Regulile şi respectarea lor

Mihai IDU
Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Regulile şi respectarea lor jpeg

M-am aflat, pentru cîteva zile, în Germania, într-un oraş în care posesorii de biciclete – o mulţime, de altfel – sînt obligaţi să facă dovada efectuării verificării tehnice anuale, pentru a avea dreptul să le folosească. Pînă aici, reflexele de trăitor în spaţiul românesc pot să producă doar ridicarea sprîncenelor şi, desigur, un zîmbet neîncrezător. Dar am asistat la o acţiune stradală, care părea a fi o scenetă cu actori, atît de bizară părea, în desfăşurarea de forţe, disproporţionată faţă de scop. O maşină specială pentru ridicat vehicule, prima de acest fel pe care o vedeam la lucru, ridica un scaun pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii! Am toată compasiunea pentru cei aflaţi într-o asemenea condiţie nedreaptă şi precizez că ideile notate în continuare nu vor să fie altceva decît consideraţii despre respectarea regulilor şi efectele benefice ale acestei atitudini. 

La prima vedere, gestul pare unul lipsit de sensibilitate, dat fiind că suprimă posibilitatea de deplasare a unei persoane care are strictă nevoie de ajutor. Însă, la o analiză mai atentă, spaţiul respectiv este unul în care grija faţă de acest subiect se manifestă foarte vizibil, prin amenajări speciale, borduri teşite la trotuare şi instalaţii potrivite în parcări ori la intrarea în magazine şi instituţii. Peste tot în locurile publice există semnalări pentru rezervarea locurilor speciale, iar destinaţiile lor nu sînt privilegii, ci înlesniri pentru încadrarea cît mai naturală în viaţa comunitară. Astfel încît, privită din acest unghi, ridicarea din stradă a scaunului, considerat mijloc de deplasare, devenea simplul efect al nerespectării unei reguli, al unei neglijenţe, poate. Cineva greşise, iar lucrurile trebuiau îndreptate. Pentru că, în orice spaţiu civic, norma generală ar trebui să fie respectarea unui set de reguli, cărora eventuale excepţii nu le pot conferi fermitate. Desigur că o regulă poate să nu fie pe placul tuturor, dar condiţia ei este formulată de reprezentativitatea principiului. Dacă acceptăm un cadru al normalităţii, atunci o regulă poate fi seacă, dar nu nedreaptă; poate fi limitativă, dar face apel la raţionalitate. O regulă bună nu este discriminatorie şi nu creează avantaje. Pînă la urmă, o regulă ar trebui să fie uşor de respectat, pentru că ignorarea ei seamănă cu minciuna, care, odată formulată, duce către justificări şi argumente false. 

Pentru orice judecată comparativă, aş spune că aspectul acesta, care pare a fi o exagerare, vorbeşte despre chipul diferenţei, nu doar de spaţiu geografic, ci de conţinut mental, nivel educaţional şi respect civic, între două lumi. Şi arată diferenţa între două mentalităţi, una în care se compune structural respectul regulilor, cu funcţia lor ordonatoare şi mentalitatea de la capătul opus, suficient de relaxată ca să formuleze ideea că regula ar putea fi: nici o regulă, prea regulă. Apoi, mai arată, cred, importanţa acordată gesturilor transmise prin educaţie, în orice domeniu şi pe orice palier, adică validarea efortului de a învăţa ceva, orice, şi de a accepta că drumul drept este desenat exact pe baza acestora, fără derogări, excepţii sau definiţii parţiale. Nu în ultimul rînd, cred că probează respectul egal acordat propriei existenţe, cît şi existenţei semenilor, prin transformarea principiului în criteriu pentru comunitate. Un ideal deloc de neglijat, în postmodernitatea heteroclită pe care o trăim fără să înţelegem încotro tinde să ne ducă şi, cu atît mai puţin, ce nume îi vom pune. 

Dacă tot ceea ce ştim şi facem am aflat prin învăţare, atunci e de neînţeles că uităm beneficiul produs de respectarea regulilor. Nu este de acceptat, nici măcar pentru argumente de alcătuire aşa-zis naţională, ca păzitori ai porţilor Orientului, că nu dorim ordonarea produsă de reguli. Iar pentru că destinul lumii este să evolueze, datorită naturii ei de cercetătoare neliniştită, poate că putem începe să învăţăm că este preferabil să respectăm ce am învăţat. Ne-ar fi mai simplu şi mai uşor, pentru că tot ce ni s-a transmis prin educaţie sînt cunoştinţe despre cei ca noi şi vieţi ca ale noastre, despre reuşite umane şi greşeli omeneşti. S-au inventat semafoarele pentru circulaţia urbană şi nu cred că ne mai putem lipsi de ele, fără mari dificultăţi de ordonare. Ce-ar fi să le extindem la drumurile noastre prin lume? Avem de ales între o normalitate garantată de reguli şi anormalitatea datorată refuzului funcţiei lor de statornicire, între ordinea asigurată prin acceptarea normelor şi dezordinea lăsată liberă de un răsfăţ al arbitrarului. Putem întoarce lumea. Pe faţă, nu pe dos. 

Acolo unde s-au petrecut lucrurile despre care am scris, defectele omeneşti sînt amendate valabil şi autoironic, astfel:

„Fiecare se gîndeşte doar la sine. Numai eu mă gîndesc la mine.“ Nu avem naivitatea de a crede că, în spaţiul respectiv, generozitatea este prima regulă a societăţii, dar se pare că regula respectului regulilor a condus spre un bine social, de luat drept model.

Mihai IDU  

Foto: wikimedia commons

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Robot militar fără pilot FOTO Shutterstock jpg
Armata de roboți, testată pe câmpul de luptă din Ucraina
La sfârșitul anului trecut, forțele ucrainene au desfășurat prima operațiune ofensivă exclusiv robotizată cu zeci de drone de diferite tipuri și vehicule fără pilot echipate cu mitraliere, răspândind haos și panică în rândul trupelor ruse „luate prin surprindere” în apropierea satului Lipți.
despartire, foto shutterstock jpg
De ce este mai bună o despărțire decât o căsnicie proastă? 6 răspunsuri care îți vor deschide ochii
Chiar merită să rămâi într-o relație care nu mai aduce fericire? Este o despărțire cu adevărat un eșec sau poate fi o oportunitate pentru o renaștere completă?
China versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Războiul comercial SUA - China crește riscul de recesiune la nivel global
Escaladarea războiului comercial dintre Statele Unite și China a atins un punct critic, amenințând să perturbe grav comerțul mondial.
sectia drumuri nationale botosani png
Secția de drumuri unde sunt mai mulți economiști decât drumari. Cum a fost pusă pe butuci o instituție esențială pentru siguranța rutieră
Secția de Drumuri Naționale din Botoșani a fost pusă pe butuci de o schimbare de organigramă în cadrul CNAIR, ajungând să funcționeze cu patru economiști și un singur drumar.
Papa Francisc alături de Regina Mathilda și Regele Filip Foto belgannewsagency eu jpg
Testamentul nescris al lui Francisc: Cum a transformat Vaticanul privilegiul secret al regalității
Un detaliu rar și încărcat de simbolism: doar câteva regine catolice au primit „privilegiul alb” de a purta această culoare în fața Papei, o tradiție respectată de Vatican. Află ce înseamnă acest gest și cine sunt reginele care au beneficiat de el.
plante jpeg
Îngrășământul miraculos, preparat în casă, care îți va face plantele să crească rapid. În plus, vor avea frunze mai verzi și vor căpăta o rezistență excelentă la dăunători
Diminețile încep mereu la fel: cu mirosul inconfundabil de cafea, cu ritualul fierbinte al primei înghițituri și cu acea clipă de liniște înainte de agitație. Iar la final? În ceașcă rămâne un reziduu aparent banal: zațul de cafea.
Smoothie cu ananas și spanac detoxifiant revigorant și prietenos cu rinichii Captură video YouTube jpg
Patru rețete simple care îți răsfață rinichii, ficatul și abdomenul. Suportul natural al organismului pentru o primăvară plină de energie
Încearcă 4 rețete simple care ajută la hidratarea, detoxifierea și susținerea digestiei, oferind un suport natural organismului tău pentru o primăvară plină de energie.
avere bani bogati 1200x900 jpg
Unii directori câștigă într-o zi cât un salariat într-un an. Topul celor mai mari salarii
Directorii executivi ai unor mari companii încasează într-o singură zi cât salariul pe un an al unui angajat obișnuit, cele mai mari remunerații apropiindu-se de 100 de milioane de dolari pe an, în timp ce veniturile salariaților sunt între 14.000 și 22.000 dolari.
image png
Cât de des ar trebui să speli patul câinelui tău? Avertismentele medicilor veternari
La prima vedere, patul câinelui pare doar un accesoriu simpatic din decorul casei – o pernă moale, o saltea pufoasă, un loc de refugiu pentru cel mai bun prieten al omului.