Ramon

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Democraţia cititului jpeg

„Ramon“ – stătea tatuat pe sînul ei stîng cu dărnicie expus. Nu cred că avea mai mult de 16 ani. Avea însă toate însemnele şi accesoriile unei fete, cum se spune, „dă cartier“: cercei mari, covrigaţi, de aur, un păr roşu strîns neglijent într-un coc cu o gheară de plastic, unghii lungi cu floricele aplicate, un decolteu adînc, o privire scurtă, fustă aşijderea. Ramon stătea aşezat lîngă ea, ea era în picioare. „Ce mănînci, fă?“ o întrebă scurt în timp ce-şi butona mobilul. Asta îi arătă ceva pe menu-ul cu poze lăţit pe un perete întreg. Era 1 noaptea, într-o vineri abia încheiată. La o coadă formată afară, mai bine de 15 persoane căutau să-şi ostoiască foamea la McDonald’s-ul din Romană.

Ramon şi fata erau cam pe la jumătatea cozii – un cuplu generic pe care îl ştiam bine. El, un paşă aparent indiferent, purtîndu-şi mîndru pe stradă cadîna pe jumătate goală, dar în stare să omoare un privitor mai insistent. Cel puţin în teorie. Pentru că nimeni nu se poate atinge de „femeia lui“. Doi copii amîndoi, dar trăindu-şi deja foarte devreme o viaţă tristă de cuplu. Ea încasează ocazional palme şi pumni cu răbdarea unei căţele bătrîne, el o poartă ca pe un mărţişor de tarabă şi-i dă, în zilele bune, „de la fast-food“. Părinţii le-ar putea fi fraţi, iar fraţii mai mici de pe acasă le-ar putea fi copii. Părul lui frumos, negru cîrlionţat sclipeşte de gel. Gulerul tricoului e purtat ridicat, în picioare are cei mai hidoşi pantofi cu bot ascuţit pe care i-am văzut vreodată. Albi. În aşteptarea mîncării, ea i se aţine pe aproape într-o langoare absentă.

În faţa Ramonilor e un tip înalt şi pufos, tot cu o amică. Clişeistic, exact genul pe care-l vezi de regulă mîncînd fast-food. Pare că a ajuns mînat de foame la coada cu pricina de undeva de prin blocurile din apropiere. Într-un tricou oarecare, şlapi de baie şi un şort destul de scurt cît să dezvăluie varicele de om gras. Fata de lîngă el, aproape la fel de pufoasă, roşcovană şi pistruiată ca o irlandeză, n-are stare şi povesteşte ceva lung despre un televizor Samsung. Are o frumoasă rochie lungă de vară pe care vîntul i-o lipeşte de picioarele zdravene. El tace, îşi muşcă buzele cînd şi cînd şi pare uşor disperat că durează mult. Petrece cu privirea pe fiecare norocos care pleacă de la coadă cu cîte o pungă maronie de hîrtie din care adie prăjelile înmiresmate. E genul grăsuţului de care făceau mişto toţi colegii, în generală. Acum, la treizecişiceva de ani încă mai pleacă vara cu un grup de amici la Vamă care, evident, „nu mai e ce a fost“.

În spatele graşilor, o fată singură cuc care nu prea ştie ce să facă. Să plece, să rămînă? Alege să plece.

În fine, ultimii – un grup de tineri veniţi de pe o terasă de prin apropiere. Nu se săturaseră cu porţiile mici de acolo. Păreau însă bine hrăniţi cu multe beri. Îşi treceau de la unul la altul pălăriuţa albă în carouri a unuia dintre ei. O probau rîzînd tare şi scăpînd pălăriuţa aia pe jos cînd şi cînd. Stăpînul ei morfolea înciudat o ţigară neaprinsă. Una dintre fetele din grup se retrăsese pe un scaun şi plîngea încetişor şi alcoolizat. „Mă, dacă borăşti te simţi mai bine“, veni un sfat. „Lasă-mă puţin“, îngăima ea. Faţa frumoasă îi era udă de lacrimi. Cîteva şuviţe de păr i se lipiseră de obraz. Purta pe umeri toate necazurile pămîntului în noaptea aia de vineri. Cîteva beri îi deschiseseră toate perspectivele sumbre ale micii ei vieţi. Acum. Mîine va fi mahmură şi vinovată. Se aplecă şi vomită scurt peste gard.

„Curve“, mormăi Ramon, ajuns între timp în faţa vînzătorului. Fotografiile mari, colorate, cu picioare crocante de pui şi paiele lungi ale cartofilor prăjiţi îi luceau în ochelarii ţinuţi pe cap. Întoarse capul peste umăr spre fata lui decoltată, cuminte şi absentă: „Auzi, fă, suc vrei?“

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic