Prejudecăți și etichete

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Zizi și neantul jpeg

În continuarea articolului din numărul trecut, cred că tînăra generație despre care scriam nu are numai sisteme de referință diferite de ale noastre, ci are, de destule ori, chiar dreptate. Să fim serioși, vorba cu „tinerii din ziua de azi…”, care nu mai au respect, nu mai sînt ce-au fost odată, ce-am fost noi etc., e un loc comun.

Slavă Domnului, societatea evoluează. Iar „respectul”, în versiunea lui înțepenită și închistată, nu mai există. Ceea ce nu înseamnă că nu îl regăsim în alte forme. E o prostie să ne raportăm contradictoriu și pe picior de război la generațiile următoare, să tot facem apel la sintagma fumată cu „pe vremea mea…”. Normal că pe vremea noastră era diferit, dar nu neapărat mai bine. Nu cred în discursul nostalgic cu valorile fundamentale pe care „tînăra generație” le-a pierdut. Nu. Le-a asimilat și le asimilează altfel. În 2020, nimic nu mai e nici măcar ca-n 2019, nici ca-n 2010, ca-n 2000, darămite ca-n anii ʼ90 sau ʼ80. Într-o lume care se mișcă atît de accelerat, valorile astea se reciclează cu viteza vîntului. Dar nu se duc de tot.

Și mai e ceva: există o dinamică a raportului între generații, care nu e nicidecum unilateral. De la un punct încolo, cînd ale noastre odrasle devin adulți (și chiar înainte), învățăm și noi de la ei aproape cît învață ei de la noi. Ăsta pare să fie mersul firesc al lucrurilor: noi le dăm avînt în lume cît sîntem în putere și la curent cu toate cele, ei ne ajută, după aceea, să nu devenim niște bătrînei nu doar decrepiți, ci și retrograzi.

Vorbind cu ei, cu copiii noștri mai deschiși la minte și mai umblați (precum se știe, cei mai mulți dintre noi i-am trimis să-și facă studiile în străinătate), începem să mai punem la îndoială cîte unele din prejudecățile noastre călduțe în care ne-am lăfăit zeci de ani. De pildă, atunci cînd vorbim despre romi, să n-o mai facem cu un soi de superioritate implicită și cu un spirit acuzator de care nici nu sîntem cu adevărat conștienți. La fel, în cazul persoanelor gay, să nu le mai analizăm atît aparențele uneori diferite: e treaba lor să arate cum au chef și a noastră să le respectăm libertatea.

E adevărat că reprezentanți ai generației mai tinere mi-au semnalat asta. E interesant cum lor le sar în ochi limitele generației noastre – deși nouă, membrilor ei, ni se părea, cîndva, că sîntem chiar novatori, în comparație cu  generațiile părinților și bunicilor noștri. În cazul lor, cel puțin al bunicului meu, exista un soi de rasism de conversație, să-i zicem: vorbea despre romi, de pildă, ca grup, peiorativ, dar atunci cînd se referea la persoane particulare, pe care le cunoștea, discursul se schimba, devenea mai prietenos. Și, din fericire, atitudinea practică față de reprezentanții grupului, cînd era cazul, se dovedea tot prietenoasă.

Cu siguranță că sîntem plini de stereotipuri și prejudecăți atunci cînd ne referim la diverse minorități cu care nu avem cum să ne identificăm. Ceea ce nu înseamnă că ne ajută excesul de alte etichete și prejudecăți din political correctness. În anumite situații pot proteja, dar în altele complică lucrurile și stîrnesc reacții adverse.

O medie între generația noastră prea confortabilă în judecăți și cea a copiilor noștri prea grăbiți să pună etichete ar fi, evident, binevenită. Așa am putea, poate, să avem o atitudine mai normală și nuanțată și în cazul protestelor din SUA generate de moartea lui George Floyd: să putem aprecia protestele pașnice care au loc în multe orașe, să înțelegem cererile protestatarilor în ceea ce privește poliția de acolo și modul ei de a interveni în comunitate. Să înțelegem nevoia lor reală de schimbare și ce înseamnă rasism sistemic. Dar și să putem vedea, pe de altă parte, cît de departe s-a ajuns cu protestele violente, cu decapitările de statui și cu un nou tip de cenzură. Să observăm lucrurile importante pentru care se militează, dar și, în egală măsură, excesele și cenzura mulțimilor dezlănțuite. Să le explicăm copiilor noștri cum era cu cenzura în comunism și s-o comparăm cu ce se întîmplă acum. Să înțelegem, păstrînd proporțiile, cum e cu rasismul la noi.

Să avem ochi și minte cu care să înțelegem de ce proiectul care modifică Legea educației, astfel încît referirile la identitatea de gen să fie interzise în școlile și universitățile din România, adoptat zilele astea de Senat, e incceptabil și absurd. Să interzici pur și simplu o disciplină precum Studiile de gen e un atac la principiul libertății academice. La fel cum să arunci în aer, practic, identitatea unei întregi categorii de persoane – persoanele transgender, și așa atacate și stigmatizate – e de neconceput. Mulți dintre noi, însă, pe fondul unei necunoașteri reale, la care se adaugă prejudecățile obișnuite, nici măcar nu sesizează că ar putea fi ceva nelalocul lui.

Poate că înțelegerea dintre generații ar pune, pentru fiecare dintre „părțile” implicate, lucrurile într-o perspectivă altfel, neimaginată și mai puțin confortabilă. Și le-ar mai scutura de prejudecăți și etichete.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Plecări / Sosiri
Îmi place să-i văd pe oameni regăsindu-se.
Zizi și neantul jpeg
Pe geam
Geamul meu din Giurgiului doar dusese mai departe, pe scurtă durată, mitul Zînei Mării, jucîndu-se cu privirea mea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fără
„Un cappuccino fără cofeină, vă rog!”
E cool să postești jpeg
Jocul cu păpuși
Totuși, în ciuda mesajului care s-a dorit a fi o conștientizare a diversității corpurilor umane, copiii i-au spus „Barbie cea grasă”.
Natalia Manoilescu Dinu jpg
Inima și harul
Sfîntul Duh, în schimb, înflăcărează, cu o dragoste nemărginită pentru făpturile Sale, inima în care locuieşte.
p 20 Jaroslav Pelikan WC jpg
Păcat și predestinare
Omul are puterea de a păcătui sau de a nu păcătui; altminteri, el nu ar putea fi condamnat sau mustrat, sau povăţuit, sau chemat la judecată.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Mai mulți amici gurmanzi mi-au lăudat un nou restaurant nepalez din București; se cheamă – cum altfel? – „Casa Tănase”. (M. P.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cine vă cumpără florile?
Ne găsim motivații desăvîrșite din punct de vedere arhitectural ca să nu recunoaștem că, undeva pe parcurs, n-am tras de cîrmă în direcția bună.

Adevarul.ro

image
Doi români au decis să se mute înapoi în țară și au povestit experiența lor. „Întrebarea este: cum reușiți să vă întrețineți?”
Traiul liniștit și banii frumoși pe care îi câștigau nu au contat pentru doi români. După 17 ani de viață în Elveția, s-au întors acasă și au povestit experiența lor. Cei doi tineri apreciază mai mult liniștea, înțelegerea și iubirea decât banii din cont.
image
Zodiile care nu pot fi mințite
Firi analitice, mereu sceptici și aflați „în gardă”, anumiți nativi ai zodiacului sunt aproape imposibil de mințit. Spiritul de observație și intuiția nu îi înșală, așa că este mai bine să nu încerci să îi plăcălești. Scorpionii și Capricornii sunt cap de listă.
image
Horoscopul lunii iunie 2023. Predicții astrologice pentru prima luna de vară
Horoscopul lunii iunie 2023 vine cu predicții complete pentru toate zodiile, acoperinde domeniile cele mai importante: dragoste, bani și carieră.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.