"Să privim monstrul în ochi" - interviu cu profesorul Roger GRIFFIN

Publicat în Dilema Veche nr. 404 din 10-16 noiembrie 2011
"Să privim monstrul în ochi"   interviu cu profesorul Roger GRIFFIN jpeg

"Oamenii au o capacitate extraordinară de a face faţă unor realităţi multiple", a spus Roger Griffin în timpul conferinţei "Modernism and Terrorism", susţinută joi, 27 octombrie, în cadrul proiectului "Cultura bate criza" - conceput de Sorin Alexandrescu şi organizat cu sprijinul Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii şi al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

Roger Griffin este profesor de Istorie modernă la Oxford Brookes University, autorul a peste 120 de studii despre modernism şi fascism, precum şi a două monografii: The Nature of Fascism şi Modernism and Fascism. The Sense of a Beginning under Mussolini and Hitler.

În ce fel se modifică noţiunea de terorism, percepţia asupra lui de la o ţară la alta, de la un individ la altul?

Pentru o persoană din România, nu va avea un impact foarte puternic, întrucît nu au existat experienţe directe ale unor atacuri teroriste asupra societăţii româneşti. Prin comparaţie, Franţa, de exemplu, s-a confruntat cu terorismul în timpul Războiului algerian de Independenţă, prin Frontul Naţional de Eliberare; la fel şi Spania – care a avut parte de mai multe decenii de atacuri ETA. Multe ţări au trăit experienţa terorismului, dar acesta s-a întins neuniform pe glob. În cazul unora dintre ţări, atinge o coardă sensibilă, pentru altele – nu prea. Fiecare ţară are propria imagine asupra terorismului, răsfrîntă prin intermediul experienţei istorice: ruşii se gîndesc la ceceni, americanii – la 11 septembrie, cei din Sri Lanka – la Tigrii Tamili, astfel că profilul şi impactul terorismului variază enorm.

Ce tipuri de terorism aţi identificat în studiile dvs.? Cum îşi aleg teroriştii ţintele?

Există mai multe tipuri de terorism şi depinde de context. În noua mea carte – The Metapolitics of Terrorism. From the Sicarii to the New Knights Templars (Palgrave, 2012 ) – încerc să fac o distincţie între o tipologie concretă şi una abstractă, fapt ce m-a dus la conturarea a trei categorii.

În primul rînd, este vorba despre cei care îşi apără ţara şi pămîntul de ocupaţie. Dacă eşti în această situaţie, şi vezi cum „nemernicii“ îţi distrug cultura sau îi ucid pe cei pe care îi iubeşti, devine o situaţie personală, extrem de concretă. Cum ar fi dacă norvegienii ar reveni în Marea Britanie şi ar spune: „Am fost cîndva în nordul Angliei şi acum îl vrem înapoi!“. Reacţia ar provoca aproape sigur un război terorist al noilor vikingi, care şi-ar apăra „pămîntul sacru“ – un amestec de ţară, teritoriu fizic, cultură, tradiţie, Dumnezeu. Împreună, acestea constituie ceea ce numesc în cartea mea nomos, o boltă sacră.  

În al doilea rînd, există un anumit tip de terorism cu o dimensiune mai puţin concretă, care duce la atacuri împotriva „sistemului“. Acesta reduce întreaga lume la ideea că „sistemul“ distruge tot ceea ce e pur şi important în viaţă, astfel că este necesară violenţa pentru a-l „arunca la gunoi“ („flush it down the toilet“) – după cum spune Travis Bickle, protagonistul filmului Taxi Driver, care se convinge pe sine că, prin uciderea proxeneţilor, atacă şi curăţă astfel sistemul. În mod asemănător, cînd Timothy McVeigh aruncă în aer clădirea Alfred Murrah din Oklahoma, el nu creează direct o nouă societate. În schimb, şi-a conceput atacul ca pe un semnal dat americanilor că ţara lor este ocupată de un guvern sionist (ZOG – Zionist Occupation Government) şi că vărsarea de sînge ar putea purifica un sistem corupt şi ticălos, declanşînd reînnoirea. În acest caz nu aperi ceva concret, precum cultura ta, ci creezi un spaţiu pentru ceva nou. O nebuloasă de anxietăţi, confuzii şi resentimente se cristalizează într-un plan, o ţintă. Mecanismul intern care are loc în mintea unui individ plin de ură şi confuzie este transpus în filmul Fight Club. La acest lucru am făcut referire, atît în carte, cît şi în prezentarea mea – îl avem pe Nietzsche, cu o armă, spunînd: „Trăieşte mai intens! Dacă nu-ţi schimbi viaţa, îţi zbor creierii!“. Nemaipomenit este că scriitorul nu a aruncat nimic în aer, ci a scris o carte despre asta. A înţeles cum funcţionează terorismul modern, dar nu a acţionat în direcţia lui decît în ficţiune.

Al treilea tip de terorism este important din perspectivă istorică, deoarece a inspirat două evenimente majore: crearea statului Israel şi islamismul. El reprezintă un hibrid – cineva care pare a apăra un nomos, dar care face, de fapt, altceva, întrucît acel nomos nu mai există sau este doar proiectat în istoria contemporană. Atît teroriştii evrei de după 1945, cît şi islamiştii zilelor noastre apără o tradiţie culturală deja existentă, dar, în acelaşi timp, încearcă să creeze un nou nomos (Statul Israel, Califatul Global), însă în moduri foarte diferite.

Statul modern al Israelului este produsul unui salt extraordinar de imaginaţie mitică, care i-a inspirat pe evrei să lupte, să arunce în aer şi să distrugă, pentru a-şi recupera „pămîntul promis“.

În cazul islamismului, punerea la pămînt a Turnurilor Gemene nu doar apără islamul tradiţional. Este văzut, de asemenea, ca un stadiu al încercării de a înlocui Vestul cu islamul global, deoarece, chiar dacă „Vestul“ nu ocupă militar pămînturi islamice, el, ca forţă culturală, ameninţă aruncarea islamului în rîndul culturilor învechite. Practic, luptă împotriva unei ameninţări culturale, care este Vestul, iar acesta a fost redus la capitalism, care a fost, la rîndul său, redus la un simbol singular puternic: Turnurile Gemene. Iar ceea ce e fascinant e că două cărţi – atît Fight Club, cît şi Mao II al lui DeLillo –, ambele scrise înainte de 11 septembrie, văzuseră deja Gemenii ca pe un simbol al capitalismului care trebuie distrus. Imaginaţia unui artist poate fi mult mai puternică decît raţiunea unui membru al lumii academice...

Le-aţi cerut studenţilor dvs. să-şi imagineze că sînt terorişti şi că trebuie să planifice un atac. Cum au reacţionat la o asemenea provocare?

Cînd mintea umanistă nu înţelege ceva, tinde să-l demonizeze. Deoarece este mult mai la îndemînă să-i consideri pe terorişti nebuni, psihopaţi. Însă trebuie să mergem dincolo de explicaţii simpliste. Unele evenimente ale istoriei ţin de fapte, date, arhive. Dar istoria cu care mă ocup eu se concentrează pe încercarea de a înţelege de ce oamenii fac anumite lucruri. Iar acest lucru necesită un alt tip de abordare – empatia metodologică. La fel ca atunci cînd citim un roman şi personajul principal este, să spunem, o femeie care a făcut un avort, dacă este bine scris şi îi permiţi imaginaţiei să funcţioneze, poţi ajunge să te identifici cu femeia care a pierdut un copil, chiar dacă eşti bărbat. Astfel, trebuie să iei această capacitate şi să o foloseşti pentru înţelegerea istoriei şi mai ales a ororilor ei. Să luăm Holocaustul, spre exemplu; nu e suficient să spunem „Naziştii erau nişte monştri“. Erau monştri, dar să privim un pic acest monstru în ochi.

Dacă trăieşti o viaţă mizerabilă, de pe o zi pe alta, fără să ai nimic de pierdut, unul dintre modurile de a-ţi rezolva problemele acestei existenţe este acela de a-ţi oferi o cauză, prin care te convingi pe tine însuţi că, deşi nu poţi construi, poţi măcar crea condiţia de bază pentru construire. Prin distrugerea întruchipărilor decadenţei sau a unei ordini vechi şi rele, cei precum naziştii, islamiştii, anarhiştii se autoconving că ei contribuie cu ceva la a face istoria mai bună, la a salva lumea de corupţie.  

Terorismul este un produs special al epocii moderne, în care crezi în crearea unui nou viitor prin întoarcerea spre un trecut mitic.

Deci ce se întîmplă, de fapt, într-o minte teroristă?

Teroristul reprezintă persoana duplicitară fundamentală: trăieşte la exterior într-o lume, în vreme ce aparţine, în realitate, alteia. Teroristul suferă un proces de dedublare eroică (heroic doubling). Minţile noastre nu sînt supuse unui timp liniar. Trăim într-un „timp al ceasului“, dar în minţile noastre există multi-universuri. Şi dacă ne închidem într-unul dintre acestea, cineva care pare obişnuit poate ajunge să facă lucruri neobişnuite, extraordinare. Energia, determinarea, convingerea necesare pentru a ataca Turnurile Gemene sînt uimitoare pentru un non-fanatic. Planificarea în cele mai mici detalii, starea extremă de dedicare pe care trebuie să o ai pentru a merge la un hotel, a te trezi dimineaţa, a te urca în avion, ştiind că vei tăia gîtul unei persoane cu un cutter şi că vei muri apoi în timpul unui atac-martir asupra duşmanului – această stare extremă a minţii este ceva cu care studenţii preocupaţi de terorism trebuie să se împace.

Acum zece ani, totul a funcţionat perfect pentru terorişti. Cerul era senin, de un albastru minunat, în inima New York-ului erau multe camere de luat vederi, mii de oameni la faţa locului, şi alte milioane privind live la TV... Atacul a fost redat global şi viral – toată lumea privea. A fost cel mai mare spectacol de distrugere văzut vreodată în timp real. Primul avion a fost ambiguu – toţi se întrebau dacă nu a fost un accident... Şi apoi a urmat al doilea. În acel moment, terorismul a devenit un fenomen global şi o sursă mondială de anxietate. Chiar şi românii sînt conştienţi de acest lucru, chiar dacă nu i-a atins în mod direct.

Care este influenţa mass-mediei în privinţa terorismului? Ce rol are ea?

Mass-media este aproape pasivă în acest caz. Ea are rolul de a transmite evenimente spectaculoase. Dacă e o inundaţie, dacă un prim-ministru a avut o aventură – toate acestea vor fi reflectate în presă. Mass-media este o structură instituţională menită să reflecte evenimente şi să le dramatizeze pentru a genera emoţii indirecte. Este ca o formă tehnologică de bîrfă.

Terorismul funcţionează pe principiul unei triade. El comite violenţe faţă de ţinta A, pentru a avea un efect indirect asupra ţintei B. Spre exemplu, în urma atacurilor de la 11 septembrie, milioane de oameni au devenit ţinta indirectă a terorismului, securitatea a nenumărate vieţi fiind subminată. Dar să dai vina pe media pentru diverse atacuri e ca şi cînd ai învinovăţi telefoanele mobile pentru atacurile de la Madrid, pentru că bombele au fost detonate cu ajutorul unor celulare.

Dacă scopul tău este de a teroriza, vei alege spectaculosul. Trăim într-o eră dominată de imagine şi este natural ca teroriştii să exploateze mass-media cît de departe pot. O presă responsabilă şi inteligentă sună ca exprimarea „un politician responsabil şi inteligent“. Nu stă nici în firea politicienilor, nici în cea a mass-mediei să fie astfel. La un anumit nivel, ea reprezintă doar o maşinărie care procesează şi mediază realitatea.

Cred că toată obsesia legată de mass-media este irelevantă, este ceea ce numim în engleză „a red herring“ (un hering roşu – n. red.) – adică o diversiune, nu o problemă centrală. Este o modalitate de a ne opri să ne gîndim ce spune, de fapt, un atac terorist. Înseamnă că nu mai trebuie să analizăm în profunzime. În plus, terorismul a existat mult înaintea apariţiei presei.

Putem evita sau preveni în vreun fel terorismul? Poate fi oprit/învins? Sau va exista totdeauna, schimbîndu-şi doar înfăţişarea şi modul de operare?

Terorismul va exista atîta vreme cît există asimetrii ale puterii, iar indivizi care se simt neputincioşi vor încerca să schimbe statu-quo-ul prin violenţă. Ceea ce înseamnă că va exista pentru totdeauna.

În ce fel ne poate ajuta istoria şi, împreună cu ea, această nouă direcţie – terorologia?

Lecţia istoriei este că nimeni nu învaţă din istorie. Şi chiar dacă unii oameni reuşesc să înveţe ceva, realitatea se schimbă continuu, fiind mereu unică. Dar, prin cultivarea unei înţelegeri a lumii prin perspectiva istorică, ne imunizăm împotriva percepţiei simpliste asupra realităţii, asupra teoriilor conspiraţiei şi fanatismului. Iar, prin predarea episoadelor violente din istorie, ne umanizăm studenţii, în mod paradoxal, şi creăm un curent nonviolent, contrarevoluţionar, la revoluţiile violente. Sau, cel puţin, asta sperăm. 

a consemnat Patricia MIHAIL 

Foto: A. Spineanu

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

buncăr subsol bloc Baia Mare, captură video jpg
Locatarii unui bloc din Baia Mare îşi fac, pe banii lor, un buncăr pentru situaţii de urgenţă. „Oamenii chiar au o inițiativă foarte bună, nu stau după noi”
Primarul, pe care l-au chemat să vadă isprava lor, a fost încântat, lăudându-i printr-o postare pe Facebook.
Copii centre Targu Mures FOTO CRJ jpg
Noi detalii în scandalul centrelor de plasament din Mureș: „Lipsa de interes, răsplătită cu sporuri de 55%”. CRJ cere demisia șefului Protecției Copilului
Centrul de Resurse Juridice, ONG-ul care a scos la iveală condițiile inumane în care sunt ținuți copiii cu dizabilități în patru centre din Târgu Mureş, cere, într-o scrisoare trimisă premierului, demisia președintelui Protecției Copilului.
oravita anina jpg
Cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei se află în România. Deși are un potențial uriaș, autorităților nu le pasă: „Îi încurcă acest tren”
Ruta Oravița - Anina, cunoscută și sub numele de Semeringul Bănățean, este cea mai veche și spectaculoasă cale ferată montană din sud-estul Europei.
marin cornea jpg
Doliu în muzica populară românească! A murit unul dintre cunoscuții cântăreți din perioada comunismului
Lumea muzicii populare românești este în doliu. Mărin Cornea, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți din perioada comunismului, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani, cu doar o lună înainte de a împlini 78 de ani.
cub adriana bahmuteanu png
Cum s-au distrat vedetele la Revelionul artiștilor! Adriana Bahmuțeanu, prima apariție la un eveniment monden după moartea regretatului Silviu Prigoană
Mare petrece vineri seară în Domnești. Vedetele s-au adunat cu mic cu mare pentru a sărbători Revelionul artiștilor la restaurantul prietenului lor, Costel Capac, acolo unde au deja obiceiul să se adune și să se distreze, ba chiar să taie porcul de Crăciun.
Raul Astrolog
Andreas Michaelis, ambasadorul Germaniei în Statele Unite/FOTO:X/@GermanAmbUSA
Ambasadorul Germaniei în SUA avertizează cu privire la planurile lui Trump de a revizui ordinea constituțională
Ambasadorul Germaniei în Statele Unite a avertizat că noua administrație Trump intenționează să priveze forțele de ordine și mass-media americane de independența lor și să predea „puterea de co-management” marilor companii tehnologice, potrivit unui document confidențial obținut de Reuters.
Calorifer rece frig intretinere FOTO Shutterstock
Peste 600 de blocuri din Bucureşti au rămas fără căldură şi apă caldă. Zonele care nu vor avea nici la noapte agent termic, din cauza unei avarii
O nouă avarie la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a lăsat peste 600 de blocuri din Capitală fără căldură şi apă caldă, iar pentru restul consumatorilor parametrii de de furnizare a agentului termic vor fi mai scăzuți pe perioada reparaţiilor.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care-și lasă puii în grija altor specii. Cum le păcălește să aibă grijă de ei
În lumea fascinantă a naturii, există comportamente și strategii care sfidează logica obișnuită, iar una dintre cele mai intrigante este practică de către cuc, o pasăre cunoscută pentru metodele sale unice de a-și asigura perpetuarea speciei.