Reacţii obscene la obscenitate

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Cazul fetei din Vaslui, violată de un grup de şapte tineri, este cu adevărat revoltător. Dar nu numai faptul în sine, acela al unui abuz incalificabil, de natură să nască indignare, oripilare şi dorinţă de dreptate, ci şi unele reacţii viscerale, obscene, care l-au însoţit.

Obscenă a fost reacţia justiţiei în faţa faptelor abominabile recunoscute de tinerii înşişi: au fost lăsaţi în libertate, şi asta într-un context în care prejudecăţile, mentalităţile de Ev Mediu le dau oricum putere înzecită asupra victimei, un context în care violul este privit ca un fapt banal, o pedeapsă binemeritată de cele care îşi îngăduie să aibă încredere în concetăţeni. Decizia judecătorilor ca tinerii să fie judecaţi în stare de libertate le confirmă acuzaţilor că violul în grup nu e mai mult decît o mică găinărie şi le dă dreptul să spere că nu vor fi sancţionaţi pentru „5 minute de plăcere“. Un lucru e clar: justiţia din România e mai precaută şi mai drastică atunci cînd e vorba de diminuarea pagubelor materiale decît a celor umane. Cum altfel am putea explica faptul că afaceriştii sau politicienii corupţi au primit luni grele de arest preventiv, dar nişte indivizi care au violat o tînără beneficiază, din partea oamenilor legii, de o neaşteptată şi greu justificabilă „largheţe“? 

Obscenă a fost, desigur, şi campania declanşată pe Facebook de mama unuia dintre tinerii acuzaţi, împotriva tinerei agresate. Ideea, comentată de psihologi fini, că gestul e scuzabil fiindcă, nu-i aşa, e firesc ca o mamă să îşi apere copilul, mi se pare că duce subtilităţile psihologiei într-un hău al imoralităţii, al lipsei de umanitate şi civilitate. Gestul mamei este o nouă agresiune împotriva tinerei. Punct. Şi trebuie judecat ca atare de justiţie şi comunitate. Pe de altă parte, această campanie pune din nou în discuţie rolul reţelelor de socializare care nu se ocupă numai cu invitaţii la concerte, like-uri şi prietenii, ci şi cu distrugerea vieţilor unor persoane care nu au nici o protecţie în faţa repeziciunii cu care zvonurile, minciunile despre comportamentul lor se răspîndesc ca viruşii pe Internet. 

Obscenă mi s-a părut şi reacţia violentă a unei jurnaliste, exprimată pe blog-urile

. Nu pledez pentru discursul de judecător seren, care împrăştie rigori filozofice acolo unde singura reacţie normală, sănătoasă trebuie să fie revolta împotriva abuzului. Dar nu foloseşte nimănui, nici fetei, nici binelui în numele căruia ne indignăm, nici justiţiei să cobor în grotă şi să alung spiritele rele cu bîta. Omeneşte pot înţelege: am făcut eu însămi nenumărate scenarii de obţinere a dreptăţii cu orice preţ pentru tînăra în cauză. Dar nu-i sînt de nici un folos. În momentul de faţă, i-ar fi util ca discursul public să-i reconfigureze lumea, atît cît se va putea, în datele ei normale: iar normalitatea e ca agresorii să fie pedepsiţi şi nu ca mama unuia dintre ei să fie violată, la rîndul ei, de propriul fiu. 

Dar poate cel mai obscen mi se pare încă o dată, în aceste condiţii, discursul Bisericii împotriva educaţiei sexuale în şcoli, un discurs care afirmă că educaţia sexuală îndeamnă la precurvie. Un astfel de discurs, ţinut în faţa sutelor de fete violate de rude sau consăteni şi care, de ruşine, ascund abuzul, în faţa zecilor de fete care se identifică cu agresorii pe Facebook şi le dau

-uri, în faţa miilor de părinţi care susţin că victima este întotdeauna de vină, în faţa unor mame de 12 ani care au confundat sarcina cu o durere de stomac şi au fost alungate de acasă odată cu venirea pe lume a copilului, ei bine, un astfel de discurs mi se pare cu adevărat obscen. Şi nemilos. Căci pentru copiii de care vorbesc mai sus, care trăiesc în comunităţile sărace şi fără acces la informaţie, ora de educaţie sexuală poate fi singurul sprijin în desfăşurarea unei vieţi normale, sănătoase. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.