Prognoze la 100 de ani de la moartea Kaiser-ului Franz

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
Prognoze la 100 de ani de la moartea Kaiser ului Franz jpeg

Însuși Kaiser-ul va putea da mîna cu candidații republicani & Alexander Van der Bellen. Kaiser-ul a murit acum 100 de ani. Statuia sa, sculptată dintr-un soi de plastic roșu, a coborît direct pe caldarîmul din Mariahilferstraße, o arteră comercială, parțial pietonală, și așteaptă să-l întîlnească pe noul președinte al republicii în seara zilei de 4 decembrie 2016. De la egal la egal, lîngă trecerea de pietoni. La trîntă cu istoria.

Cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, anulate și apoi repetate, datorită disciplinei unui partid întreg și tenacității unui om, avocatul Dieter Böhm-dorfer, care a reușit să convingă Curtea Constituțională din Viena că scrutinul nu s-a desfășurat conform cu legea, clienții cafenelelor vieneze se întrec în prognoze. Alegerile incită și preocupă.

La eleganta cafenea Landtmann, lîngă Burgtheater, vizavi de Primăria Vienei, cu pereți lambrisați, chelneri cu cămăși scrobite și maniere elegante, două cucoane cu păr grizonant împărțeau, cu cîteva zile în urmă, un Apfelstrudel, asezonat cu mult sos de vanilie fierbinte. „Lotte dragă“, zice una, „pe comunistul ăla de Van der Bellen nu-l mai suport. Cînd vorbește, prețios și grav, parcă i Christoph Schönborn“ (cardinalul Bisericii Catolice austriece – n.a.). „Stai liniștită, nu ies la vot nici pentru Norbert (Hofer) al tău. Imaginea Austriei e în joc și oricum cred că președintele (federal) e inutil. Ai văzut că din vară nu avem președinte și nu interesează oricum pe nimeni. Ba-i chiar mai bine. Facem economie. Îi vom închiria Hofburg-ul (palatul imperial & republican vienez – n.a.) lui Putin să se vadă cu Donald Trump și astfel o să fim din nou buricul pămîntului, ca pe vremea lui JFK cu Nikita Hrușciov!“, a adăugat vieneza cu aer atotștiutor, sorbind ușor din cafeaua Mélange.

Gura lumii îl vede însă pe candidatul Norbert Hofer, actual președinte al Parlamentului, în postura cîștigătorului scrutinului. Pînă și revista germană de mare tiraj Der Spiegel susține că Hofer poate ajunge președinte și îl alintă, numindu-l Meister Proper, un soi de a spune „detergent universal“…

Hofer, care este și președinte federal interimar al Austriei, într-o troică, alături de liderii fracțiunilor parlamentare ale social-democraților și popularilor, e de neoprit. Sondajele îl prezintă, în zilele acestea, la circa 52-53% din preferințele electoratului.

Cîțiva jurnaliști străini acreditați la Viena s-au întîlnit săptămîna trecută cu Wolfgang Fellner, jurnalist, editor și proprietar de ziare, reviste și posturi TV din Austria. A participat și un reprezentant din partea Ambasadei SUA la Viena. La întîlnire a invitat Uniunea presei străine din Viena. Despre rezultatul alegerilor din SUA, cele de anul viitor din Franța și Germania, cele tocmai desfășurate în Bulgaria și Republica Moldova, cît și prezidențialele federale din Austria, doar atît: o fantomă bîntuie prin Europa, fantoma majorității tăcute!

Și, dacă tot se potrivesc și astăzi, ne gîndim la spusele președintelui american Richard Nixon din 1969: „And so tonight – to you, the great silent majority of my fellow Americans – I ask for your support“. La vremea respectivă, Nixon se referea la aceia care nu protestau deschis împotriva războiului din Vietnam și nu se regăseau în discursul public, consacrat pacifist.

Despre Austria, unde se prefigurează un duel Nobert Hofer (n. 1971) versus Alexander Van der Bellen (n. 1944), numai de bine! Un lucru e sigur: țara va rămîne stabilă indiferent de numele cîștigătorului. Primul candidează în numele FPÖ (Partidul Libertății), formațiune parlamentară de dreapta care conduce detașat și în preferințele electoratului austriac, pentru cazul probabil în care ar avea loc curînd alegeri parlamentare anticipate. Van der Bellen, profesor universitar pensionar, candidează în numele verzilor și este sprijinit de aceia care vor să-l împiedice pe candidatul dreptei populiste să devină președinte federal pentru următorii șase ani.

Wolfgang Fellner, n. 1954, este un jurnalist talentat și influent, bun cunoscător al obiceiurilor politice din Austria. Probabil e un soi de „Metternich cu față chipeșă“. Despre Norbert Hofer a fost de părere că e harnic, tenace, are calități evidente de networker, și asta nu doar pe rețelele sociale. Facebook-ul e ograda preferată a candidatului dreptei. Twitter-ul îi e mai puțin favorabil. El cultivă prietenia cu lideri din țările Europei Centrale, dar și de Est. Vorbește public despre această preferința de geografie politică. Nu e rău, crede Fellner, că acest Nobert Hofer chiar cultivă, chiar și în campanie electorală, relația cu Ungaria lui Orbán și cu Republica Cehă, pe al cărei președinte l-a și întîlnit în palatul Hradcany în urmă cu cîteva săptămîni. Bineînțeles că Fellner, abil și diplomat, nu uită să adauge, de față cu colegii jurnaliști, că personal preferă să-i dea votul său lui Van der Bellen. Eu îl cred.

Candidatul Hofer e un susținător al unei viitoare „Mitteleuropa“ (Europa Centrală) drept un spațiu al comerțului regional și al unor proiecte politice viitoare comune, altele decît cele made in Bruxelles & Berlin? Termenul de Mitteleuropa nu e tocmai nou. Apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost destul de pervertit politic. Geografic, granițele acestei Mitteleuropa rămîn însă cumva neclare. Grupul țărilor de la Visegrád, format în prezent din Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia, după o prealabilă cooptarea a Austriei în 2017, poate fi dezideratul regional cel mai lesne de înțeles pentru destui austrieci, chiar și la 100 de ani după ce popularul lor împărat i-a părăsit.

Cît despre ce va fi în Austria la alegerile prezidențiale și după aceea, cei prezenți la amintita întîlnire din Viena au cam înțeles și probabil au fost și de acord că țara se pregătește de anticipate parlamentare. Cînd? Pe 21 mai 2017, crede Norbert Hofer. Afirmația a fost făcută în timpul talk-show-ului cu Van der Bellen, găzduit de Oe24 TV și moderat de același Wolfgang Fellner. Breaking news!

„Partidul social-democrat SPÖ, de guvernămînt, pare să aibă un interes ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc chiar mai repede, eventual în martie anul viitor“, e de părere Fellner. Interesantă e și explicația: arareori un partid cîștigă două alegeri la rînd, la date atît de apropiate. Evident că e vorba despre Partidul Libertății, condus de N. Hofer și H.C. Strache. Și ar mai fi ceva. FPÖ-ul a cam ajuns probabil la fundul sacului, după o lungă și costisitoare campanie electorală.

Dacă acest Hofer, un iscusit orator, ajunge președinte și alegerile parlamentare ar avea loc la termen, adică în 2018, lumea ar înțelege că omul e chiar pașnic, un politician sincer și „un actor talentat“, glăsuiește presa austriacă. Nimănui nu-i va mai fi probabil așa de frică de el. O angoasă pe care stînga politică austriacă o tot propagă.

Împăratul de pe Mariahilferstraße îi va întinde trei degete și îl va saluta pe Hofer, șoptindu-i: Make Austria great again, Norbert! Sau îi va întinde, poate, două sau trei degete lui Van der Bellen, dacă va cîștiga acesta. Probabil că nu-i va spune nimic.

Numărul degetelor arată interesul și prețuirea monarhului, foarte atent la astfel de detalii protocolare, putem citi în cărțile de istorie. Nici pe vremea în care mai rezida la Hofburg, Kaiser-ului nu i-au plăcut partidele politice puternice și democrația participativă. Cît despre propria-i legitimitate, era oricum un uzurpator, credeau ungurii.

Franz Josef ar fi astfel probabil mulțumit chiar și cu un Hofer președinte, dar cu un cancelar social-democrat. Deziderat realizabil însă doar cu anticipate la anul. Altfel, se prea poate ca FPÖ-ul să devină atotputernic în scurt timp.

Indiferent de cum se va opri ruleta istoriei la început de decembrie, economia Austriei este și rămîne stabilă și prosperă, iar cafeneaua Landtmann nu-și va schimba rețeta ștrudelului vienez. Aquila non captat muscas! 

Alex Todericiu este analist politic.

Foto: A. Todericiu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
Un milionar francez și-a lăsat averea orașului în care a locuit. Ce condiție a pus autorităților să primească banii
Marcelin Arthur Chaix, un cetățean discret al comunei Tourrettes, din sudul Franței, a decis să lase o moștenire impresionantă de 2,5 milioane de euro administrației locale.
nationala romania jpg
migranti salvati 01, captură video SOS Mediterranee
120 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii, pe vânturi puternice, au fost salvați de autoritățile franceze
Autorităţile franceze au salvat, joi, 120 de migranţi care încercau să traverseze clandestin spre Anglia. 64 dintre ei se aflau la bordul aceleiaşi ambarcaţiuni.
longevitate
Este supranumită „tocănița longevității”! Rețeta delicioasă pe care o consumă oamenii care ajung la vârsta de 100 de ani
De-a lungul globului există așa-zisele „zone albastre”, unde oamenii trec adesea de pragul de 100 de ani. Dieta are un rol important pentru longevitatea lor, iar această tocănițiă este una consumată destul de des de către cei care ajung la vârste înaintate.
Evenimentul de anunțare a Alianței Dreapta Unită, formată din partidele USR, PMP, FD, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum ar putea partidele politice să recâștige încrederea cetățenilor. Analist: „Suntem în plină pandemie de ură"
Partidele politice din România trebuie să adopte măsuri radicale pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. Analiștii punctează cauzele profunde ale crizei actuale și propun soluții urgente pentru a combate dezinformarea și diviziunile interne.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China şi-a retras navele de război desfăşurate în jurul Taiwanului
Navele marinei şi ale pazei de coastă chineze care desfăşurau de câteva zile un vast exerciţiu naval în jurul Taiwanului s-au întors joi în porturile lor, au anunţat vineri autorităţile taiwaneze.
Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.