Personaje nasoale

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

Dacă stau să mă gîndesc bine, lecturile obligatorii de şcoală ale copilăriei mele au fost cît se poate de mohorîte. Ba… unele chiar cît se poate de tulburătoare pentru mintea şi sufletul unui şcolar de generală.

Prima oară îţi marcau ăştia copilăria (vorbim de anii ’80) cu fabula nesărată a lui La Fontaine – ca un pumn în stomac venit pe neaşteptate. Un greiere nesăbuit cîntă toată vara fără să ducă nimic de zacuscă la cămară, ca vecina lui furnica. Vine iarna, greierele cere ceva de mîncare: „Luat de vînt, tîrît de apă, / Plăpînd ca foaia de ceapă, / Încă de la arătură / N-am mai pus nimic în gură. / Să mă ierţi, de nemîncare / S-a prins burta de spinare. / Uite ce ţi-aş fi cerut, / Niscai boabe de-mprumut… / Pînă pe la Mărţişor… / Vreau să rabd, dar nu să mor“. Suflet negru şi meschin, furnica nu-i dă nimic. Învăţai de copil să pedepseşti pe cineva care nu face ca restul lumii. Învăţai că, dacă munceşti pe rupte, eşti îndreptăţit şi să fii zgîrcit şi fără inimă. Dacă furnica aia se îndura şi îi dădea ceva boabe greierelui, lecţia era mai bună, cred. Învăţa copilul cum e cu generozitatea şi poate intra şi greierele ăla în pămînt de ruşine şi se apuca să mai strîngă de-ale gurii vara următoare. Dar nu. Asta ne-au băgat în cap de mici şi nu mi-e mare mirarea cînd îmi văd colegii de generaţie degrabă săritori să zdrobească acum sub talpa furnicii nemţeşti Merkel pe brunetul greieraş Tsipras. De acolo ni se trage. Din lecţiile copilăriei. Sînt greieri extrem de buni şi responsabili prin literatura universală, noi ne-am ales cu ăsta al lui La Fontaine. Şi cu o furnică posacă. 

Îţi mai sfărîmau sufletul la şcoală cu „Puiul“ lui Brătescu-Voineşti. Prin nişte pilde absolut zguduitoare (de zoolog de la

care se uită detaşat prin aparatul de filmat cum se tîrăşte din calea leului o antilopă cu picioarele frînte), învăţai că o păţeşti groaznic dacă nu asculţi de maică-ta. Sufletul slab al unui copil era scuturat din temelii de povestea asta care a smuls lacrimi amare din multe generaţii de ochi.

După bietul „Pui“, trebuia să citeşti „Fefeleaga“. E ceva îngrozitor şi acolo. Unei femei îi moare bărbatul, îi mor toţi copiii, îi moare speranţa, îi moare viaţa şi la sfîrşit trebuie să-şi vîndă şi credinciosul cal doar piele şi oase, pe albul Bator cu care cărase toată viaţa la piatră grea şi seacă. Şi iar ţi se înnodau lacrimile în bărbie.

Chinul nu se termina în şcoala generală. La liceu o duceai mai departe cu o serie de personaje apucate şi răzbunătoare. Sinucideri, incendii, patologie. Veselul Caragiale cu

lui

şi o răzbunare memorabilă în care doi studenţi vorbesc la un moment dat de o crimă cu cinci victime: „Atavismul… Alcoolismul cu urmările-i patologice… Viţiul de concepţie… Deformarea… Paludismul… Apoi nevroza!“ Curat nevroza te lua după o asemenea lectură. Apoi treceai mai departe şi citeai despre o femeie, Vitoria Lipan, pornită pe urmele unei crime odioase, răzbunată la rîndul ei cu multă violenţă. O literatură chinuită. 

Să vă zic ce mi-ar fi plăcut să citesc în copilăria mică. Nu chestia aia sinistră a lui La Fontaine, ci altă poveste, despre un greiere american din Connecticut. Greierele american din Connecticut ajunge la New York cu trenul şi, după multe peripeţii şi necazuri, îşi face o carieră din a ţîrîi greiereşte arii clasice. Îşi ajută astfel stăpînii care l-au adoptat, dar, pînă la urmă, i se face dor de acasă şi pleacă înapoi la ţară. Stăpînii lui se împacă cu gîndul, îl iubesc în continuare şi se gîndesc că poate or să-l viziteze într-o bună zi. Povestirea se numeşte „Greierele din Times Square“ şi e scrisă de un tip, George Selden, în 1960.

Am citit povestea asta pentru copii acum, la maturitate, şi de aici mi-am adus aminte de lecturile de şcoală. Abia acum am putut să rîd cînd mi-am adus aminte de motto-ul la „Puiul“ lui Brătescu-Voineşti? Suna aşa: „Sandi, să asculţi pe mămica“. Că de nu, te părăseşte în lan cu aripa ciuruită de alice. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Dăm copiii afară din casă?
Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva.
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
1014 21 urbe arhitect Andra Panait jpg
Împreună
Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.
Zizi și neantul jpeg
Umbreluțe și plutiri
Băiețelul a crescut și s-a ajuns în etapa în care nu mai avea chef să se dea cu mine în ceva.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cîteva aventuri în Albania și Grecia (ultimul episod) – cazări, prețuri, oameni, plăceri și neplăceri
Sîntem atît de obosiți încît nici măcar nu mai putem să ne certăm și noi, așa cum ar face orice cuplu normal într-o astfel de situație.
p 19 adevarul ro jpg
August negru
Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete.
p 20 jpg
Prima seară
Festivalul ne aşază la nivelul muzicii, al culturii mari de pretutindeni.
Theodor Pallady jpeg
Potențialul satului, între subzistență și supraviețuire
Cu privirea de acum, deplîng rigidul maniheism al dualității sat-oraș.
p 24 M  Banica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Stop! Facem dop la pepeni“
image png
Dragostea este un proces
Oamenii se schimbă nu cînd le-o cere altcineva, ci doar dacă vor, pentru că ei decid așa.
image png
CFR și depășirea condiției umane
Asta dacă vor fi rămas suficiente indicii pînă acolo pe trenul inaccesibil ce străbate o Românie bătrînă, neajutorată, sub orice nivel.

Adevarul.ro

image
Cât a plătit o româncă, în Istanbul, pentru o masă
Românca a împărtășit experiența ei dintr-un restaurant din Istanbul pe o pagină de Facebook dedicată turismului în Turcia.
image
Era vitezoman și a primit multe amenzi - argumentele care l-au scăpat pe un tânăr din Cluj de acuzația de omor
Tudor Cîrje, tânărul care și-a ucis prietena în urma unui accident cauzat de viteza excesivă - 150 de kilometri la oră - în condiții de carosabil umed, va fi judecat pentru ucidere din culpă, și nu pentru omor, așa cum au cerut părinții victimei. Curtea de Apel Cluj a explicat decizia luată.
image
Carnea roșie și riscurile pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic: „Pentru liniștea voastră, puneți în farfurie de două ori mai multe legume“
Carnea roșie nu are riscuri pentru sănătate, după o nouă metodă de evaluare a studiilor științifice. Totuși, „pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!”, susține nutriționista Mihaela Bilic.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.