Sărăcia ca divertisment

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Emisiune, într-una dintre seri, la Antena Stars: domnul Mihai Morar invită la masă, în direct, o familie săracă, extrem de săracă, din România. Pe burtieră scrie, analfabet, „N‑au servit (sic!) niciodată o masă decentă“. Apar doi oameni necăjiți, stingheri, împreună cu cei trei copii ai lor. Camerele de filmat sînt îndreptate spre gura și mîinile invitaților care abia prididesc să mănînce ce li se pune în față, printre comentariile moderatorului: „Atenție, dragi telespectatori, acești oameni nu au mîncat niciodată mazăre sau fasole“, „Atenție, dragi telespectatori, acasă ei nu au masă, întind niște ziare pe jos, locul în care stau are 9 metri pătrați, o masă ca asta, din platou, nici nu ar încăpea…“ (o masă de restaurant cu greu ar încăpea în casele multor români, fără să fie atît de săraci). Mama este invitată, la masa îmbelșugată, să povestească despre afecțiunile grave pe care le are, tatăl începe să dea amănunte intime despre corpul femeii, dar povestea lui este întreruptă brusc de chelner, care aduce papanași. Toți cei de la masă sînt întrebați ce se află în farfurie, iar Morar este satisfăcut că nici unul nu dă răspunsul corect. În toiul mesei, pentru că  domnul Morar are de discutat cu adulții, copiii sînt trimiși în zona de dulciuri. Numai că unul dintre cei mici vrea să mai rămînă la masă fiindcă nu a terminat de mîncat mazărea. Toți sînt înfometați și stingheri. Numai domnul Morar este mulțumit că scenariul decurge așa cum a fost proiectat.

Un „spectacol“ grotesc, în care niște oameni amărîți sînt doar instrumente de marketing și de anexat sufletele telespectatorilor la butoniera realizatorilor și la rating-ul televiziunii. Nimic bun nu se întîmplă: orice ajutor pe care acești „jurnaliști“ pretind că îl oferă strivește pur și simplu demnitatea familiei, pîngărește biografia acestor copii, o biografie care va cuprinde de-acum această secvență de teribilă umilință.

Cînd vezi astfel de imagini, începi să iei la rînd, în gînd, toate instituțiile de stat sau private care stau cu ochii pe televizoare și pe cetățeni, fiindcă asta le e meseria, și să te/le întrebi: în fișa postului celor de la CNA se află doar cenzurarea capetelor tăiate, a sînilor dezgoliți și a cuvintelor deocheate? Nu-i oare la fel de indecent, de inuman să momești într-un platou de televiziune niște oameni săraci cu promisiunea unor pomeni, cu condiția să facă spectacol din neajunsurile, neputințele și bolile lor? Iar în fișa postului celor de la Autoritatea pentru Protecția Copilului sînt doar indicații care vizează apărarea integrității fizice și emoționale, nu și a demnității, a imaginii, a vieții private ale unor copii ai căror părinți au foarte puțin de ales? Breasla jurnaliștilor a devenit aservită doar entertainment-ului cu orice preț şi se emoționează doar în fața închiderii Arenei Naționale?

Am văzut și am auzit tot ce poate fi mai rău, în cei 25 de ani de libertate a „presei“. Nu există nici o speranță, atîta timp cît presa este făcută, adesea, de oameni care pur și simplu nu au educație, nici profesională, nici școlară, nici sufletească. Lucrurile merg din ce în ce mai rău: de ani buni ni se perindă prin fața ochilor subiecte senzaționale, în prime-time, cu oameni bolnavi care-și exhibă rănile și suferința ațîțați de moderatori, cu fete tinere care ar avea nevoie, mai curînd, de ajutor psihiatric, dar care sînt puse să facă spectacol din mizeria în care trăiesc, cu fetițe sau băieți de numai cîțiva anișori puși să își legene șoldurile pe manele, cu mame dezaxate care sînt plătite să vîre cuțitul în rănile din biografia copiilor etc. Pe scurt, nimic, nici o faptă bună, nici un personaj cumsecade, nici un vis rezonabil, nici un talent sclipitor nu rămîne în afara jocurilor ignare care se petrec în presă, devenită o adevărată „curte a miracolelor“.

Ce e de făcut? Pe termen scurt, mai nimic, cred. Pe termen lung, mai mult ca oricînd avem nevoie de oameni școliți, educați de sisteme de învățămînt performante, care să înlăture din fața televizorului spectatorul și jurnalistul analfabet.

Încheierea emisiunii despre care am vorbit a fost și ea senzațională: la un moment dat, domnul Mihai Morar spune familiei că vor continua să mănînce în spatele scenei, fiindcă trebuie să cheme următorii invitați. Între aplauze comandate, extazul moderatorului și plecarea gîrbovită a familiei, intră următorul titlu și următorul subiect: „Regii fițelor, din nou la cuțite! Țăranul din Maserati și sexy avocata, pentru prima oară față în față!“

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic