Seducția pesimismului

Publicat în Dilema Veche nr. 979 din 12 ianuarie – 18 ianuarie 2023
E cool să postești jpeg

Artificii, pocnitori, urări de bine, rezoluții – la finele fiecărui an, întreaga omenire uită, chiar și pentru cîteva clipe, de catastrofe și probleme, trecute, prezente și posibil viitoare, se dezbară de pesimismul vieții, care pîndește la tot pasul, închină cupe de șampanie și își turează toate motoarele fericirii înspre oaze de optimism: să ne fie anul bun, mai bun, cel mai bun. Încercăm, simbolic, să alungăm spiritele rele ale anului apus, să le întemnițăm în trecut și să privim cu încredere înspre un viitor învestit cu promisiuni de bine. În care credem, cel puțin pentru o noapte, plină de o fericire autentică și nedisimulată. 

O atitudine firească, susțin cercetătorii în științe neurologice, de vreme ce creierul uman, antrenat să depisteze și să fie alert la pericole, funcționează imaginînd scenarii de bine. Potrivit unui studiu realizat de psihologi și neurologi de la Universitatea din New York și University College din Londra, publicat în 2007 în revista Nature, oamenii sînt de fapt programați pentru optimism – dacă vedem un pericol, nu ne lăsăm pradă disperării, ci încercăm să găsim soluții pentru salvare. Este mecanismul primordial al supraviețuirii, chiar dacă literatura de specialitate îl etichetează drept „optimism fals” sau „nerealist”, referindu-se la această capacitate a creierului uman de a imagina scenarii pozitive, chiar în condiții neprielnice, ca la o „deviere a logicii în raport cu realitatea”.

O interpretare preluată, mai mult sau mai puțin conștient, și îmbrățișată de o societate îmboldită să-și inhibe, de fapt, acest mecanism. Nu vrem să „deviem de la realitate”, ci să plonjăm cu voluptate în ea, mai ales dacă este una negativă, pe de o parte, pentru că, social vorbind, hainele sobre ale pesimismului sînt dovezi de seriozitate, ancorare în realitate și de angajare în viața Cetății, iar pe de alta, pentru că e mult mai dificil să-ți păstrezi optimismul, antrenînd creierul să imagineze soluții, decît să te lași în voia pesimismului majoritar. 

Căci azi, pesimismul este atitudinea care ne definește – din ce în ce mai mulți oameni tind să vadă mai ales latura nefavorabilă a vieții, din ce în ce mai multe sondaje arată o lipsă de încredere, teamă, și un viitor perceput mai degrabă ca o distopie, lăsîndu-se pradă cherofobiei – frica de fericire. 

Iar asta în ciuda faptului că prezentul ne oferă toate instrumentele necesare pentru a trăi „în cea mai bună dintre lumile posibile”. Trăim, oare, Paradoxul lui Easterlin? 

Potrivit teoriei lansate în 1974 de economistul american Richard Easterlin, fericirea indivizilor depinde de venitul economic, însă nu are o tendință ascendentă pe măsură ce venitul continuă să crească. Odată atins acel punct care ne satisface toate dorințele, totul se banalizează și poate deveni chiar motiv de depresie – odată visurile îndeplinite, ce ne mai rămîne de făcut? –, ignorînd cea mai la îndemînă soluție: aceea de a trăi efectiv acel vis. Din punctul acesta de vedere, susținea Easterlin, un individ bogat poate deveni chiar mai nefericit decît unul sărac.

Un paradox care se leagă de cel enunțat de către Kishore Mahbubani, diplomat și profesor de științe politice la Universitatea din Singapore, în eseul său „Has the West Lost It?”, publicat în 2018.

Chiar dacă nivelul nostru de trai și condițiile sociale sînt azi mai bune decît oricînd, rezultat al ideilor și practicilor occidentale, societatea occidentală își reneagă azi propriul succes. Progresul la care am visat să ajungem, și pe care l-am atins, este azi amendat. Nu se ține cont de politicile ecologice, care au funcționat, nu se mai vorbește despre egalitatea de șanse pe care am atins-o, despre nivelul de trai și despre condițiile bune de viață, ci se caută alte și alte probleme, se vorbește numai despre schimbările climatice, despre neoliberalism, populism, discriminări și inegalități, toate provocînd azi „epidemii” de depresie, toate construind o mentalitate pesimistă îmbrățișată la scară socială. 

image

Mahbubani identifică, în lucrarea sa, patru tipuri de pesimism care predomină în lumea occidentală, care au ca punct de plecare progresul.

Primul tip de pesimism este nostalgic, invocat atît de conservatorii politici, dar și de cei de stînga extremă care neagă progresul, susținînd, pe paliere separate, că „pe vremuri era mai bine”. Urmează pesimismul „culegeți ce ați semănat”propovăduit de cei care acuză progresul, vehemenți adepți ai catastrofelor de orice tip, de la cele climatice la cele sociale, văzute ca preț pe care îl plătim pentru acest progres. Al treilea tip de pesimism este cel ciclic, al resemnaților care văd în prezentul progresului un soi de reglare a conturilor – orice formă de progres, susțin aceștia, are un punct culminant, după care urmează panta descendentă, pe care ne aflăm noi azi. A patra formă de pesimism aparține alergătorului pe bandă rulantă – am progresat, de acord, însă nu în direcțiile esențiale. Întocmai ca atunci cînd alergi pe o bandă rulantă, depui eforturi, dar în realitate nu avansezi nici un centimetru. 

Cu alte cuvinte, sîntem adaptați pentru progres, avem capacitatea de a-l gestiona sau îl percepem ca pe un pericol căruia nu știm să-i facem față? În loc să ne liniștească, progresul ne sperie?

Luptă sau fugi (sau îngheață, sperie-te, depune armele, leșină)!

În 1915, Walter Bradford Cannon, psiholog american, profesor și președinte al Departamentului de Psihologie de la Harvard Medical School, a patentat sintagma Fight or Flight pentru a descrie cele două tipuri de reacție în fața pericolului, afirmînd că nu doar amenințările fizice, dar și cele psihice provoacă eliberare de adrenalină în fluxul sanguin, iar reacțiile se diferențiază în funcție de posibilitățile de apărare, evaluate în creier, pe baza mai multor criterii. Aproape o sută de ani mai tîrziu, în 2010, Maggie Schauer și Thomas Elbert, doctori în psihologie la Universitatea Konstanz din Germania, aveau să dezvolte secvența patentată de Cannon, adăugînd patru alte tipuri de răspunsuri. În fața pericolului, pe lîngă luptă sau fugă, oamenii îngheață, se sperie, depun armele sau leșină – aceste noi modele de reacție fiind caracteristice celor al căror nivel de apărare este extrem de redus. Cu alte cuvinte, cei care nu au fost expuși prea des unor situații pe care creierul să le poată identifica sau asocia cu un potențial pericol sînt mai predispuși unor reacții de abandon. 

O teorie care probabil ar putea explica de ce azi oamenii sînt mai predispuși la pesimismul colectiv, care vine la pachet cu anumite costuri, drept care din ce în ce mai mulți oameni acuză simptome de depresie, considerată a fi „boala secolului”.

Totuși, vorbind despre o boală cît se poate de gravă, ar fi mai prudent să nu ne jucăm cu termenii – avertizează Jérôme Palazzolo, doctor psihiatru care, într-un articol despre simptomatologia depresiei (publicat pe editions-hermann.fr), indică o posibilă confuzie a termenilor: este depresia cu adevărat boala secolului sau este, mai degrabă, o boală mediatică?

„Nu toate sentimentele de disconfort sînt forme de depresie. Depresia se distinge de tristețe prin faptul că persoana care suferă de depresie este incapabilă de a acționa în vreun fel, avînd mari dificultăți în a lua pînă și cea mai mică decizie. De exemplu, dimineața nu știe dacă ar trebui să se trezească sau să stea în pat, incapabilă să facă față zilei care începe.” Se confundă, așadar, perioadele de disconfort în care indivizii sînt predispuși către tristețe cu o depresie în masă. 

Cît despre studiile care invocă epidemii de depresie, Richard A. Friedman, psihiatru și director al Psychopharmacology Clinic în cadrul Weill Cornell Medical College, afirmă într-un recent articol, publicat la finele anului trecut, în Washington Post, că nu sînt concludente și „este prea devreme să știm dacă această creștere a simptomelor depresive și de anxietate se va traduce într-un val de depresie clinică gravă. Dar niciodată nu este prea devreme ca oamenii să se întrebe dacă nu cumva sînt doar stresați și triști”.

Impactul pe care mass-media și social media îl au asupra vieții personale este enorm – toate ne induc ideea că lumea a luat-o razna și că stăm pe marginea prăpastiei și a depresiei. Foarte mulți sîntem tentați să empatizăm mai degrabă cu această imagine și, în ciuda vieții bune pe care o avem, la nivel personal, sîntem mai dispuși să depunem armele, fără nici o luptă, și să ne refugiem în ceea ce ni se tot spune, de ani buni, că este boala secolului. 

Potrivit lui Friedmann, „oamenii cred adesea că starea lor depresivă e cauzată de un aspect tulburător al lumii, cum ar fi starea economiei sau a politicii. Un pacient de-al meu a insistat că era anxios și deprimat din cauza impactului negativ pe care economia globală l-ar putea avea asupra afacerii sale. Însă, după un tratament de succes, mi-a spus: «Lumea este la fel, dar reacția mea la ea s-a schimbat. Am crezut că cerul cădea și acum știu că a fost greșit»”. 

Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta. Să nu uităm însă că nu am fost programați pentru renunțare și, chiar dacă optimismul ni se pare desuet sau chiar periculos, căci ne poate expune dezamăgirilor, acesta este instrumentul primordial cu care am fost dotați pentru supraviețuire.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
Celebrul prezentator care spune „adio” unei cariere de 43 de ani în televiziune: „Nu e păcăleală!”
Unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de la TVR a anunțat ieri, 1 aprilie 2025, că pune punct carierei sale de 43 de ani în televiziune. Acesta a postat un anunț pe rețelele de socializare prin care își ia rămas-bun de la publicul său.
Cea mai bine vândută casă din Spania în acest moment   cabana din prefabricate Colaj El Espanol & pineca es
O casă de vis la preț de mașină second-hand. Unde și cum poți avea propria locuință cu doar 7.595 de euro
Îți poți imagina să ai o casă modernă, bine compartimentată și luminoasă, la un preț mai mic decât cel al unei garsoniere la marginea unui oraș din România sau chiar în mijlocul naturii?
Papadie  Sursa Freepik com jpg
Ierburile din farmacia dacilor, căutate de români primăvara. Cât de sănătoase sunt urzica, leurda, izma și păpădia
La început de aprilie, natura revine la viață, pajiștile înverzesc și se împodobesc de ierburi căutate pentru proprietățile lor curative. Folosite din cele mai vechi timpuri de români, urzica, leurda, izma și păpădia sunt printre cele mai apreciate.
evaluare nationala
Notele la Matematică de la simularea Evaluării Naționale, cele mai bune din ultimii ani. „Ne-am furat, din nou, căciula”
Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională 2025 la Matematică au fost cele mai bune din ultimii ani. Copiii au rezolvat subiectele pe bandă rulantă, unele exerciții fiind atât de simple încât, în anumite cazuri, nici nu au mai avut nevoie de ciorne.
luna 10 urss
3 aprilie, ziua în care stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii
La această dată se împlinesc 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pe 3 aprilie 1973, s-a înregistrat apariţia primului telefon mobil la New York și, astfel, prima convorbire telefonică.
1 zodii bani jpg jpeg
Mercur Retrograd vine și cu vești bune. Cele 3 zodii care vor fi răsplătite cu o sumă uriașă de bani, după prima săptămână a lunii aprilie
Deși Mercur Retrograd este cunoscut pentru provocările și haosul pe care îl poate aduce, acest fenomen astral, care începe la începutul lunii aprilie, va aduce și surprize financiare pentru trei semne zodiacale.
Tendinte manichiura 2025, foto Instagram jpg
4 trenduri de unghii pentru primăvara lui 2025. Modele care fac furori în acest sezon
Cauți inspirație pentru viitoarea ta manichiură? În primăvara lui 2025, cinci trenduri fac furori, așa că lasă-te inspirată și alege ce ți se potrivește!
mourinho jpg
Gest de mafiot făcut de Jose Mourinho: l-a apucat de nas pe antrenorul rivalei Galatasaray
Fenerbahce a pierdut acasă, 1-2 cu rivala Galatasaray, în sferturile de finală ale Cupei Turciei la fotbal.
daniel funeriu jpg
Daniel Funeriu, întrebat dacă i s-a cerut să se retragă în favoarea lui Nicuşor Dan: „Nu mi s-a cerut, mi s-a sugerat. De către Eugen Tomac”
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Daniel Funeriu a afirmat că i s-a sugerat de către preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, să se retragă din cursa pentru Preşedinţia României  şi a refuzat acest lucru.