Prostituţia cu acte în regulă

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

Tema legalizării prostituţiei revine, destul de des, de la o vreme, în unele emisiuni de televiziune, mai curînd din lipsă de subiecte, sau pentru „entertainment“, decît pentru a stimula o dezbatere serioasă. Tonul general al discuţiilor e superficial, cu argumente care se învîrt, de regulă, în jurul economicului sau al moralei religioase. Toţi cad de acord că e vorba de o meserie „veche de cînd lumea“ şi că, deci, putem vorbi despre ea relaxat, fără prejudecăţi, presărînd conversaţia cu glumiţe obraznice sau cinice. Cei mai mulţi dintre „conservatori“ vorbesc despre păcate, modele nefaste, încurajarea diavolească a cererii şi a ofertei.

Cei mai mulţi dintre „ultraprogresişti“ vorbesc despre controlul benefic exercitat de stat asupra fenomenului şi efectelor lui, prin protecţia celor care practică prostituţia, respectiv prin includerea lor într-un sistem de asigurări de sănătate şi de pensii, dar şi prin impunerea de impozite şi taxe, astfel încît să se evite evaziunea fiscală.

În legătură cu morala religioasă şi cu ţinerea sub control a fenomenului, ar fi de spus două lucruri:

1. România este un stat laic, al cărui Parlament este, juridic, abia în curs de alfabetizare. Ar fi suprarealist, în aceste condiţii, să-i punem pe umeri şi problema mîntuirii neamului.  

2. Prostituţia nu poate fi ţinută sub control atîta timp cît singura ta ţintă, ca stat, este să te asiguri că persoanele care o practică nu transmit boli sexuale şi nu mor din cauza lor. Reducînd lucrurile la atît, statul dă impresia că vede prostituţia ca pe un viciu benign, precum băutura sau ţigările, pe care nu are rost să-l combaţi, ci doar să îl impozitezi şi să îl monitorizezi. E oare destul? Practică oare tinerele prostituţia din viciu sau, mai curînd, pentru că cele mai multe dintre ele nu văd altă soluţie?

Dar dincolo de aceste argumente, ar fi interesant de văzut cum arată un stat care a legalizat prostituţia. Păi, dacă este o meserie legală, atunci, statul o va include în Nomenclatorul CAEN de meserii. Mai apoi, în programele de cercetare ale educaţiei, vizînd racordarea profilurilor instituţiilor de învăţămînt la cererea şi oferta de pe piaţa muncii: se vor înfiinţa şcoli profesionale care să formeze viitori „profesionişti“ ai prostituţiei, se vor elabora manuale şi standarde de absolvire a acestor şcoli etc. Se vor înfiinţa sindicate, grupuri profesionale şi se vor constitui „elite“ ale domeniului. Copiii vor putea spune, fără nici o problemă, la şcoală, pentru fişa personală, cu ce se ocupă părinţii lor, care practică prostituţia. Adulţii o vor putea trece în CV-urile lor. Tinerele de 14-15 ani vor găsi firesc să aleagă liber o meserie pe care statul o socoteşte cît se poate de legitimă.

Vi se pare absurd? Este. Statul îşi imaginează că, legitimînd prostituţia, redă demnitatea celor care o practică, altfel marginalizaţi de „prejudecăţi ignorante“. (Cred, de altfel, că pentru prostituate, legitimarea muncii lor nu înseamnă decît o umilinţă în plus: „Statul, cel care ar trebui să mă protejeze, legitimează o viaţă dusă în subteranele lumii“, şi o deznădejde totală: „speranţa la o altă viaţă, normală, este inutilă, atîta timp cît statul consideră că slujba mea e una bună de impozitat.“) Revin: prostituţia nu este un viciu. Şi nici o alegere demnă, în deplină cunoştinţă de cauză, a celor mai mulţi dintre practicanţii ei. Cei mai mulţi o fac din sărăcie, din lipsa unor sisteme de protecţie, din lipsa unui viitor profesional verosimil. Mulţi dintre ei provin din familii dezorganizate, agresive, abuzatoare. Sînt, de multe ori, foşti copii părăsiţi de părinţi plecaţi în Spania, părăsiţi de sistemul educaţional de stat şi de un sistem medical falimentar.

Pe scurt, legitimarea prostituţiei nu va însemna decît legitimarea unui abuz comis asupra unor persoane vulnerabile emoţional şi social.  E o prejudecată? Se poate. Dar e, credem, o prejudecată „mai igienică“ decît perspectiva de a ne confrunta, de pildă, cu destinul unei fetiţe de 10 ani, care, impulsionată, între altele, de dezmăţul mass-media, să spună, la un moment dat, senin: visul meu e să devin prostituată, asigurată medical şi cu plata taxelor la zi.

Maria Iordănescu este psiholog.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.