Prietenul meu, burlacul

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

L-am găsit, într-o zi, tuns foarte scurt şi cu numele schimbat. O fată îi tot spunea Ştefan, ca-n buletin. Toată lumea îi spunea, de regulă, P. Şi mobila din livingul lui era zburătăcită, altfel decît o ştiam noi aranjată. În casă era prea curat. Perdelele lui, de regulă îmbîcsite de fum de ţigară, se înfoiau acum transparente, diafane şi bine mirositoare a detergent şi a balsam. Iar P. – mă rog, Ştefan – stătea cuminţel pe unul dintre fotolii, cu genunchii adunaţi şi se mai ridica răstimp, la rugăminţile fetei care-l rebotezase să ne mai aducă cîte o farfurioară cu tort sau te miri ce sandvişuri.

Noi, amicii, am rămas cu gurile căscate. Duse erau pletele lui ondulate, dusă era sclipirea aia de Puck obraznic din ochii lui albaştri, dus era cumva şi amestecul de inocenţă, sfială şi neobrăzare care-l prindea atît de bine. „Tu cine eşti şi ce ai făcut cu P.?“ l-am întrebat, dintr-un impuls din cele inoportune, care mă animă des. Fata care-l rebotezase se uita la noi. Şi nu i-a plăcut întrebarea. Şi, probabil că, pe bună dreptate, s-a întrebat cine naiba sînt oamenii ăştia care îşi permit să vorbească aşa cu Ştefan al ei. Căci P. devenise Ştefan al ei. Ea ne furase prietenul. Ea ne acaparase amicul de petreceri, de hălăduieli, de vacanţe sălbatice la mare, de beţie, de lungi conversaţii, de rîsete cu scheunături, pînă la lacrimi.

Evident, P. nu mi-a răspuns la întrebare. A zîmbit un pic şi mi-a întins tava cu sandvişuri. Mi-a venit să-i pun sălămiorul şi castraveciorul în capul tuns. Ceilalţi începuseră deja să facă glume moi, cu jumătate de gură. Noi, prietenii lui, ne comportam acum ca un grup de amante înşelate. Căci aşa ne simţeam. Între picioarele oaspeţilor din livingul corect fojgăia un căţel străin nouă. Mic şi negru. „Cu hamsterul ce ai făcut?“ am întrebat din nou, obraznic. P. a lăsat iară ochii în jos. Am bănuit că fetei care-l rebotezase nu-i plac rozătoarele. „L-ai călcat din greşeală?“ am plusat. P. s-a făcut roşu. E un băiat voinic, are aproape doi metri şi e tachinat întotdeauna din cauza uşoarei neîndemînări şi a atitudinii împiedicate – de elefant mic – pe care o are orice persoană mult mai înaltă decît media. Cineva mi-a atras apoi discret atenţia. Fata care pusese ordine în casă şi în coafura amicului P. scăpăra săgeţi din ochi. Dacă nu ne cuminţeam, riscam un schimb de replici tensionat, şi nu se făcea.

Am aflat că P. o ceruse deja de nevastă şi că ăsta era, de fapt, scopul întrunirii vesele din acea zi – un anunţ emoţionat. O mie de întrebări aveam cu toţii în cap. „De unde o fi ieşit fata asta, că doară ne petreceam atîta timp împreună şi n-am auzit niciodată de ea?“ „Cum se face că l-a pocnit brusc ideea însurătorii, cînd el ar fi fost, poate, ultimul din grupul de amici la care să ne gîndim că ar putea să se aşeze, vezi bine, la casa lui?“ În fine, petrecerea respectivă n-a fost o petrecere, a fost un soi de întrunire bizară în care fiecare cîntărea pe fiecare, într-o atmosferă tensionată în care trosneau uşurel mici descărcări electrice, căci nici fata cea nouă nu ne ajuta. Probabil că, în ochii ei, eram o adunătură de imbecili (şi poate că avea dreptate), nişte unii care nu pot avea decît o influenţă proastă asupra lui Ştefan. Ştiţi, situaţia clasică.

Peste vreo două luni, mă sună prietenul P. Nu mai era Ştefan. Fata pe care o prezentase părinţilor, bunicilor, tot neamului şi nouă, pe care o cadorisise cu inelul vechi de la bunică-sa, dispăruse într-o bună zi, cu tot cu căţelul mic şi negru. Cică a ieşit să-l plimbe şi, de atunci, la revedere. N-a păţit nimic, o mai văzuse de cîteva ori după aia, prin cartier. Cel puţin asta a fost povestea lui de Puck, cînd ne-am reîntîlnit după petrecerea aia ratată. Între timp, mulţi din grup am fost şi noi rebotezaţi, de fete şi băieţi care ne-au băgat minţile în cap. S-o fi aşezat o nouă ordine în casele şi-n pletele noastre. Om fi dat hamsterul pe un cîine sau singurătatea pe o pisică. Om fi crescut. Şi să ştiţi că P. are, acum, o nouă prietenă. Dacă îi spune iar Ştefan, nu se mai supără nimeni.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

image png
Cum stăm cu timpul
Tehnica Pomodoro am eliminat-o rapid, pentru mine este suficient de stresantă alarma de dimineață încît să mai pot tolera alte întreruperi sonore de-a lungul zilei.
image png
Ritualuri (pre)școlare
Cu atît mai mult dacă știai că, după întreaga poveste, urma, mai de fiecare dată, mersul la cofetărie.
image png
Aproape toamnă
Mi-a părut rău cînd am plecat, aș mai fi stat acolo o săptămînă.
image png
Complicitatea aparențelor
Fiule, tu ai făcut tot ce ai putut în viață, meriți și tu Paradisul. Îți ofer toiagul de lemn”.
image png
Plînsul și mîngîierea
Astfel, Dumnezeu venea El însuși să tămăduiască durerile și să asume suferința.
image png
De ce identitatea creștină îi enervează pe unii europeni de azi
Lumea identităților moi, însă, nu e deloc fericită, după cum se vede.
1016 21 Lorin jpg
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Noi am inventat covridog-ul!“
image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Dăm copiii afară din casă?
Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva.
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
1014 21 urbe arhitect Andra Panait jpg
Împreună
Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.

Adevarul.ro

image
Procurorii au ridicat din casa lui Dumitru Buzatu plicuri cu bani „de pe porci și cireșe“, susține fiul său
Potrivit fiului lui Dumitru Buzatu, procurorii au ridicat din casa tatălui său două laptop-uri și plicuri cu bani.
image
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână
Uniunea Europeană își propune simplificarea structurilor referitoare la prețul unui bilet de avion. În acest sens, se ia în considerare interzicerea taxelor pentru bagajele de mână.
image
Ofensivă-fulger împotriva păcănelelor. Ce măsuri vrea să ia Coaliția
Coaliția vrea să adopte mai multe acte normative pentru reglementarea jocurilor de noroc, fiind taxate foarte dur, dar și să mute păcănelele în zone mai puțin tranzitate și să scadă publicitatea la acestea.

HIstoria.ro

image
Instrucțiunile lui Stalin pentru Dej și Teohari Gerogescu: „Scrieți!”
Un instructaj în care Stalin își arată incredibilele cunoștințe de manipulator al electoratului în materie de alegeri libere și corecte, iar Dej și Teohari se dezvăluie ca niște troglodiți abia ieșiți din caverne.
image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.