Prostia solemnă

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

Să ştiţi că Ploieştiul o să aibă un bust cu Ronald Reagan. Ploieştiul rămîne tare simpatic. Tonul ştirii pe care am citit-o pe agenţii (Mediafax) e la fel de drăguţ: „Potrivit lui Mircea Cosma (şeful Consiliului Judeţean), statuia va fi dezvelită cu ocazia celebrării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-americane (…). Ulterior dezvelirii statuii, reprezentanţi ai judeţului Prahova vor participa, în 9 şi 10 mai, la mai multe acţiuni dedicate împlinirii a 135 de ani de relaţii româno-americane, în Statele Unite ale Americii.“ Aflu şi de prin gazete că Mircea Cosma e un mare admirator al fostului preşedinte american, despre care zice că a înfrînt fără vărsare de sînge în Războiul Rece şi i-a zdrobit pe comunişti. 

E clar că mai toate comunicatele venite din Republică sînt lovite de un simţ al istoriei monstruos. Celebrele telegrame ale căpitanului Candiano Popescu, ele singure, fără nici un fel de suflu caragialesc, te fac să te prăpădeşti de rîs. Omul înfrîngea de capul lui monarhia pe bulevardul cu castani şi trimitea ordine tuturor în nume propriu, dar şi în numele altora. Ăsta, de pildă, a ajuns la căpitanul grănicerilor de la Predeal: „Principele Carol răsturnat, guvernul provizoriu instalat, avînd de cap pe generalul N. Golescu ca regent. Sînt prefectul districtului, numit de guvernul provizoriu. Concentraţi imediat grănicerii şi în 24 de ore, dacă se poate, să fiţi la Ploieşti. Aştept de la patriotismul Dumneavoastră şi de la energia Dumneavoastră acest serviciu.“ Iar aceasta – „Principele Carol răsturnat, guvernul provizoriu înfiinţat sub titlul de Regenţă. În Ploieşti mare entuziasm“ – trebuia să ajungă la Pesta şi să fie difuzată apoi în lumea întreagă. A ajuns însă la Bucureşti, unde s-au luat măsuri. După cum ştiţi, toată parascovenia s-a sfîrşit cu un proces în care cei 41 de inculpaţi au fost achitaţi pe motiv că la mijloc s-a aflat o malversaţiune politică menită să-i defăimeze pe onor liberali. Păi, cum să fii Caragiale şi să nu scrii despre aşa ceva? 

Citind cu mare drag ştirea cu bustul lui Reagan şi documentînd puţin apetenţa oraşului pentru tot soiul de statui şi busturi, am mai aflat că în faţa liceului „Mihai Viteazul“ din oraş s-a amplasat, prin 2013, şi un bust al lui Henric al IV-lea, tot din iniţiativa energicului Mircea Cosma. De ce Henric al IV-lea? Pentru că a fost contemporan cu Mihai Viteazul,

Am descoperit apoi şi reacţia notabilităţilor din oraş, care au strîmbat din nas la alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean – un rege francez! Cea a unui profesor din urbe, apărută în publicaţia locala

din 20 septembrie 2013, ar merita o transcriere completă. E savuroasă. Omul e supărat c-au pus un „papistaş“ în faţa liceului şi spune: „Foştii dascăli ai liceului cu nume de sfinţi plecaţi la întîlnirea cu eternitatea se întorc în mormînt de revoltă şi au convocat un Consiliu profesoral ad-hoc pe tema bustului buclucaş…“, din care remarc frazarea, clişeele perfecte şi cuvîntul „buclucaş“. Acelaşi profesor se mai întreabă: „De ce iniţiatorii proiectului nu s-au gîndit la Vercingétorix, Clovis, Jeanne D’Arc…“ De ce nu Astérix şi Obélix? Măcar înţelegeau liceenii ăia ceva. 

Vă mai spun că în apropiere de Ploieşti, la Boldeşti-Scăieni, există o replică în mic a statuii Libertăţii de la New York. Explicaţia e că inginerul Eiffel ar fi fost în vizită la Boldeşti-Scăieni, unde a plănuit cum să facă statuia din New York, dar şi îmbinările de la celebrul turn ridicat la Paris. Totul vine de se leagă. 

În fine, Ploieştiul n-ar fi singurul oraş care are apetenţă pentru statui solemne şi alte puneri în eternitate ale unor orgolii de ctitor zonal. Ştim cazuri de persoane care şi-au făcut propriile busturi, în viaţă fiind. Cazuri de donatori şi finanţatori imortalizaţi în fresce de biserici noi. E simpatic, cum ziceam, iar pentru Ploieşti mărturisesc că am o sinceră afecţiune. Doar de acolo vine îndemnul „Naţiune, fii deşteaptă!“, urmat de constatarea „Şi noi dormim, domnule!“. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.