Să ne organizăm puţin

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

WhatsApp, într-o după-amiază. Ding – „Băi“ Ding – „Ieşim şi noi în seara asat“ Ding – „Asat?“ Ding – „Grrr, astaaaa?“ 

Aşa începe balamucul, credeţi-mă. Unul dintre amicii tăi are chef să vă vedeţi la o terasă, undeva. O să fiţi mai mulţi, tu n-ai mai ieşit de cine ştie cînd, mai ai puţin şi putrezeşti acasă, ai făcut o gaură în canapea cu forma fundului tău, ai tocit telecomanda, e timpul să te urneşti. 

Vine şi X, şi Y, ba chiar şi Z, pe care nu l-ai mai văzut de mai bine de un an, se pare că s-a apucat de sport, a slăbit un miliard de kilograme, are cu totul alte preocupări şi o prietenă nouă, ar trebui să fie interesant. Aţi căzut de acord că ieşiţi. Urmează apoi, vreme de o oră, o foială inutilă şi neproductivă pe telefoane şi diverse forme de mesagerii, că unde să ieşiţi. Unul are o idee, altuia nu-i place fiindcă în locul ăla i-a venit ciorba rece, unul vrea afară, altul înăuntru, la aer condiţionat, dar unii fumează şi alţii nu… Mai că-ţi vine să regreţi că ai acceptat ieşirea asta, îţi bingăne telefonul ca nimic altceva (au făcut event pe Facebook cu rahatul ăsta de ieşire şi, evident, eşti în grup!) şi chiar nu ai nici un chef şi nici o sugestie de făcut. Să ieşim naibii odată undeva, oriunde, o bere rece s-o găsi pentru fiecare suflet, într-un fel sau altul. 

În fine, pare că toate sensibilităţile şi pretenţiile au ajuns la un oarecare punct comun şi se alege o terasă. „Hai că e mişto acolo, e mare, imensă, găseşti loc oricum, e afară, au de toate.“ Bine. Cu ce te îmbraci? Dacă eşti băiat, bănuiesc că e simplu. Dacă eşti fată, cu siguranţă că nu e. Faci ţinutele în cap. Aia nu, asta nu, pui ceva pe tine şi te simţi brusc caraghioasă şi prea îmbrăcată, te suceşti, transpiri, te enervezi. Dacă eşti ca mine, ajungi probabil într-o pereche veche de blugi şi un tricou decolorat pe care-l iubeşti din facultate, asta dacă nu te îmbraci într-o rochie în care o să te simţi toată noaptea grasă. Dar grasă-grasă. 

La terasă se ajunge în serii.

cum ar veni. „Haide, băi, că nu staţi în ploaie“, se trezeşte ăla care apare cu două ore mai tîrziu, cînd voi aţi terminat de mîncat, că n-aţi mai putut aştepta atîta şi sînteţi deja la a doua bere. Urmează momentul ciudăţel în care toată masa stă şi ăsta mănîncă ceva care miroase puternic şi parcă iar ţi-e foame. Dar asta e altă poveste. 

Chelnerul e hăbăuc deja. Pînă vine cu o comandă, se trezeşte un visător că mai voia şi el ceva. Altul, prevăzător, cere din prima vreo trei beri pe care le grupează cu dragoste. Ce să mai stau să aştept? – zice. Mi-e sete. Mica turmă de sticle verzi transpiră pe gît, păstorul lor e fericit. Căci la terasă, de regulă, nu prea te distrezi, ci aştepţi. Aştepţi să vină toată lumea, aştepţi să vină chelnerul cu berea, cu ciorba, cu pizza, cu vinul. Aştepţi la toaletă. Că lumea a vrut la terasa asta imensă unde e foarte frumos, dar există o singură toaletă pentru fete şi una singură pentru băieţi. La fete e nebunie. Una s-a pătat cu sos. Alta s-a îmbătat şi plînge consolată de o amică. Vreo patru stau cu picioarele încrucişate la rînd şi se încruntă, vizibil chinuite. Aia care e în toaletă s-a eternizat acolo. Ce naiba o face? V-am zis că e o chestiune de aşteptare. 

Cînd nu aştepţi, te plictiseşti. Ai crezut că o să aveţi o grămadă de chestii de discutat. Da, aţi vorbit un pic la început, s-a legat ceva, cineva povesteşte acum o poveste interminabilă (a mia oară) şi tu te plictiseşti. Rău-rău. Banca tare de lemn îţi intră în oasele fundului. Te foieşti de pe o parte pe alta. N-or avea ăştia nişte pernuţe? Mai iei o gură de vin. Te ţii încă bine. Ia uite la amicul cu berile, ce-i mai lucesc ochii! Te plictiseşti, sorbi din vinul ăla care începe să se încălzească şi scoate la iveală un iz fin de poşircă pe care nu-l detectasei cînd era rece lacrimă. 

Te trezeşti a doua zi abulică şi însetată. Capul îţi bubuie, te dor toate. Întinzi mîna după telefon. Nu e. Cauţi în buzunarele blugilor. Nu e. Nu se poateee, l-ai pierdut! Deschizi laptop-ul, pe Facebook ai un mesaj: „Telefonul tău e la noi. Te cam grăbeai cînd ai plecat. Smiley“. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.