Recursul etapei

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Recursul etapei jpeg

Partida de deschidere, de tineret-speranţe, s-a terminat. Scorul nici nu contează. A fost un meci cenuşiu, „fără istoric“ – cum zic comentatorii sportivi. Confruntarea cotidiană şi anodină a celor mulţi care se luptă cu adversari îndărătnici, imprevizibili şi cinici: sărăcia, manipularea, şomajul, lehamitea, minciuna. Miuţa acelora mulţi care joacă pentru bani, şi nu pentru spectacol. Meciul lor, mereu pierdut.

Puţinii spectatori din tribune au părăsit, rebegiţi, stadionul şi se îndreaptă grăbiţi spre case. Începe marele derby, meciul adevărat, transmis live, seară de seară, pe toate canalele. Meciul acelora puţini care pretind că joacă nu pentru bani, ci pentru spectacol. Meciul din academia lu’ Mitică, întotdeauna meci istoric, confruntarea-ntre vedete şi elite, ciocnirea între stele. Meciul lor, mereu cîştigat. Tribunii de la Real Naţional vs analiştii de la Inter Tălmăcirea.

Ei sînt aceia care, de dragul nostru şi pentru noi, spectatorii rebegiţi întorşi acasă după meciurile cotidiene şi anodine, rescriu şi rejoacă piesa, refac partida, redesenează, într-un decor de Second Life, realitatea, reproiectează şi reconstruiesc ziua care stă să se termine. Iar noi, prosternaţi în faţa canalelor, savurăm sleita fleică de istorie alternativă, recondimentată în boiaua analiştilor şi reprăjită în untura revărsîndă a tribunilor.

Hai că-ncepe… Pe Naţional Studio Arena se cîntă imnurile. Tribunii, patrioţi all-inclusive, acum ori niciodată, cu palma dreaptă încleştată pe pectoralul interesului naţional, intonează strofe de deşteptare şi sudalme contra tiranilor. Tălmacii, contemplativi de Hamangia, cu capu’-n pumni, degetul mare-n beregată şi arătătoru’-nfipt în tîmplă, bolborosesc în canale o strofă cu rating garantat, o strofă traian-free.

Imaginile TV le-ncalecă chipurile…

Echipa celor de la Realmente Naţional (fostă Certamente Liberal-Categoric Social- Profund Creştin-Fatalmente Popular-Eminamente Democrat, o denumire cam lungă, greu de proslăvit în strofele fanilor) e cam eterogenă, dar foarte unită: jucători din aceeaşi ligă, dar de diverse culori, greutăţi şi profiluri, strîns uniţi în jurul partidei, mobilizaţi de ţelul cîştigului şi de obsesiile, bară la bară, ale puterii şi supremaţiei.

De cealaltă parte, trupa analiştilor, destul de pestriţă şi ea, e una a vedetelor. Tălmacii ne transmit din morgă, din morga afişată, că sînt, fiecare-n parte, personalităţi extrem de talentate, cu harul rarisim al competenţei depline, generaliste, fără dileme, cu şarmul capacităţii de a juca pe orice post şi cu darul ubicuităţii în orice canal. Motivaţia lor e evidentă: s-au săturat să fie a patra putere în campionat şi vor titlul de autoritate supremă, pentru că, nu-i aşa?, ei, ei, tîlcuitorii, sînt aceia care asigură spectacolul zilnic gustat de microbişti, ei sînt formatorii de valori, curente şi talente, ei sînt posesorii ultimului cuvînt.

Urmează încălzirea şi-apoi, în fine, confruntarea

Încă din debut, o primă fază fierbinte: lovitura liberă directă a crizei de finanţări. Ca-n toate meciurile de pînă acum, tribunii încep prin a se certa între ei: cine e vinovat de fault, faultul care a dus la lovitura liberă directă? De fault, da, default. Nu, nu noi sîntem vinovaţi. Cei de la Tălmăcirea sar ca arşi şi protestează, arbitrul îşi caută cartonaşele prin buzunare, analiştii îl bruschează, un tribun, plin de energie, strigă ca electrocutat „pinalti“, un expert sare cu crampoanele, ca un gîde, direct pe gîtul unui cocoş din parcarea stadionului, un tribun se plînge că nu mai e libero din cauza unor caltaboşi care i-au afectat condiţia fizică, un galactic, prins în offside la controlul ceteceu, pasează răspunderea conducerii tehnice. Pe banca oaspeţilor, Nea Ion dă din mînă şi-l ceartă pe cîrlan, iar secundul se ocupă de încălzirea rezervelor cu nişte termopane. Pe banca gazdelor, Nea Mircea strigă din toată gura că jucăm pînă cînd ni se mănîncă tot timpul, şi trimite la încălzire un expert în probleme de apărare. După calmarea spiritelor, jucătorii au decis să renunţe la vendetele personale şi să construiască un zid înalt şi puternic în faţa propriei porţi. Un zid în care imaginea TV îi surprinde încremeniţi, cu palmele încleştate pe podoabele interesului naţional.

Înfruntarea e aprigă, iar atmosfera tensionată. O nouă fază fixă: lovitura crizei de partide. De fault, default, nu noi sîntem vinovaţi. În centrul fazei ăsteia, babilonie totală, fapt care a permis şi apariţia primelor incidente. Acuza fundamentală vine dinspre banca de rezerve şi, mai ales, din tribunele care deplîng lipsa de reprezentativitate a jucătorilor şi viciile de algoritm în alcătuirea echipei. Un analist de mijloc-dreapta a sărit deja la gîtul unui patrician, apărător de centru. Un tribun extremă-stînga (de altfel, el acoperă foarte bine şi extrema dreaptă, în funcţie de nevoile tactice ale echipei, aşa că e greu de spus ce post ocupă el exact) s-a lovit foarte tare la cap, dar, din fericire, comoţia nu i-a afectat şi ochelarii de soare. În învălmăşeala creată la centrul terenului a intervenit şi arbitrul, decis să arate cartonaşe portocalii, dar a fost atacat de ambele tabere pe motiv că fragmentează prea tare jocul, că e părtinitor şi că prea vrea să fie arbitru-jucător în toate partidele. În tribune şi-n piaţă, aproape o sută, ba nu, chiar zeci de mii, dacă nu milionu’ scandează „hoţii-hoţii“, „demisia“, „Naşu este mincinos, jos-jos-jos!“. Forţele de ordine încearcă să potolească intifada şi să invite, politicos şi deontologic, javra ordinară să iasă afară. După calmarea spiritelor, jucătorii au decis să construiască un zid înalt şi puternic în faţa propriei porţi în care ei stau încremeniţi, cu palmele încleştate pe podoabele interesului naţional.

Repriza a doua începe dur: lovitura directă a crizei de morală. De fault, default, nu, nu noi sîntem vinovaţi. Experţii şi tribunii jelesc în cor lipsa de fair play. Galacticii şi prostănacii se acuză reciproc că partida se joacă numai după cum bate vîntu’ şi că e greu să cîştigi dacă ai fost la el acasă înaintea meciului. Un comentator tălmaci trage de chiloţi un adversar ca să-i expună publicului fesele proaspăt parfumate cu pistil de crin. Un extraterestru cu şcoală, cu şcoală de samba, zice că s-a săturat să se bată cu diavolii roşii şi se declară mai nou un fan al luptei mitologice marine cu zmeul Kite. Ca să apere sistemul de joc de lovitura crizei morale, Mister o trimite în teren pe însăşi zeiţa dreptăţii, analista Tălmăcirii pe teme de justiţie. După cîteva exerciţii de încălzire, epistemoloaga de serviciu îşi trage roba pe umeri, îşi face semnul justiţiar al crucificării, intră pe teren, îi aliniază pe toţi, scoate din buzunar regulamentul, hermeneutica şi bazooka şi proclamă ritos adevărul şi dreptatea. Dixit! Sînt însă voci care pretind că o asemenea criză de morală depăşeşte tuşele terenului, extinzîndu-se şi-n tribune. Spectatorii ridică din umeri şi clamează din vuvuzele că vor modele şi eroi. Un prim-plan TV le răspunde că un asemenea erou-model stă chiar deasupra tribunei principale, într-un acvariu special amenajat pentru vizionarea meciului. Eroul-model e un peşte din specia eoierparlamentarus (sau, după unii cercetători, euroiparlamentarus). Da, un peşte cu ochii bulbucaţi, trabucu-n branhii, crucea-n dinţi şi coada pe sus, imaginea heraldică a prosperităţii naţionale. Sub coadă, peştele are o valiză Louis Vuitton pe care ar transfera-o bucuros, in intermercato, pentru niscai prospături, curvăsăreli sau, mai degrabă, pentru nişte rezultate. La peluză, o mamă îşi suduie fiul că prea se uită la meciuri în detrimentul educaţiei. El îi răspunde că educaţia nu ţine loc nici de pîine, nici de circ. După calmarea spiritelor, jucătorii au decis să construiască un zid în faţa propriei porţi. Încremeniţi în el, cu palmele încleştate pe podoabele interesului naţional.

În fine, ultima lovitură înaintea finalului: însăşi criza de sistem. De data asta, nu mai e o simplă lovitură liberă, e chiar penalty. Îngroziţi de eventuala osîndă, galacticii şi extratereştrii celor două echipe, cu arbitri cu tot, s-au adunat lîngă punctul cu var, impulsionaţi de mişcarea occupy careul din faţa porţii proprii, şi-au început cu toţii să protesteze violent: nu, nu e penalty, căderea în careu a economiei, a politicului şi-a moralei este o simplă simulare, se vede limpede asta în reluarea fazei la TV. Dar chiar de-ar fi o reală cădere, nu e fault, nu e default. Şi-n plus, chiar de-ar fi fault, chiar de-ar fi default, nu noi, nu!, nu noi sîntem vinovaţi.

După fluierul de final şi plecarea echipelor la vestiare, pe teren a apărut, în sfîrşit, dintr-odată şi ca de nicăieri, o minge.

Florentin Ţuca este managing partner la casa de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Ioana Ignat, foto Instagram jpg
Ioana Ignat a locuit un an și jumătate la o mănăstire: „Am vrut să rămân acolo”. Ce reguli stricte respecta artista?
Pe Ioana Ignat (26 de ani) mulți o cunosc sau cel puțin îi recunosc timbrul special, însă puțini știu un detaliu mai puțin cunoscut din viața ei. Artista a locuit un an și jumătate la o mănăstire, experiență pe care a descris-o ca pe o adevărată „armată”.
oana si viorel lis jpeg
„Era să-l pierd”. Trei ambulanțe chemate la Viorel Lis acasă. „Era umflat. Nu-l mai văzusem niciodată așa”
Oana Lis a trecut prin momente de groază în weekendul trecut, după ce soțul ei, Viorel Lis, fost primar al Capitalei, s-a simțit rău și a avut nevoie de intervenția ambulanței de trei ori într-o singură zi.
BeFunky collage (82) jpg
Fosta soție a lui Bordea, primele declarații după despărțirea de Spike. Ce dezvăluiri face Livia Eftimie: „Cei din anturajul nostru știu acest lucru”
Livia Eftimie, fosta soție a comediantului Cătălin Bordea, continuă să se afle în atenția publicului, la scurt timp după încheierea relației cu artistul Spike.
leu euro FOTO Shutterstock
Nou record negativ pentru leu: 5,12 lei/euro, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată
Cursul valutar oficial publicat de Banca Națională a României (BNR) arată că euro a ajuns la 5,1222 lei, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată în istoria monedei naționale.
muncitor jpg
Care sunt meseriile care ies "la pensie" mai devreme decât tine! Dacă ai una dintre ele, este timpul să-ți faci un plan B
Viitorul muncii sună a film SF pentru unii, dar e cât se poate de real! Potrivit Raportului Viitorul Muncii 2025, publicat de World Economic Forum, până în 2030, 21 de meserii vor ajunge pe lista celor cu risc major de dispariție, fiind vorba despre ocupații comune.
Michelle și Barack Obama  foto   Profimedia jpeg
Insensibilul Barack Obama, către soția care tocmai își înmormântase mama: „Tu urmezi!”
Mariajul lor se clatină din toate încheieturile, iar fosta Primă Doamnă americană iese prin presă cu detalii necunoscute și inimaginibile din căsnicia ei cu fostul președinte.
image png
Concedieri masive în România. Mii de angajați vor rămâne fără loc de muncă
Una dintre cele mai recente decizii de concediere colectivă vine din județul Mehedinți, unde compania germană Sumitomo Electric Bordnetze a anunțat disponibilizarea a peste 2.000 de angajați.
Mircea Lucescu. Foto Sportpictures
Mircea Lucescu e disperat înaintea meciurilor cu Austria și Cipru: „Dați-mi și mie soluții”
Mircea Lucescu este cu gândul la meciurile tricolorilor de luna viitoare.
Piața Unirii din Timișoara. Foto: Tripadvisor
Orașul din România care s-a transformat într-un magnet pentru turiștii străini. „Sunt multe grupuri care vin dimineaţa”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar un anumit oraș important din România a devenit un adevărat magnet pentru turiști, atât pentru cei veniți din alte zone ale țării, cât și pentru cei de dincolo de hotare.