Revoltă autentică sau doar gesticulație politică?

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
Revoltă autentică sau doar gesticulație politică? jpeg

Doamna Ecaterina Andronescu este indignată de felul în care PSD guvernează țara. Este revoltată de modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Citez din scrisoarea publică adresată de doamna ministru colegilor săi: „Dragi colegi din PSD, vă rog să fim obiectivi şi realişti. Nu întîmplător am ajuns în această situaţie. De cînd există partidul acesta, noi am avut cele mai profesioniste guverne, iar din componenţa lor au făcut parte cei mai buni experţi şi profesionişti din ţară. Partidul a avut şi are resurse umane de foarte mare calitate şi specialişti adevăraţi, dar din nefericire componenţa actualului guvern nu este expresia PSD-ului şi nu reprezintă nivelul şi capacitatea profesioniştilor din partidul nostru. Se poate compara acest guvern cu guvernele anterioare ale PSD-ului? Se poate compara acest guvern cu guvernele Văcăroiu, Năstase sau Ponta? Nu, în nici un caz. Acest guvern nu mă reprezintă nici pe mine, nici pe dumneavoastră, dragi colegi, nici PSD-ul, nici România. Acest guvern este expresia unei singure persoane, ceea ce nu este în regulă.“

Este, desigur, îmbucurător că un vechi membru PSD îi critică pe cei care formează guvernul cel mai slab al României, de cînd e ea mare și unită. Dar:

● Ideea de a face din domnul Ponta o lumină a partidului, un far călăuzitor, un personaj care a coagulat elitele guvernamentale este cel puțin dezamăgitoare. De numele domnului Ponta se leagă, totuși, ca să dăm un singur exemplu, unul dintre cele mai dure atacuri la adresa onorabilității învățămîntului românesc. El a anulat autoritatea oricărei instituții care ar fi putut dovedi plagiatul din teza sa de doctorat. Iar doamna îngrijorată i-a ținut isonul cu multă hărnicie: a petrecut lungi ore pe platourile de televiziuni pentru a șlefui statuia de victimă a luptei politice a domnului Victor Ponta.

● Mă tem că doamna Andronescu nu are nici un motiv să fie acum stupefiată de incompetența și corupția celor care o înconjoară. Căci, contrar opiniei exprimate în scrisoare, lucrurile nu s-au înrăutățit peste noapte: pesediștii au muncit din greu, mulți ani, ca să ajungă la dezastrul de acum. Iar doamna fostă ministru al Educației a fost, ca să spun așa, implicată activ în efortul de demolare a bunelor principii și virtuți care servesc unei guvernări benefice.

● Doamna Ecaterina Andronescu a avut multe ocazii să fie indignată: cînd domnul Ponta, prim-ministrul „excepțional“ dat exemplu în scrisoarea de mai sus, a fost descoperit ca plagiator, cînd domnul Liviu Pop, un farsor mărunt, a fost numit ministru al Învățămîntului, cînd Valentin Popa a ajuns pe scaunul cel mare al școlii românești, din care dă ordine agramate și fără noimă.

● Doamna Ecaterina Andronescu are încă ocazia să își exprime indignarea, dacă vede ce se întîmplă, zilele acestea, cu școala românească: manuale tipărite la repezeală, pline de informații greșite și de erori de redactare, manuale care vor apărea pe băncile elevilor însoțite de erate (incredibil!), un minstru al Educației cu grave carențe de educație, o editură unică de partid și de stat etc. Tot acest dezastru s-a construit cu „efortul“ nenumăraților miniștri PSD ai Educației, cu „efortul“ acelor „experți, profesioniști“ cărora le duce dorul doamna Andronescu.

● Cred că orice încercare de a curăța partidul aflat la guvernare de lichele este benefică și merită susținută. Mai cred că un om poate să-și privească critic drumul ales și tovarășii de drum, și să aibă revelația efectului dezastruos pe care l-au avut alegerile sale. Dar pentru a fi credibil, pentru ca schimbarea să fie plauzibilă, atunci discursul ar trebui să înceapă cu asumarea propriilor greșeli. Doamna Andronescu nu a scos un cuvînt despre propriile vinovății în dezastrul care guvernează acum țara. Nu a scos nici un oftat privind în urmă, la „performanțele“ partidului. Nu are nici un regret. Dimpotrivă: pare a crede că PSD se comportă acum ca un adolescent năbădăios, el, cel care pînă mai ieri era un copil cuminte foc. Dar, în fine, mai bine mai tîrziu şi mai iritant, decît niciodată… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.