Reforma școlară și WC-urile

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Reforma școlară și WC urile jpeg

Domnul Liviu Pop a publicat, la începutul acestui an, pe pagina de Facebook a domniei-sale, o listă cu școlile și grădinițele din România care mai au încă, în mileniul III, toalete în curte: în total, 2188. Să presupunem că în fiecare instituție sînt 100 de copii care studiază și ajungem la aproximativ 20.000 de elevi care trăiesc, la o sută de ani de la Marea Unire, exact precum cei care au fost martorii evenimentului, la început de secol XX: cu WC uri ascunse în fundul curții, fără produse de igienizare, fără apă curentă. Odată subiectul pus pe tapet de fostul ministru al Educației, au apărut știri și fotografii cu adevărat senzaționale: toalete turcești fără acoperiș, gropi săpate în pămînt și înconjurate de un gard precar, copii care își aduc de acasă coji de săpun și bidoane de apă, părinți care sînt sfătuiți să își învețe copiii să se abțină timp de patru cinci ore de la folosirea WC-ul școlii, lipsa oricăror renovări de-a lungul cîtorva decenii sau zeci de cazuri în care construcția unei toalete în te miri ce sat uitat de lume a costat cît construcția unui apartament cu patru camere (un exemplu este semnalat de ziarul România liberă: o toaletă dintr-un sat gălățean care a costat 71.000 de euro!!!).

Bun, știm că sărăcia năpădește, de mult timp, satele și comunele românești. Știm că sînt zeci de mii de familii care trăiesc în condiții insalubre, că există încă localități fără apă curentă și fără vreo unitate sanitară prin împrejurimi. Și totuși, de treizeci de ani, statul nostru ar fi putut da măcar acest mic semn de atenție către copiii români: renovarea tuturor școlilor și a WC-urilor anexate. Cum de nu s-a făcut asta?

Oricît ar fi de tentant să dăm vina pe Liviu Pop sau pe orice alt ministru al Educației pentru această situație, e cam dificil să o facem, dat fiind că majoritatea școlilor se află în administrarea Consiliilor Locale. Sigur, domnul Liviu Pop face parte din partidul aflat la guvernare, cu largi structuri în teritoriu, așa că nu înțelegem stupefacția și indignarea fostului ministru, dar asta este o problemă mai complicată: la fel și-a trăit domnul Pop și propriul mandat de la Educație: stupefiat, indignat și fără rezultate. Citind însă presa locală și cea centrală, am găsit și alte motive pentru care treburile merg prost: spre exemplu, mă uit la imaginile cu deja celebrele WC-uri jalnice, dărăpănate, mizere din curțile, la fel de aproximative, ale școlilor. Dar mă uit și la primăriile localităților care au în administrare școlile cu pricina: multe dintre ele proaspăt renovate, dichisite, cu perdeluțe în geamuri și cu mușcate la ferestre. Și mă întreb: oare primarii din acele zone folosesc tot un WC în curtea primăriei, ascuns, de ochii privitorilor, printre garaje? Sau, poate, de la renovarea instituției, nu a mai rămas nici un ban pentru o construcție de trei metri pătrați și o fosă septică, măcar? (Din informațiile prezentate în presa locală, Timiș online, am ales, la întîmplare, una dintre școlile care fac parte din subiectul discutat: Școala Colonia Mică, Făget. Nu are toaletă pentru copii. Dar primăria are, în schimb, o „față nouă“! O construcție modernă, cu două etaje, geamuri termopan, structură modernă, dotată cu siguranță măcar cu un grup sanitar pentru cei treizeci de angajați.)

O altă informație, nu lipsită de un oarecare cinism: elevii Școlii gimnaziale din Buntești nu au, conform site-ului Bihor online, grupuri sanitare încorporate în clădirea școlii. În schimb, sînt lăudați în presa locală pentru că adună deșeuri selectiv, fac diverse obiecte din materiale reciclabile, iar Garda de Mediu a județului le ține cursuri despre cum să protejeze natura. Foarte frumos, dar Garda de Mediu nu a sesizat oare și că școala lăudată nu are tot ce-i trebuie? Sau ea se ocupă doar de sticlele de plastic și de copacii uscați?

Altă situație: citești despre întreaga comunitate din jurul acestor grădinițe și școli fără apă curentă, canalizare și grupuri sanitare și afli că, prin preajmă, se află oameni de afaceri prosperi, hoteluri, pensiuni, case renovate, vile etc. Pînă să ajungem cu jalba în proțap la „centru“, cum de nu s-au găsit niscaiva oameni de ispravă care să pună umărul și mîna pentru a le oferi copiilor condiții igienice de studiu?

În Vaslui s-au construit cîteva toalete în mediul rural, prin 2007-2008, prin fonduri guvernamentale, toalete scumpe – fiecare a costat în jur de 200.000 de lei (!) – și inutile, de vreme ce au fost ridicate tot în fundul curții.

În fine, una peste alta, devine evident că nu lipsa banilor este cauza. Ci proasta organizare, proasta gestionare, lucrul făcut de mîntuială, indiferența. Domnul Liviu Pop a promis că PSD-ul va rezolva această situație pînă în 2020. Adică în preajma alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare. Cînd e nevoie de promisiuni și de voturi. Măcar să le obțină cu niște WC-uri renovate decît cu mici și bere. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Plecări / Sosiri
Îmi place să-i văd pe oameni regăsindu-se.
Zizi și neantul jpeg
Pe geam
Geamul meu din Giurgiului doar dusese mai departe, pe scurtă durată, mitul Zînei Mării, jucîndu-se cu privirea mea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fără
„Un cappuccino fără cofeină, vă rog!”
E cool să postești jpeg
Jocul cu păpuși
Totuși, în ciuda mesajului care s-a dorit a fi o conștientizare a diversității corpurilor umane, copiii i-au spus „Barbie cea grasă”.
Natalia Manoilescu Dinu jpg
Inima și harul
Sfîntul Duh, în schimb, înflăcărează, cu o dragoste nemărginită pentru făpturile Sale, inima în care locuieşte.
p 20 Jaroslav Pelikan WC jpg
Păcat și predestinare
Omul are puterea de a păcătui sau de a nu păcătui; altminteri, el nu ar putea fi condamnat sau mustrat, sau povăţuit, sau chemat la judecată.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Mai mulți amici gurmanzi mi-au lăudat un nou restaurant nepalez din București; se cheamă – cum altfel? – „Casa Tănase”. (M. P.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cine vă cumpără florile?
Ne găsim motivații desăvîrșite din punct de vedere arhitectural ca să nu recunoaștem că, undeva pe parcurs, n-am tras de cîrmă în direcția bună.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Cel mai enervant lucru pe care îl fac pasagerii în avion, conform unui însoțitor de zbor VIDEO
Meseria de însoțitor de bord nu este atât de fascinantă pe cât ar putea crede mulți. De fapt, există câteva lucruri care îi enervează cu adevărat pe aceștia, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii