Prostia omenească

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Am recitit de curînd, după mai bine de 30 de ani, povestea lui Ion Creangă „Prostia omenească”. Eram la o petrecere, la ora cînd noi, „copiii”, ne-am retras în dormitor și m-am nimerit cu, să le zicem, L. și M., doi băieți de opt și șase ani care aveau chef de povești „de pe vremea mea”, iar eu mi-am amintit de povestea lui Creangă, am căutat-o pe net ca să le-o citesc, am găsit-o imediat pe Wikisource și mi-am zis: de ce nu? – să văd cum reacționează ăștia micii sau, mai degrabă, să văd cum reacționez eu. Totuși, alegerea nu a fost chiar întîmplătoare, toată seara avusesem de-a face cu o tută, noua iubită foarte tînără a unui amic care poate că trecea drept o fată deșteaptă și cool, în alte cercuri, alte medii, însă nu aici, nu printre oameni trecuți de 40 de ani și cu un pic de experiență de viață, care o priveau cu o indulgență politicoasă. Era genul de fată „de la marketing”, frumușică și care vorbește fără oprire pentru că știe că întotdeauna are dreptate. Am întîlnit de-a lungul timpului multe fete asemeni ei, cu unele am lucrat, asta e, m-am ferit de ele cum am putut, mai ales că de obicei par și foarte prietenoase, vor să te scoată în oraș, la teatru sau în niște baruri fancy, vor să-și expună părerile și să plece cu senzația că le apreciezi, ceea ce nu e foarte greu pentru că de cele mai multe ori nu îți bați capul cu ele și le lași să vorbească, în timp ce te gîndești la ale tale. Sînt fete care se consideră „smart” și care, dacă au o susținere financiară din partea familiei, își iau zborul pe la Londra sau New York, unde se angajează prin corporații și mai apoi le dau cu tifla intelectualilor trecuți de 40 de-acasă care sînt, în opinia lor, niște cretini rupți în cur. Așadar, prostia omenească e relativă, depinde din ce perspectivă o privești.

„De ce prostia omenească?” – mă întreabă L., care e mai mic și e la vîrsta întrebărilor ingenue. „Există și prostie pisicească?” „Sau cîinească?”, intră și M. în joc. Nu m-am gîndit niciodată de ce Creangă a ales acest titlu, încerc să le explic că prostia e ceva ce aparține oamenilor, cei doi copii nu sînt foarte convinși de acest „adevăr”, M. îmi povestește că Sam, care e un hobbit din Stăpînul Inelelor, nu pare foarte deștept, ba dimpotrivă, e cam tăntălău, dar e loial și curajos, așa că i se va spune la un moment dat „Sam înțeleptul”. Încep să le citesc povestea, iar cei doi copii mă întrerup des pentru că nu înțeleg termeni sau expresii. L. mă întreabă, de pildă, ce este „un copil de țîță”, iar M. rîde superior. Amîndoi mă întreabă ce e aia „oboroc”, iar pentru asta caut și eu pe dexonline, ca să nu le zic tîmpenii. La nici unul dintre exemplele lui Creangă apropo de prostie, copiii nu rîd, poate pentru că lumea satului, mai ales cea din secolul al XIX-lea, le este total necunoscută. Dintr-odată devin conștientă cît de anacronic e Creangă pentru copiii de acum, cine m-o fi pus să aleg povestea asta din cauza „tutei” care rîde tare în living, unde se aud pahare care se ciocnesc? Creangă n-ar trebui să se predea la școală, cel puțin nu în clasele mici. Și recitind povestea, nu-i găsesc nici vreo mare valoare literară. E farmec de limbaj, farmec de povestitor, dar asta în zilele noastre l-ar recomanda pe Ion Creangă pentru cel mult un stand-up comedy într-un bar din Centrul Vechi, (dacă ne referim strict la „Prostia omenească”).

Așadar, cele patru exemple date de Creangă legate de prostie nu-i amuză deloc pe copii, nu au nici un fel de repere. Primul exemplu, cel cu drobul de sare, e motivația pentru care omul nostru, personajul principal, se satură de propria sa familie tîmpită și pleacă în lume. Recitind povestea la o altă vîrstă și într-un alt timp, mie, uneia, mi se pare că acolo e mai degrabă o problemă legată de anxietate decît de prostie, pericole posibile și scenarii absurde. Îmi dau seama că, de pildă, în ultimul an, cel pandemic, cu toții am trăit cu „drobul de sare”, am spălat ambalajele alimentelor cumpărate de la supermarket cu detergent de vase, ne-am dezinfectat pragul ușii de la intrare, ne-am spălat telefonul cu spirt etc., iar acum ne salutăm cu prietenii cu cotul sau cu pumnul în loc să le întindem mîna. Priviți de undeva din afară, probabil că am fi văzuți drept o planetă de idioți, nu-i așa? Din nou, prostia omenească e relativă.

M. și L. n-au rîs, dar au fost fascinați de al doilea exemplu – cel cu omul care încerca să prindă soarele cu un „oboroc” și să-l ducă în bordei, în loc să ia un topor și să-și facă niște ferestre. Aici am avut o discuție lungă, M. a zis că omul ăla poate e nebun, iar L. a punctat că „poate e un artist” (tatăl lor e regizor, so...). Așa că am ajuns împreună la concluzia că omul prost nr. 2 face de fapt un soi de performance și poate că ar trebui să vină și alți oameni care să plătească bilet ca să-l privească cum își aduce soarele-n casă cu oborocul.

Exemplul numărul 3 este cel cu omul care își face car în casă și după aia nu mai poate să-l scoată afară pe ușă pentru că e prea mare. M. rezolvă repede problema: „Carul ăsta e un fel de mobilă, da? Dacă e de la IKEA, acolo vine cu schițe, îl poate dezasambla repede și-l face din nou afară... l-am văzut pe tata cum face, nu-i ia mai mult de o oră!”. Încerc să le explic că omul e prost de la bun început pentru că nu s-a gîndit să-l asambleze afară, acolo unde avea nevoie de car. Băieții mă privesc sceptici. Nu, nu e prost, pentru că curierii nu lasă niciodată pachetele afară, în fața ușii, fac livrarea în casă, e normal ca omul nostru să se apuce de car înăuntru ca să vadă măcar cum arată și pe ce a dat banii, iar dacă nu-i convine, să returneze pachetele.

Urmează ultimele două exemple de prostie, cel cu nucile („Ce-i aia țăpoi?”) și cel cu vaca, la care comentariile celor doi copii sînt oarecum similare. Cei doi oameni sînt mai degrabă leneși decît proști, poate primul e mai sărac și n-are prin casă „oboroc din ăla”, iar al doilea, care vrea să-și urce vaca în șură, poate într-adevăr e econom, nu vrea să risipească fînul și, în fond, e superfunny să încerci să urci vaca pe casă. Și pentru prima dată cei doi băieți zîmbesc – imaginea cu vaca pe casă li se pare fantastică, prima și singura inserție „de poveste” din proza lui Creangă care le pune un pic la încercare imaginația. Povestea se termină, iar copiii nici gînd să adoarmă, se lansează într-o lungă discuție: „Cum recunoști un om prost?”. Ei vin cu multiple exemple – femeia care vine să le facă curat în casă e proastă. Nu, e doar needucată, le explic eu. Ahmed, colegul lui M. de la școală care nu poate în clasa a III-a să citească bine și stîlcește cuvintele, e prost. Nu, nu cunoaște ca lumea limba română, poate că în limba lui citește de zbîrnîie. L. dă un exemplu pe care îl crede imbatabil – toate fetele sînt proaste. „Sînt convinsă că la fel zic și ele despre voi – toți băieții sînt proști!” Ne învîrtim în jurul cozii și pînă la urmă tragem concluzia că nu există prostie, pînă și proștii sînt de fapt niște deștepți deghizați, lasă-i mai bine să creadă așa – îmi zic eu, cu cîți tonți, pămpălăi, cretini șmecheri, boi cu diplomă, idioți „patentați” vor avea ei de-a face în viața lor de adulți, or să le ajungă! Mă întorc în sufragerie, fata isteață foc de mai devreme mă întreabă dacă nu „m-am plictisit” cu copiii. Nu mă plictisesc niciodată cu copiii, îi răspund. Apoi începe să-mi țină teorii vreo jumătate de oră despre creșterea și educația copiilor, că nu mai știu să se joace, că nu citesc, că stau tot timpul cu nasu-n tablete și alte clișee, deși ea nu are copii, n-o interesează, dar le știe pe toate. „Și ce ați făcut atîta vreme?” „Le-am citit o poveste.” „Vaaai, ce frumos!”, se entuziasmează ea. „Ca și cum ai fi fost o bunică!” Mă duc în baie și mă uit în oglindă. Să mori tu?

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Autostrada cu tuneluri Holdea Margina   Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (10) JPG
Autostrada cu tuneluri din vestul României. Stadiul lucrărilor la doi ani de la semnarea contractului
Compania Națională de Infrastructură Rutieră a prezentat, în procente, stadiul lucrărilor la „autostrada cu tuneluri” din vestul României. Termenul de finalizare al investiției ce cuprinde 9.16 kilometri de autostradă și două tuneluri de peste doi kilometri este decembrie 2026.
banner elena merisoreanu png
Trucurile Elenei Merișoreanu, pentru sarmalele perfecte, de Crăciun: „Musafirii vor mai cere o porție!” Greșeala fatală a tinerelor gospodine
Elena Merișoreanu prepară sarmalele după o rețetă veche de 50 de ani: „Musafirii vor mai cere o porție!”
A1 Pitesti Sibiu, primul tronson jpg
Primul tronson al autostrăzii A1 între Curtea de Argeş și Piteşti se va deschide cu opt luni mai devreme față de termenul inițial
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a anunţat că primul tronson al secţiunii Curtea de Argeş - Piteşti a autostrăzii A1 Piteşti - Sibiu va fi deschis în câteva zile, cu opt luni mai devreme decât prevedea contractul iniţial.
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
Prima apariție a lui Netanyahu în procesul de corupţie. Premierul israelian a denunţat ca absurde acuzaţiile ce i se aduc
Benjamin Netanyahu a compărut, marţi, pentru prima dată începerea procesului intentat contra sa în urmă cu patru ani, în faţa judecătorilor. Premierul israelian a respins ca „absurde” acuzaţiile formulate la adresa sa.
Mai mulți români își distrug buletinele și pașapoartele Foto Captură video TikTok jpg
Reacție extremă din diaspora, pe TikTok. Mai mulți români își distrug buletinele și pașapoartele: „Fratele meu, m-ai făcut să plâng”
Pentru că nu au putut vota, pe 8 decembrie, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, sau pentru că și-au exprimat votul iar acesta a fost anulat, mai mulți români din diaspora s-au filmat pe TikTok în timp ce își distrug documentele de identitate.
image png
Gara din România lăsată în paragină, în care ești victima sigură a câinilor vagabonzi. Cândva de o măreție absolută, astăzi a rămas doar o ruină
Una dintre cele mai frumoase și impunătoare gări din Olt a ajuns acum o adevărată ruină. Încă funcționabilă, gara din Corabia, județul Olt, nu mai este un loc sigur pentru călătorii care vor să se deplaseze cu trenul.
cub mihaela cernea png
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Decizie finală cu privire la aderarea României la spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025.
Incendiu TIR Milano, Foto Vigili del Fuoco jpg
Un şofer român a ars de viu în cabina TIR-ului, într-o parcare din Milano. Incendiul ar fi izbucnit în timp ce dormea
Sfârşit cumplit, duminică noaptea, pentru un şofer român în vârstă de 49 de ani, care a ars de viu în cabina TIR-ului său, într-o parcare din Italia.