Prostănaci de fiecare zi

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Sînt cîteva situaţii imposibile în care, cum se zice, pici de prost. De pămpălău. Şi nu-s situaţiile în care lumea va rîde de tine ţinîndu-se de burtă. Nu. Lumii îi va fi într-un fel milă de tine, iar tu vei dori să te poţi ascunde zece metri sub pămînt.

Staţie de autobuz sau de metrou. Ai văzut că maşina sau trenul se apropie, iar tu eşti la ceva distanţă. În tine se dă scurt o bătălie intensă. Ai fugi, dar nu eşti genul, ai face un pas mai voios că, uite, pare destul de gol. Şi, după hîţînatul ăsta interior care-ţi mănîncă nişte secunde, te hotărăşti finalmente să sprintezi decent spre autobuzul cu pricina. E momentul în care uşile ţi se închid fix în faţă şi e cam prea tîrziu să deghizezi în altceva fîstîceala cumplită care te apucă în faţa călătorilor aşezaţi deja comod în scaune şi care ţi-au urmărit parcursul de alergător ratat. Ce să faci ca să-ţi salvezi demnitatea? Un gest a lehamite cu mîna? Să ridici din umeri şi să le zîmbeşti norocoşilor care s-au putut urca şi care acum rîd mînzeşte la tine? Să schimbi elegant pasul alergător într-unul de plimbare degajată, de parcă autobuzul ăla era ultimul lucru care te interesa? Nu ştii ce să faci. Şi rămîi acolo pustiit şi caraghios, fără nici un gest decent la îndemînă.

Te găseşti mai mult sau mai puţin întîmplător într-o adunare din sînul căreia se remarcă rapsozi cu chitara. Ştiţi, genul de băieţi care cîntă ceva folk sau tînguie nişte balade, lălăie Beatleşi dezacordaţi, băieţi care capătă aşa, un status de privilegiat printre fetele de acolo. Nişte rock-staruri cu groupies în toată regula. Iar unul din aceşti băieţi se apucă să cînte ceva teribil de popular. Toată lumea nimereşte, în mare, versurile. Se distrează. Ce nu se ştie merge cu un lalala sau un mm-mmm sau un mimat aproximativ din buze. Refrenul însă e punctul culminant al artisticăriei. Toată lumea, dar toată lumea îl ştie bine. Numai tu ratezi o bătaie-două şi îl începi mai devreme. În liniştea de cîteva secunde dintre acorduri te auzi hăulind. Ai ratat esenţial corul cu haita. „Beibiiii!!“ ai răcnit în contratimp şi ai devenit cel mai singur om de pe planetă. Poţi pleca. Nu se va mai apropia nimeni de tine. Te-ai apucat să urli de capul tău, iar acum va trebui să treci iarna deşertăciunilor de unul singur, cu blana jigărită şi cu coada roasă între picioare. Folkiştii nu iartă. Hăuliţi împreună sau deloc, beibi.

Te duci frumos la o întîlnire exact la ora la care ţi s-a spus. În locul cu pricina sînt aşteptaţi mai mulţi oameni, nu eşti singurul invitat. O lege nescrisă, de care n-ai auzit şi pe care oricum n-o s-o poţi înţelege niciodată, face ca mare parte din invitaţi să apară foarte tîrziu. Te trezeşti acolo aproape singur, cu o moacă de potenţial profitor animat de o nerăbdare socială care nu dă bine. Cazi de prost-prost. Proştii ăilalţi, mai deştepţi, apar mai tîrziu. Tute snoabe te privesc cu o oarecare milă. Eşti un prost nesemnificativ.

Ai impresia (greşită) că eşti amic destul de bun cu cineva. Îţi permiţi o conversaţie mai degajată şi nu observi răceala treptată care prinde cristale în vocea şi atitudinea celuilalt. Tu o dai înainte cu prietenie. Pari un căţel care dă din coadă şi din tot fundul în faţa unei sperietori de ciori indiferente. Pari un copil de şapte ani care, luat în seamă de adulţi, începe să li se caţere ăstora în spate. Pînă cînd eşti dat jos şi pus la locul tău. Rămîi un prost nedumerit lăsat cu mîna întinsă.

Ieşi dintr-o încăpere – muzeu, sală de cinema, magazin – şi ţii politicos uşa necunoscutului care vine în spatele tău. Nimeni nu-ţi ia în seamă gestul şi nimeni nu-ţi mulţumeşte. Mai mult, după cel căruia i-ai ţinut deschisă calea, se mai scurg două-trei persoane indiferente. Rămîi acolo nedumerit ca un uşier cu jumătate de normă. Eşti un pămpălău nemaipomenit. Unul binevoitor.

Acuma... cine n-a trecut măcar prin una dintre situaţii n-a trăit. Conştiincios, eu le-am luat la rînd pe toate.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Spioni ruşi FOTO SHUTTERSTOOCK
Rușii își intensifică acțiunile de spionaj în România: „Vor să știe tot”
Spionii ruși vor să știe tot, de la ce resurse minerale avem până la starea drumurilor sau a căilor ferate din România, atrag atenția experții.
Dacia link logo
Întârzieri de livrări pentru modelele Spring și Jogger de la Dacia
Din cauza deficitului de componente electronice, Dacia Spring și Jogger comandate înainte de 16 iunie 2022 se confruntă cu termene de livrare prelungite până în februarie și martie 2023.
vaccin antigripal jpeg
În ce condiții ne vom putea vaccina la farmacie
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de organizare a unui program-pilot prin care vaccinarea împotriva gripei sezoniere va putea fi efectuată nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în farmacii.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.