Primii pași spre școală

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Bucurii uitate jpeg

Cred că nu-i uşor să găseşti un învăţător bun. Pe lîngă recomandările primite de la şcoală şi de la ceilalţi părinţi şi CV-ul în care sînt consemnate performanţele lui, un alt pas important ar fi acela să-l vizitez la şcoală pe cel care urmează să-i fie dascăl copilului meu. Din întîlnirea directă cu el şi cu elevii săi, pot afla mai multe informaţii decît mi le-ar putea livra orice CV sau recomandări. Nu-i suficient să ştiu că este inteligent, bine pregătit, cu studii strălucitoare. Vreau să ştiu cum este în clasă, în faţa elevilor. Cum le vorbeşte, cum se simt copiii în preajma lui, ce fel de atmosferă creează în timpul orei. Importante, pentru mine, ar fi şi felul în care mă întîmpină, ţinuta, sala de clasă. Mai apoi, n-ar strica să-mi arunc un ochi la uniforma copiilor, pe caietele lor, pe bănci. Aş fi atentă apoi la felul în care se comportă elevii săi în pauză, pe culoar sau în clasă, şi la felul în care răspund la observaţii sau la indicaţii.

Cred că un învăţător înzestrat ar trebui să fie (şi) un bun formator de deprinderi de bază: ţinuta îngrijită, caiete curate şi ordonate, un scris corect şi caligrafic, o exprimare corectă. La fel de important mi se pare ca învăţătorul să participe, alături de părinţi, la efortul de a le forma elevilor săi norme de comportament civilizat în grup, într-o instituţie, pe stradă etc. Mai departe, un învăţător bun mi se pare acela care încurajează dialogul, care ştie să corecteze fără ţîfnă şi să amendeze, fără ranchiună, care găseşte nenumărate prilejuri să se amuze împreună cu elevii săi. Sigur, nu pot afla totul despre învăţător din cîteva întîlniri. Dar pot găsi nişte bune premise pentru alegerea mea.

Apoi, o altă problemă spinoasă este aceea de a alege între o şcoală particulară şi cea de stat. Oferta şcolilor particulare este cu adevărat impresionantă: săli de clasă amenajate spectaculos, materiale didactice performante, cursuri opţionale mult diversificate faţă de cele de la stat, colective mai mici de elevi, disponibilitate şi transparenţă. Pe de altă parte, programa şcolară după care se predă este aceeaşi ca la şcolile de stat, iar dascălii sînt formaţi de acelaşi sistem de învăţămînt românesc. Aşa că motivele de nemulţumire rămîn, orice tip de şcolarizare ai alege. (E drept că la particulari, plătind, ai mai multe şanse ca nemulţumirile să-ţi fie luate în seamă.) Nu vreau să se înţeleagă că o şcoală particulară n-are avantajele ei: cred că un salariu bun şi un mediu de lucru competitiv pot stimula un dascăl să lucreze mai mult la abilităţile lui. Din păcate, programele şcolare, aşa cum sînt ele gîndite acum, limitează drastic orice avînt de creativitate pedagogică.

Aş mai spune ceva despre alegerea şcolii: în fiecare dimineaţă văd copii strecurîndu-se cu greu printre uşile autobuzelor şi călători, moţăind pe scaune cu ghiozdanele cît roata carului, traversînd oraşul pentru a ajunge la şcoală. Nu la oricare, ci la cea mai bună. Ore întregi petrecute într-un trafic infernal, inconfort la care îi supunem pentru că vrem să facă performanţă. Dar dacă nu avem în vedere o performanţă fizică, singura care poate fi încurajată prin acest tip de navetă, atunci poate că ar fi mai bine să-i „aducem“ şcoala mai aproape: timpul astfel cîştigat l-ar putea folosi pentru a citi o carte. Sau pentru a se plimba în parc. Sau pentru a se pregăti pentru performanţele şcolare la care am visat atît. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.