Primii pași spre școală

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Bucurii uitate jpeg

Cred că nu-i uşor să găseşti un învăţător bun. Pe lîngă recomandările primite de la şcoală şi de la ceilalţi părinţi şi CV-ul în care sînt consemnate performanţele lui, un alt pas important ar fi acela să-l vizitez la şcoală pe cel care urmează să-i fie dascăl copilului meu. Din întîlnirea directă cu el şi cu elevii săi, pot afla mai multe informaţii decît mi le-ar putea livra orice CV sau recomandări. Nu-i suficient să ştiu că este inteligent, bine pregătit, cu studii strălucitoare. Vreau să ştiu cum este în clasă, în faţa elevilor. Cum le vorbeşte, cum se simt copiii în preajma lui, ce fel de atmosferă creează în timpul orei. Importante, pentru mine, ar fi şi felul în care mă întîmpină, ţinuta, sala de clasă. Mai apoi, n-ar strica să-mi arunc un ochi la uniforma copiilor, pe caietele lor, pe bănci. Aş fi atentă apoi la felul în care se comportă elevii săi în pauză, pe culoar sau în clasă, şi la felul în care răspund la observaţii sau la indicaţii.

Cred că un învăţător înzestrat ar trebui să fie (şi) un bun formator de deprinderi de bază: ţinuta îngrijită, caiete curate şi ordonate, un scris corect şi caligrafic, o exprimare corectă. La fel de important mi se pare ca învăţătorul să participe, alături de părinţi, la efortul de a le forma elevilor săi norme de comportament civilizat în grup, într-o instituţie, pe stradă etc. Mai departe, un învăţător bun mi se pare acela care încurajează dialogul, care ştie să corecteze fără ţîfnă şi să amendeze, fără ranchiună, care găseşte nenumărate prilejuri să se amuze împreună cu elevii săi. Sigur, nu pot afla totul despre învăţător din cîteva întîlniri. Dar pot găsi nişte bune premise pentru alegerea mea.

Apoi, o altă problemă spinoasă este aceea de a alege între o şcoală particulară şi cea de stat. Oferta şcolilor particulare este cu adevărat impresionantă: săli de clasă amenajate spectaculos, materiale didactice performante, cursuri opţionale mult diversificate faţă de cele de la stat, colective mai mici de elevi, disponibilitate şi transparenţă. Pe de altă parte, programa şcolară după care se predă este aceeaşi ca la şcolile de stat, iar dascălii sînt formaţi de acelaşi sistem de învăţămînt românesc. Aşa că motivele de nemulţumire rămîn, orice tip de şcolarizare ai alege. (E drept că la particulari, plătind, ai mai multe şanse ca nemulţumirile să-ţi fie luate în seamă.) Nu vreau să se înţeleagă că o şcoală particulară n-are avantajele ei: cred că un salariu bun şi un mediu de lucru competitiv pot stimula un dascăl să lucreze mai mult la abilităţile lui. Din păcate, programele şcolare, aşa cum sînt ele gîndite acum, limitează drastic orice avînt de creativitate pedagogică.

Aş mai spune ceva despre alegerea şcolii: în fiecare dimineaţă văd copii strecurîndu-se cu greu printre uşile autobuzelor şi călători, moţăind pe scaune cu ghiozdanele cît roata carului, traversînd oraşul pentru a ajunge la şcoală. Nu la oricare, ci la cea mai bună. Ore întregi petrecute într-un trafic infernal, inconfort la care îi supunem pentru că vrem să facă performanţă. Dar dacă nu avem în vedere o performanţă fizică, singura care poate fi încurajată prin acest tip de navetă, atunci poate că ar fi mai bine să-i „aducem“ şcoala mai aproape: timpul astfel cîştigat l-ar putea folosi pentru a citi o carte. Sau pentru a se plimba în parc. Sau pentru a se pregăti pentru performanţele şcolare la care am visat atît. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.