Scrisul nu scrie efectiv

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Există, probabil, o nouă cerință a Ministerului Educației, adresată cadrelor didactice: aceea de a realiza lucrări științifice. Asta ar explica de ce e plin site-ul didactic.ro de astfel de lucrări. Cu alte cuvinte, dascălul nu mai trebuie pur și simplu să presteze la catedră, ci, în plus, trebuie să își adune experiența într-un referat util colegilor, generațiilor viitoare, pedagogiei însăși.

M-am oprit asupra referatelor unor e­du­ca­toare, care au avut ca obiect de studiu „dezvoltarea limbajului în etapa pre­șco­lară“: un bazar de platitudini, de clișee dulcege, de in­formații culese de pe Internet și însăilate delirant. Dar, mai ales, greșeli de exprimare inadmisibile.

Cîteva exemple (ortografia și coerența aparțin autorilor):

● Lucrarea cu titlul „Structura comunicării umane“ începe glorios cu următorul panseu, ca bază de expunere a propriilor revelații: „Cînd vorbim despre comunicare, avem tendința să credem că se desfășoară oarecum normal, de la sine, în familie, în diferite situații, cînd adultul își adaptează limbajul la nivelul de înțelegere al copilului“. Nu-i așa că nu v-ați gîndit? Urmează un lung pasaj în care ni se explică temeinic ce este comunicarea, după care autoarea trece la specificul activităților din grădiniță: „Activitatea preșcolarilor nu este centrată pe comunicarea scrisă. Scrisul este doar observat, se știe de existența lui, dar nu scrie efectiv (!). Preșcolarii trasează pe contur, unește (!) punctele, desenează liber, colorează“. În referat sînt subliniate și motivele pentru care comunicarea ar putea da greș: „Consider că dacă receptorul din varii motive (boală, oboseală) nu a fost suficient de bine captat, nu reușește să interiorizeze cunoștințele predate. Lipsa continuității la ore, indiferența față de sistem duce (!) la neimplicarea elevilor în activitate. De fiecare dată cînd ne oprim din expunerea ideilor, deoarece trebuie să temperăm un copil neatent, să închidem telefonul unei domnișoare distrate, cel mai mult are de suferit actul predării. Aceste întreruperi duc la reluarea informațiilor și implicit la pierdere de timp“.

 ● Un proiect de cercetare pentru obținerea gradului I, realizat de o educatoare sub îndrumarea Universității București, cu titlul „Specificul învățării verbului în activitățile de educare a limbajului“. În argumentația alegerii obiectului de studiu stă scris:  „Cea mai mare bucurie a părinților este aceea de a-și vedea co­piii sănătoși, cu vorbirea și scrierea «frumos curgătoare și limpede ca cristalul» așa cum a gîndit și marele Ion Creangă, cel care s-a dăruit copiilor ca nimeni altul“. Știu că par meschină cu asemenea observații, dar „marele Ion Creangă“ s-a gîndit la Ozana, nu la sănătate, vorbire și scriere.

 ● Alt referat, tot despre rolul poveștilor în dezvoltarea limbajului. Sau, mă rog, așa scrie în titlul lucrării, fiindcă pe parcurs autoarea descoperă că basmul combate și nevrozele sau stările de agitație: „Educatoarea, în grădiniță, utilizează basmele și poveștile pentru a-i calma pe copii, povestirea realizîndu-se într-o atmosferă relaxantă, liniștitoare și captivantă (…)“. Se revine, apoi, la ideea inițială, cu concluzia: „Expunerile orale ale unor opere literare, povești sau basme, trebuiesc (!) realizate cu tonul potrivit folosind un limbaj plăcut cu cuvinte alese pentru a emoționa copilul și a-l capta și coopta în dezvoltarea capacității de comunicare a viitoarei generații ce se ivește în prezent în persoana micului preșcolar  așezat pe scăunelele puse în formă de semicerc“.

 ● Iată și ce pot învăța copiii de la Ion Creangă: „Ascultînd poveștile lui Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viața satului – oameni harnici, curajoși, înzestrați cu stăruință și dîrzenie, optimiști, veseli, glumeți, dar și hotărîți să lupte pentru o viață mai bună, pentru izbînda dreptății, a cinstei, a adevărului“. Așadar, nu despre capre rîioase sau oameni leneși spînzurați a scris marele povestitor, ci, s-ar zice, despre Robin Hood sau despre răscoala de la 1907.

 ● Lucrarea „Rolul formativ al poeziei“ începe cu un portret emoționant, liric, al educatoarei care urmează să predea poezia: „Educatoarea este acea fiinţă care are capacitatea de a înlocui multe mame în acelaşi timp, oferind copiilor care-i sînt încredinţaţi sentimentul de siguranţă de acasă. Este fiinţa sensibilă, capabilă să pătrundă în sufletul fiecărui copil cu care vine în contact, să-i înţeleagă nevoile şi să răspundă acestora oferind şanse egale tuturor copiilor din colectiv“.  Un articol despre modalitățile de atragere a copiilor spre citit începe cu un citat „bine ales“ din Liviu Rebreanu: „…fiecare cuvînt din limba naţională e chinuit, e trăit de neamul întreg, în viaţa lui sufletească comună de veacuri şi milenii…“

În final, mi se pare important să fac această precizare: mă bucur sincer că există site-ul didactic.ro. Cred că este un site util comunității didactice și cred că cei care l-au construit au reușit ceva ce instituțiile statului se străduiesc din greu să o facă: un dialog viu între dascălii din toată țara. Mă întreb însă dacă „reformiștii“ educației au timp să îl studieze: ar afla exact de unde trebuie începută schimbarea în învățămîntul românesc.

Maria Iordănescu este psiholog.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Adriana Bahmuțeanu a ajuns pe mâna medicilor Foto Adrian Bahmuțeanu   Facebook jpg
Adriana Bahmuţeanu a ajuns la medic după ce a protestat în faţa Tribunalului. „Dacă vi se pare că în poza asta eram împăiată, e de la anestezie”
Adriana Bahmuțeanu a organizat, pe 7 aprilie, un protest în mijlocul străzii, în fața Tribunalului București, în care a militat pentru drepturile mamelor.
club noapte republica dominicana EPA EFE (2) jpg
A căzut tavanul peste ei la un concert! 113 morți și 160 de răniți
eară de coșmar în capitala Republicii Dominicane! Clubul de noapte Jet Set din Santo Domingo s-a transformat într-un mormânt pentru peste 100 de oameni.
bursa indici FOTO Shutterstock
Barilul de petrol a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, după ce China a răspuns „la greşeala repetată” a americanilor
Cotaţia petrolului a atins miercuri, 9 aprilie, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în contextul în care intensificarea războiului comercial pune în pericol cererea de energie, după un nou val de tarife vamale anunţate de SUA şi China, potrivit Bloomberg.
Horoscop jpg
Horoscop 10 aprilie. Taurii nu trebuie să rateze niciuna din şansele nou ivite, Săgetătorii pierd bani
Horoscop 10 aprilie.Află ce ți-au pregătit planetele și cum poți profita de influențele astrale ale acestei zile. 
sardine pixibay jpg
Super-alimentul care ajută inima și vă ferește de depresie si Alzheimer. Este bogat acizi graşi omega-3, vitamine și minerale
Un super-aliment bogat în acizi graşi omega-3 care ajută la combaterea inflamaţiei şi la scăderea colesterolului are și multiple beneficii pentru inimă, creier și oase.
thumbnail Foto Murfatlar Vinul jpg
Murfatlar Vinul , cea mai premiată cramă la ”Concours Mondial de Bruxelles 2025”, sesiunea dedicată vinurilor rosé
Murfatlar Vinul își reconfirmă poziția de top în industria vitivinicolă romanească, obținând cele mai multe medalii la prestigiosul ”Concours Mondial de Bruxelles 2025”, sesiunea dedicată vinurilor rosé.
Sfaturi pentru instalarea sistemelor de supraveghere i¦én locuint¦ªa ta jpg
Sfaturi pentru instalarea sistemelor de supraveghere în locuința ta
Instalarea unui sistem de supraveghere în locuință nu doar că îți oferă un plus de siguranță, dar îți aduce și liniștea că cei dragi sunt în siguranță, fie că ești acasă sau nu. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, alegerea și instalarea corectă a acestor sisteme poate părea complicată.
pacient  foto   Shutterstock jpg
Încep lucrările la Institutul Regional de Oncologie din Timişoara. Alfred Simonis: „E cea mai mare finanțare”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis, a anunţat, miercuri, că a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la Institutul Regional de Oncologie din Timişoara. Potrivit lui Simonis, aceasta ar fi cea mai mare finanţare din domeniul sanitar, în afara Capitalei.
dinamo fani rps8755 1 jpeg