Școala, un lux?

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Școala, un lux? jpeg

„Copiii mei au fost nevoiți să-și devină propriii profesori” – povestește Maya, o femeie de 40 de ani din Filipine, care lucrează ca menajeră în Cipru. Cînd școlile au fost închise în Filipine, ca peste tot în lume, cursurile au continuat online. Pentru cei care își permiteau – adică aveau atît dispozitivele necesare, cît și conexiune la Internet. Pentru ceilalți, profesorii au sfătuit părinții să își instruiască singuri copiii, acasă, să le citească manualele și să-i ajute să-și facă lecțiile. Un soi de homeschooling buchisit în familie, în care părinții au devenit peste noapte atît profesori, cît și liantul dintre copii și instituție: săptămînal mergeau la școală, unde extrăgeau dintr-o cutie teste pentru copii, copiii le rezolvau, după care testele rezolvate erau înapoiate profesorilor, pentru evaluare.

Copiii Mayei au rămas, în tot acest timp, în grija bunicii, căci mama lor nu s-a putut întoarce la ei, de frică să nu-și piardă locul de muncă. Dacă rămîneau granițele închise? Dacă s-ar fi înăsprit condițiile de călătorie? Ce s-ar fi ales de familia ei dacă ea nu s-ar fi putut întoarce în Cipru? Cum familia îi e dependentă de salariul pe care îl primește aici (în Filipine nu doar că nu și-a găsit un loc de muncă atît de bine plătit, dar în prezent rata șomajului a atins un nivel record de 45,5%), și chiar dacă știe prețul pe care îl plătește pentru acest salariu, Maya a ales totuși să asigure bunăstarea copiilor – o bunăstare care înseamnă, de fapt, strictul necesar. Cum s-au descurcat copiii cu școala în timpul izolării? „Bunica lor nu-i poate ajuta, iar copiii mei au fost lăsați, pur și simplu, să se ajute reciproc în descifrarea manualelor. Chiar dacă sînt extrem de mîndră de ei și știu că muncesc foarte mult, prezența unui profesor le este vitală. În definitiv, nu poți cere unor copii de 10 și 12 ani să devină, peste noapte, autodidacți la toate materiile.”

În alt univers, în Franța, pentru Yvonne, elevă în al doilea an de liceu, care nu a avut nici o dificultate în accesarea cursurilor online, izolarea cauzată de pandemie i-a fost catalizator pentru conștientizarea unui alt tip de probleme. „Pe termen scurt, este acceptabil, dar la nesfîrșit devine obositor și frustrant. Chiar dacă sîntem o generație considerată că trăiește permanent online, iar părinții ne ceartă că ne mutăm viața în plan virtual, perioada asta ne-a făcut să înțelegem, cel puțin pe mine și pe colegii mei, cît de importante sînt interacțiunea umană și educația într-o sală de curs normală. Și, sincer, nici nu mă mai puteam concentra coerent la învățătură. Pentru mine, online-ul e mai mult un spațiu de relaxare, iar cînd suprapui educația obligatorie peste acest spațiu, nu mai înțelegi nimic, nici din una, nici din alta.”

În Franța, un sondaj al Ministerului Educației arată că 94% din profesorii de școli și 90% din profesorii de colegiu și liceu au păstrat contactul cu elevii lor în perioada izolării, iar numărul elevilor aflați în dificultate de a accesa cursurile online este în jur de 5%, problemele cele mai mari fiind legate de viteza Internetului sau de performanța dispozitivelor.

În Filipine, doar 26% din școlile publice sînt conectate la Internet, iar cinci mii de școli nu au nici măcar electricitate.

În România, 20% din școlile publice nu sînt conectate la Internet, aproape un milion de copii înscriși în învățămîntul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv funcțional, iar 250.000 de elevi nu au nici un soi de acces la cursurile online.

Indolența made in Romania

Deși, pe hîrtie, țară europeană, la capitolul „educație” România este mai degrabă doar fardată cu „valori” europene prin discursuri și avîntări nesusținute. Lăsînd la o parte faptul că, de la Revoluție încoace, la conducerea Ministerului Educației s-au perindat mai mulți miniștri decît degetele de la mîini și de la picioare – între care Ecaterina Andronescu a avut nu mai puțin de patru mandate –, lăsînd la o parte și faptul că multele viziuni de reformare a sistemului au dus în prezent la o Românie unde abandonul școlar este în floare, sistemul este subfinanțat, iar învățămîntul universitar este nealiniat pieței de muncă, pandemia a mai tras un semnal de alarmă (dacă mai era cazul) asupra modului în care educația este tratată la nivel decizional.

Deși au existat asigurări că acei 250.000 de elevi vor primi tabletele necesare pentru accesarea cursurilor online în timp util și deși existau fondurile necesare, acest lucru nu s-a întîmplat. Termenul preconizat pentru distribuirea tabletelor fusese anunțat inițial de actualul ministrul al Educației ca fiind 10 septembrie. Dar – căci în România există mereu acest diabolic „dar” –, într-o dezbatere organizată online de Fundația World Vision, ministrul Educației, Monica Anisie, a ținut să precizeze că, deși ministerul a alocat fonduri, nu de el ține achiziția în sine.

Ceea ce s-a dovedit o bună portiță de scăpare. La conferința de presă susținută pe 1 septembrie, cu ocazia deschiderii noului an școlar, Monica Anisie a anunțat că, din păcate, aceste tablete nu vor ajunge la elevi la timp. Cauza: Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, care a organizat o licitație cu un rezultat „dezastruos”. Pe de altă parte, ONAC, într-un răspuns oficial solicitat de ziarul Libertatea, a dat vina „pe termenele de livrare prea relaxate propuse de firme”. „În total, au fost nouă loturi, iar pentru celelalte șase va trebui reluată licitația, fiindcă nu au fost oferte conforme cu termenul foarte scurt de livrare – practic, ofertele au avut termene de livrare diferite față de cele solicitate de Ministerul Educației în caietul de sarcini” – se menționează în articol.

Repetînd, în conferința de presă, că Ministerul Educației nu are nici o vină, Monica Anisie a mai adăugat că, în chiar momentul în care a aflat „din presă” ceea ce s-a întîmplat cu această licitaţie, a și cerut demisia directoarei ONAC.

Ce este acest ONAC? Potrivit unui alt articol, din Newsweek România, ONAC-ul este o instituție înființată în 2018 de Guvernul Dăncilă, la solicitarea fostului ministru al Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, „Ideea promovată de Eugen Orlando Teodorovici venea, de fapt, de la ALDE, parteneri de guvernare ai PSD. Aceasta a fost îndeplinită pe loc de premierul de atunci, Viorica Dăncilă, care a emis în acest sens Ordonanța de Urgență nr. 46 din 31 mai 2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național de Achiziții Centralizate. Tot la recomandarea ALDE, premierul Dăncilă a decis să o numească pe Cornelia Nagy în funcția de președinte al ONAC, cu rang de secretar de stat” – scrie Petru Zoltan, completînd, în același articol, întregul CV al doamnei Cornelia Nagy, care, pe scurt, sună cam așa: „Șefa ONAC a lucrat în sistemul vamal încă din perioada comunistă, apoi a devenit loială grupării Tăriceanu”.

Educația în România nu stă deloc pe roze. În prezent, este mai degrabă pictată în roșu, verde și galben – culorile celor trei scenarii în care autoritățile decid cum se vor desfășura cursurile (online, în clase sau hibrid – prin rotație). Pe 9 septembrie, Direcțiile de Sănătate Publică au stabilit harta acestor scenarii, potrivit căreia 43 de localități din România vor fi nevoite să înceapă școala în scenariul roșu – adică online.

Este însă și un scenariu viabil pentru accesul exclusiv online al elevilor din aceste zone? O anchetă a Digi24 arată că „în multe dintre aceste comune sau chiar orașe, școala online pare o utopie în condițiile în care elevii nu au de pe ce să învețe. Nu au tablete, laptop-uri sau telefoane. Cele promise de Guvern nu au venit, școlile și primăriile nu au bani să le cumpere, iar părinții nu își permit să plătească acum cîteva sute de lei pe astfel de dispozitive”.

Bineînțeles, pandemia a dat peste cap întreaga omenire. Bineînțeles, cu toții ne-am abătut de la rutina unei normalități pe care o luam de bună. Cu toate acestea, plasa de siguranță cu care fiecare societate a reușit să contracareze dezechilibrele a indicat nivelul de trai și parametrii funcționării structurilor de rezistență. Iar în România, plasa de siguranță pentru educația multor copii nu există. Există, în schimb, multă vorbărie și multe promisiuni. Și așa, încetul cu încetul, școala se transformă într-un veritabil produs de lux.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.