Sinişa Mali, care, în timpul mandatului, a condus două companii imobiliare cu sediul în Bulgaria. „Aceste rețele de jurnaliști sînt extrem de eficiente. Mulțumită lor am reușit să ducem la bun sfîrșit jumătate din investigațiile noastre. Acum este mult mai ușor să semnalăm străinătății problemele de corupție, mai ales că făptașii acestora, care își desfășoară afacerile în străinătate, nu sînt atît de atenți în a-și ascunde urmele.“

Cu toate acestea, mai există o cale de a obține documentele de interes public: Comisariatul pentru Informații de Interes Public și Protecție a Datelor Personale, o instituție independent înființată odată cu legea accesului la informații, în 2004. Însă cererile sînt atît de multe încît Comisariatul are nevoie de luni de zile pentru a le procesa. Acest comisariat poate recurge și la un ordin prin care obligă instituțiile să dea răspuns în șapte zile. Dacă acestea continuă să refuze, comisariatul poate impune amenzi între 160-1500 de euro. „Dar, pentru că e vorba de bani publici, aceste instituții preferă să plătească amenzile, decît să facă publice informațiile“ – se plînge Bojana Pavlovici.

În 2016, Comisarul pentru Informații, Rodoljub Sabici, și cei 70 de angajați au avut 5407 cazuri, dintre care au rezolvat 97%. În ceea ce privește cele 146 de cazuri nerezolvate, au emis amenzi. „Instituția pe care o conducem este eficientă“ – a declarat o sursă din comisariat care a preferat să rămînă anonimă. „Problema cea mai mare este cînd statul trebuie să intervină. Pînă acum nu a făcut o niciodată.“

An după an, instituția își cîștigă reputația de eficiență, în asemenea măsură încît pînă și cîteva agenții oficiale au apelat la comisariat pentru a obține informații publice, urmînd exemplul Consiliului Guvernamental Anticorupție, care a condus cîteva investigații privind privatizări controversate.

Cu toate acestea, au apărut îngrijorări majore privind acest oficiu. Mandatul comisarului ales de Parlament va expira în acest an. Succesorul va fi ales de către deputații partidului aflat la putere, partidul prim-ministrului Aleksandar Vucici. „Aș minți dacă aș spune că acest lucru nu mă îngrijorează“ – a afirmat comisarul. „Am deveni un soi de tigru de hîrtie dacă nu ne-am mai ocupa de problemele importante, ci doar de statistici de bază.“ Primele ecouri nu sînt foarte încurajatoare – timp de doi ani consecutivi, Parlamentul nu a discutat niciodată rapoartele comisariatului în ședințe publice.

Nedim Sejdinovici, președintele Asociației Jurnaliștilor Indepen-denți Vojvodina, este și mai pesimist. El crede că „jurnaliștii vor pierde un sprijin important în lupta contra corupției și abuzului de putere din instituții. Cred că ne îndreptăm către o scădere drastică a accesului la informații. Este o consecință logică a înmulțirii tendințelor antidemocratice din societatea noastră.“

Și, potrivit declarațiilor lui Sejdinovici, aceste tendințe nu pot fi oprite decît cu ajutorul presiunii internaționale, care să vină în special dinspre Uniunea Europeană, asupra guvernului Serbiei. 

Simon Lenormand este jurnalist.

traducere de Stela GIURGEANU

Foto: wikimedia commons

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?