Rurala oftică, urbana tuberculoză

Vladimir DOBRE
Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Rurala oftică, urbana tuberculoză jpeg

„Trecutul este cheia viitorului nostru.“ – F. Leakey 

Un sondaj printre studenții me­diciniști din anii începători: marea majoritate se văd chirurgi cardiovasculari, neurochirurgi, anesteziști-reanimatori; nici un igienist, specialist în medicina muncii, nici unul nu se vede ftiziolog sau (mai nou) pneumolog, deși sînt cei care au fost „vrăjiți“ de Th. Mann (pentru tuberculoza pulmonară (TB)) sau de A. Maurois (pentru TB osoasă).

Am terminat studiile de medicină la Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa“ din Iași, în 1956, și am fost repartizat la „Sanatoriul Rotunda“ din comuna Cîrlibaba („Cara“ = negru, „Ali“ = nume propriu, „baba“ = viteazul). Unitatea sanitară, pe care Ministrul Sănătății o proiectase pentru 200 de bolnavi, era de interes regional, dar faimoasă prin altitudine (1100 m) și izolare (40 km la Vatra Dornei și 8 km la Cîrlibaba). Nu aveam telefon, nici legătură cu vreun mijloc de transport regulat, exceptînd autosanitara și camionul de aprovizionare. Erau vremurile cînd Ministerul Sănătății credea că TB poate fi eradicată ca sifilisul: două-trei serii de injecții și „oleacă“ de cură de repaus. De fapt, cura de repaus avea două efecte: asigura o viață relativ regulată bolnavului și totodată îl izola; venea apoi colapsoterapia, ale cărei baze le-a pus Carlo Forlanini. Era urmată de alte metode de tratament pe același principiu și a avut un impact major în lupta anti-TB în vestul Europei, și, în fine, antibioterapia clasică (rezultate pozitive cca. 90%). Premii Nobel în domeniul luptei anti-TB: Röntgen, Koch, Waksman. Lipsesc H. Brehmer (primul sanatoriu, în 1859) și C. Forlanini.

Ieși din Cîrlibaba pe șoseaua ce trece munții spre Borșa, în dreapta, șerpuind strîns de poalele Obcinei Mari, și ai impresia că molizii îți intră în mașină, cu ram și cu parfum cu tot. În stînga șoselei, vrăjitul argintiu învolburat al Bistriței Aurii. Cu secole în urmă, căutători de aur spălau pietrișul apei în speranța decantării unei pepite care să-i mai scoată din sărăcie. Stau mărturie grămezile de pietriș înierbate, împrăștiate pe malul apei.

După ultimul cot al drumului, în noaptea ce se ridică încet, apar deodată ferestrele luminate ale sanatoriului, o fostă cazarmă maghiară, clădire cu două etaje, și altele mai modeste de jur împrejur. Ne întîmpină un glas subțirel: „Sanatoru, sanator / N-am venit aici să mor! / Mă fac eu bine / Vine taica după mine!“.

Cîteva lătrături. Sora-șefă, Malvina, încearcă să se impună cu un glas ce seamănă izbitor cu cel al cîntecului: „Liniște! Toată lumea la culcare!“. Dimineața, prima mea dimineață de medic, pe Bistrița treceau cele dintîi plute. Vreo 15-20 de bolnavi de pe mal le făceau semne de „drum bun“ plutașilor, care cu multă îndemînare fereau plutele de „căsoaie“ și „pinteni“, amenajări primitive ale albiei rîului, spre a feri plutașii de „zahată“, încurcătura plutelor…

În jurul grupului de spectatori priveau scena şi şapte-opt cîini ciobănești. Intendentul mi-a explicat prezența lor: „Unii bolnavi nu vin cu autosanitara, fac, cînd nu găsesc un mijloc de transport, drumul pe jos. Vin rupți de oboseală, transpirați. Cîinii, aciuați la noi de pe la stîne, sar fioroși, dar cînd de departe adulmecă transpirația bolnavului, se gudură pe lîngă el, parcă s ar bucura de un nou prieten.“

Mi-am făcut ucenicia la Rotunda. Apoi la Putna (hotelul de odihnă pentru preoți a fost transformat în spital pentru tuberculoși), la caravana RF Oradea, dispensarul anti-TB Beiuș, Spitalul de Pneumologie Baia Mare. Îmi dau seama cîte sacrificii a făcut societatea spre a combate TB! O parte utile, dar foarte multe inutile. Prin 1960, la Ministerul Sănătății era un „director“ care se ocupa de TB. Se numea Alexandru Bulla și a scris și o carte, Eradicarea tuberculozei. Pînă în 1975, TB era eradicată în România. Cred că cele trei etape armonizate – cura de repaus, colapsoterapia și utilizarea cu discernămînt a drogurilor – ar putea constitui o soluţie în reducerea morbidității. În nici un caz nu utilizați metode „heirupiste“, „în flacără“, acestea au dat greș nu numai la noi… 

Vladimir Dobre este medic primar pensionar.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.