Planeta IT

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Mîrlanii cu palat jpeg

Mă autodenunţ aici. Am un MacBook Air din pur snobism. Nu folosesc nici măcar un sfert din ce ştie să facă. L-am vrut că e subţirel, argintiu şi uşor. L-am vrut pentru că îmi place cum străluceşte în întuneric mărul ăla muşcat de o gură perfectă, fără dinţi. L-am vrut pentru că avea şi prietena mea unul. Fac cu el cam ce se face pe un PC normal, numai că pare un pic mai complicat. Scriu în Word, stau pe Facebook, descarc şi încarc poze iar iCloudul mi-a ridicat probleme filozofice.

***

„Nu mai salvaţi toate bruturile alea lungi în partiţia C de la Sys on Contact pentru că o să se blocheze la un moment dat tot sistemul şi n-o să mai cînte absolut nici un clip. Toată lumea varsă acolo o grămadă de chestii necomprimate şi-mi crăşuiţi totu’ cu porcăriile astea.“ Mi-am putut aduce aminte acest semimonolog al tipului de la IT, tocmai pentru că am priceput cam ce vrea să spună. Are altele de-a drepul extraterestre, pe care le recită ca şi cum toată lumea înţelege perfect păsăreasca lui. De fapt, expresia corectă ar fi: ca şi cum toată lumea ar fi obligată să înţeleagă păsăreasca lui. Băieţii ăştia de la IT sînt altă rasă de oameni. Cu ei, totul e un pic mai complicat. Le spui că ai o problemă – nu merge nu ştiu ce program. O reacţie normală ar fi ca acel cineva specialist în programe să se aşeze şi să-l ajute pe nevolnicul blocat în faţa unui computer care pare că are o viaţă proprie şi ceva personalităţi multiple. Dar nu. Acel cineva specialist în programe şi în computere va coborî, ceva mai tîrziu, din birourile misterioase în care locuieşte, poate peste o oră, poate peste două, poate a doua zi. Cînd va ajunge la tine, posesor al acelui calculator cu personalitate, va începe prin a-ţi ţine o lungă predică. Că-ţi dă desktop-ul pe afară la cîte fişiere fără folos ai adunat acolo, că rulezi simultan şapte mii de programe care normal că-l încetinesc, că una, că alta.  

Dar tu vrei doar să meargă programul cutare. Nu-i simplu. Urmează un proces lung de nu-ştiu-ce formatări şi reformatări, pe fondul unor bodogăneli fără de sfîrşit. Tu stai cuminte, spăsit şi-ţi frămînţi mîinile, ca la doctor. Omul de la IT şterge cu tine pe jos. Sau, în cel mai bun caz, face mişto. Tipii ăştia au un umor bizar, pe care nu-l pricep  neam. Ei spun, ei înţeleg, ei rîd. Tu nu. Sînt convinsă, pe de altă parte, că o glumă bună despre partiţii, VNC-uri şi RFB-uri se poate aşeza perfect peste nişte situaţii din viaţa reală, dar încă nu mă prind eu.

În general, nu ştii cum să te comporţi cu băieţii ăştia. Or mînca şi ei o şaorma, ca oamenii normali? Or ieşi la bere şi, dacă da, ce naiba discută acolo? Or citi poezie? Or fi auzit de Dimov? Or şti cine e preşedintele Consiliului Concurenţei? Îmi dau seama că sună teribil de discriminatoriu şirul ăsta de întrebări stupide pe care mi le pun, dar e singura formă de răzbunare pentru ignoranţa nămoloasă în care stau încleiată în preajma acestor oameni.  

Nu-i plac. Chestia asta se simte, şi nici ei nu mă plac pe mine. Treaba e, aşadar, reciprocă, iar relaţiile noastre vor fi întotdeauna reci spre tensionate. O discuţie între ei te pune în faţa unui spectacol la care ai nevoie de subtitrare. Aşa o fi, nu mă îndoiesc, şi într-o discuţie între filologi, dar, la naiba, măcar ăştia au sentimente! Asta mă duce la singura concluzie extrem de plauzibilă: băieţii de la IT sînt nişte androizi. Roboţi. N-are cum altfel. Cred că dacă-i ridici un pic tricoul primit de la cei care fac căştile Skullcandy de pe spatele unuia, dai de circuite micuţe, care licăresc intermitent şi bipăie stins. Dacă băiatul ăsta se înţeapă la deget, nu curge sînge. Curg pixeli şi abstracţiuni. Curg circuite şi biţi şi se adună toate într-un iCloud din astea folositoare, necum o băltoacă de fluide vitale omeneşti. În fine, sper din tot sufletul ca nici un IT-ist dintre cei pe care îi cunosc să nu citească acest text. Căci altfel, am încurcat-o. Partiţie definitivă scrie pe relaţia noastră.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.