Să te măriţi bine!

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
Să te măriţi bine! jpeg

Nu era o fată frumoasă, nici prea deșteaptă, deși avea toate datele să fie și una, și alta – înăltuță, subțire, cu un păr lung și negru, cu trăsături cam prea ascuțite, de pasăre oarecum exotică, cu note bune în special la matematică, din cîte îmi amintesc. Însă era, ca multe alte gîsculițe de atunci care își plîngeau pe umăr una alteia cînd aveau necazuri în amor, lipsită de personalitate. Așa eram și eu, de altfel, așa că mă refugiam în muzici rebele, scriam mult și prost, purtam cele mai lălîi și lipsite de vino-încoa’ cămăși ale lui taică-miu care să-mi acopere fundul „prea mare“, stăteam cocoșată ca să-mi ascund complexele și-mi rupeam unghiile cu disperare, la fel cum mi le rup și acum cînd mă plictisesc. De fapt, toate ne plictiseam. Cumplit. Drumurile de la școală acasă erau lipsite de orice aventură, ieșirile în oraș „la o cola, cu fetele“ – patetice. Cu toate uram adolescența și ne uram pe noi înșine. Dar fata asta, care nici măcar nu era cu mine în clasă și nu făcea parte din găștile de gagici în permanență deprimate, îndurerate, părăsite de iubiți inexistenți, părea să nu se plictisească. Era senină. Iar seninătatea ei, la un moment dat, era angoasantă pentru noi, celelalte, care sufeream. Nu știam ce face în timpul liber, însă probabil că nu făcea nimic. Știam, în schimb, că era un copil de bani gata care își permitea orice, deși pe vremea aceea banii părinților nu prea se afișau prin licee. Asta ar fi fost o explicație pentru seninătatea ei absolută.

Mai tîrziu, am devenit întîmplător prietene pe Facebook, deși ne cunoscuserăm foarte puțin. Am urmărit-o o vreme și am văzut în imagini mai vechi cum a crescut, păstrîndu-și seninătatea și arătînd impecabil la 20, 30, aproape 40 de ani, fără să fie totuși, niciodată, frumoasă. Însă arăta cumva „corect“. La 20, a trebuit să facă o facultate, așa că a ales ASE-ul. Jumătate dintre fetele din liceul meu care nu aveau o vocație anume alegeau ASE-ul. Mai departe, și-a propus probabil să se descurce prin forțe proprii – aici, îmi pot imagina primele discuții cu părinții în care fata noastră, în sfîrșit, începuse să se maturizeze, refuza să preia firma lu’ tata, să accepte pentru început postul de director executiv sub stricta lui supraveghere. Își dorea să fie ea însăși, deși nu prea știa cum. Așa că s-a angajat într-o corporație. Acesta a fost momentul în care am întîlnit-o pe stradă, acum mai bine de 15 ani. Era îmbrăcată într-o ținută business despre care își imagina că i se potrivește, așa că stătea dreaptă de parcă ar fi avut un băț în fund, eu eram încă o hippioată întîrziată căreia îi era oarecum jenă de geaca ei de piele de la second-hand, între noi nu exista nici o chimie. Ca în orice corporație, fata a avansat în funcție. Avea pe Facebook doar poze de pe la conferințe, teambuilding-uri, workshop-uri, training-uri, nimic cu ea acasă, nimic din viața personală, nimic cu o posibilă pisică. Era la fel de bățoasă și zîmbitoare, într-un grup de bățoși ce voiau să pară cool. Pentru fiecare poză primea maximum 30 de like-uri de la colegii ei de corporație.

O vreme a dispărut de pe Facebook și ulterior am presupus că era o perioadă în care încerca din nou să se descopere pe sine. Alte discuții cu părinții, probabil: „Tati, nu merge așa! Sînt obosită, n am nici o șansă să ajung CEO, ar trebui să muncesc douășpatru din douășpatru, nu știu dacă se merită!“ Așa că tati a decis să-i facă o firmuliță, firma ei. Ce vrea fata! Iar fata a cedat, a acceptat în sfîrșit un ajutor concret din partea părinților și a vrut o firmă de design. Și-a deschis firma și a revenit în forță pe Facebook, pentru promovare. Veioze, carpete, colțișoare plăcute și ambientale în living, șervete împăturite la dungă pe mese romantice cu lumînări, tejghele de bar, toate aceste spații, obiecte și obiecțele create și imaginate de ea. M-am uitat la poze și mi-am zis: stai un pic! Fata asta o fi fost poate frumoasă și deșteaptă în liceu și ne-am înșelat noi, celelalte, însă pot să bag mîna în foc că nu avea mai mult simț artistic decît o soție casnică ce croșetează un milieu. Însă tot ce ne arăta ea pe Facebook părea OK, de bun gust, angajase oameni care să-i pună ideile în practică. Și atunci mi-am dat seama de o calitate a fetei pe care pînă atunci nu o băgasem în seamă – avea ambiție. Însă noile ei postări plușate, matlasate și colorate tot nu adunau mai mult de 30 de like-uri. Alte discuții posibile în familie: „Tati, nu merge! În lumea asta a designului și a modei e o mafie… Firmele mici n-au nici o șansă, iar tu cu industria ta farmaceutică (să zicem) nu mă poți ajuta!“

Da, fata avea ambiție, dar nu se pricepea la design, dar sînt de admirat toate încercările ei de a face ceva cu viața ei, pînă în acest punct al poveștii noastre. Din nou a dispărut de pe Facebook, pînă cînd au apărut pozele de la nuntă. Limuzina, rochia, buchetul. Și mirele. Un tînăr antreprenor american atipic. Hispanic și nonconformist. Dintr-odată, 500 de like-uri, că așa-i la nuntă. Apoi, alte sute de like-uri la postările legate de mutarea ei în Florida și părăsirea țărișoarei dragi. Lacrimi și urări de bine.

În ultima vreme, fosta mea amică din adolescență postează doar poze cu plajele paradiziace pe unde se plimbă cu bărbatul ei, într-o nesfîrșită lună de miere. Nu mai face nimic – nici muncă dedicată corporației și nici milieuri. Însă e măritată cu un american bogat și asta ar trebui să merite toată aprecierea, pentru că, în sfîrșit, postările ei adună like-urile cuvenite. Ba chiar, săptămîna trecută, m am întîlnit cu o cunoștință comună care mi-a povestit fascinată despre X care „s-a măritat cu un american și stă în Florida“. Cam atît despre ea. Este sau nu este o poveste de succes?

Se pare că trăim (încă) într-o societate tradițională în care, pentru mulți, măritișul contează mai mult decît strădaniile unei femei de a-și face o carieră, cu sau fără banii părinților, de a deveni din non-creativă creativă, de a obține ceva doar pentru sine. Ceea ce se discuta în urmă cu o sută de ani la țară, la coada vacii, dar și în mediile sus puse despre cutare care „a avut noroc, s a măritat bine“, „i-a pus Dumnezeu mîna-n cap, a luat-o unul bogat“ (sau „străinul“, căci la noi a existat întotdeauna un snobism legat de acest gen de uniune), s a mutat, cumva indirect, în spațiul virtual. Însă au și femeile vina lor, cele care își afișează măritișul, familia, vacanțele prin insule sau aiurea ca pe niște „realizări“ personale. Fericirea în sine nu mai este un ideal, este o realizare care trebuie bifată. Să arătăm tuturor cît sîntem de fericiți! În aceeași categorie, cea a realizărilor, intră de multe ori și copiii. A face (și a crește) un copil nu mai este un lucru firesc care vine de la sine, e un „proiect“ reușit. Copilul poate să umple un gol, să fie un răspuns pe care nimeni nu-l poate contrazice la întrebarea „Ce ai realizat în viață?“. Însă copii nu „se realizează“, se nasc pur și simplu.

Foto: flickr

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.