Scrisul nu scrie efectiv

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Există, probabil, o nouă cerință a Ministerului Educației, adresată cadrelor didactice: aceea de a realiza lucrări științifice. Asta ar explica de ce e plin site-ul didactic.ro de astfel de lucrări. Cu alte cuvinte, dascălul nu mai trebuie pur și simplu să presteze la catedră, ci, în plus, trebuie să își adune experiența într-un referat util colegilor, generațiilor viitoare, pedagogiei însăși.

M-am oprit asupra referatelor unor e­du­ca­toare, care au avut ca obiect de studiu „dezvoltarea limbajului în etapa pre­șco­lară“: un bazar de platitudini, de clișee dulcege, de in­formații culese de pe Internet și însăilate delirant. Dar, mai ales, greșeli de exprimare inadmisibile.

Cîteva exemple (ortografia și coerența aparțin autorilor):

● Lucrarea cu titlul „Structura comunicării umane“ începe glorios cu următorul panseu, ca bază de expunere a propriilor revelații: „Cînd vorbim despre comunicare, avem tendința să credem că se desfășoară oarecum normal, de la sine, în familie, în diferite situații, cînd adultul își adaptează limbajul la nivelul de înțelegere al copilului“. Nu-i așa că nu v-ați gîndit? Urmează un lung pasaj în care ni se explică temeinic ce este comunicarea, după care autoarea trece la specificul activităților din grădiniță: „Activitatea preșcolarilor nu este centrată pe comunicarea scrisă. Scrisul este doar observat, se știe de existența lui, dar nu scrie efectiv (!). Preșcolarii trasează pe contur, unește (!) punctele, desenează liber, colorează“. În referat sînt subliniate și motivele pentru care comunicarea ar putea da greș: „Consider că dacă receptorul din varii motive (boală, oboseală) nu a fost suficient de bine captat, nu reușește să interiorizeze cunoștințele predate. Lipsa continuității la ore, indiferența față de sistem duce (!) la neimplicarea elevilor în activitate. De fiecare dată cînd ne oprim din expunerea ideilor, deoarece trebuie să temperăm un copil neatent, să închidem telefonul unei domnișoare distrate, cel mai mult are de suferit actul predării. Aceste întreruperi duc la reluarea informațiilor și implicit la pierdere de timp“.

 ● Un proiect de cercetare pentru obținerea gradului I, realizat de o educatoare sub îndrumarea Universității București, cu titlul „Specificul învățării verbului în activitățile de educare a limbajului“. În argumentația alegerii obiectului de studiu stă scris:  „Cea mai mare bucurie a părinților este aceea de a-și vedea co­piii sănătoși, cu vorbirea și scrierea «frumos curgătoare și limpede ca cristalul» așa cum a gîndit și marele Ion Creangă, cel care s-a dăruit copiilor ca nimeni altul“. Știu că par meschină cu asemenea observații, dar „marele Ion Creangă“ s-a gîndit la Ozana, nu la sănătate, vorbire și scriere.

 ● Alt referat, tot despre rolul poveștilor în dezvoltarea limbajului. Sau, mă rog, așa scrie în titlul lucrării, fiindcă pe parcurs autoarea descoperă că basmul combate și nevrozele sau stările de agitație: „Educatoarea, în grădiniță, utilizează basmele și poveștile pentru a-i calma pe copii, povestirea realizîndu-se într-o atmosferă relaxantă, liniștitoare și captivantă (…)“. Se revine, apoi, la ideea inițială, cu concluzia: „Expunerile orale ale unor opere literare, povești sau basme, trebuiesc (!) realizate cu tonul potrivit folosind un limbaj plăcut cu cuvinte alese pentru a emoționa copilul și a-l capta și coopta în dezvoltarea capacității de comunicare a viitoarei generații ce se ivește în prezent în persoana micului preșcolar  așezat pe scăunelele puse în formă de semicerc“.

 ● Iată și ce pot învăța copiii de la Ion Creangă: „Ascultînd poveștile lui Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viața satului – oameni harnici, curajoși, înzestrați cu stăruință și dîrzenie, optimiști, veseli, glumeți, dar și hotărîți să lupte pentru o viață mai bună, pentru izbînda dreptății, a cinstei, a adevărului“. Așadar, nu despre capre rîioase sau oameni leneși spînzurați a scris marele povestitor, ci, s-ar zice, despre Robin Hood sau despre răscoala de la 1907.

 ● Lucrarea „Rolul formativ al poeziei“ începe cu un portret emoționant, liric, al educatoarei care urmează să predea poezia: „Educatoarea este acea fiinţă care are capacitatea de a înlocui multe mame în acelaşi timp, oferind copiilor care-i sînt încredinţaţi sentimentul de siguranţă de acasă. Este fiinţa sensibilă, capabilă să pătrundă în sufletul fiecărui copil cu care vine în contact, să-i înţeleagă nevoile şi să răspundă acestora oferind şanse egale tuturor copiilor din colectiv“.  Un articol despre modalitățile de atragere a copiilor spre citit începe cu un citat „bine ales“ din Liviu Rebreanu: „…fiecare cuvînt din limba naţională e chinuit, e trăit de neamul întreg, în viaţa lui sufletească comună de veacuri şi milenii…“

În final, mi se pare important să fac această precizare: mă bucur sincer că există site-ul didactic.ro. Cred că este un site util comunității didactice și cred că cei care l-au construit au reușit ceva ce instituțiile statului se străduiesc din greu să o facă: un dialog viu între dascălii din toată țara. Mă întreb însă dacă „reformiștii“ educației au timp să îl studieze: ar afla exact de unde trebuie începută schimbarea în învățămîntul românesc.

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.